Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
lukasz61433
30
Posty: 30
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
Załączniki
Nastaw na dundrze

Postautor: lukasz61433 » niedziela, 14 paź 2018, 20:56

Witam kolegów. Ostatnio nastawiłem nastaw cukrowy prawie 50 litrów który zatrzymał się na 7 blg, zamierzam go przerobić ponieważ blg nie spada już. Mam do was pytanie czy jeżeli przepuszczę ten nastaw, a na pozostałościach z kega uzupełnię cukrem do 22 blg i zasypię drożdzami gorzelniczymi (alcotec 48 turbo pure lub moskva style) to nastaw ruszy? Dunder który zostaje po destylacji jest strasznie kwaśny i raz tak już próbowałem i tylko drożdże babuni na tym ruszyły. Proszę o podpowiedź co można z tym zrobić. Pozdrawiam :)


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: 9kaczor6 » czwartek, 18 paź 2018, 08:59

Witaj. Robiłem kiedyś nastaw cukrowy na dundrze przy użyciu drożdży moskva style. Korzystałem z tego że gorącym dundrem łatwiej mi było rozpuścić cukier w beczce, a wsypuje go 40kg na raz więc trochę to trwa. Dolewałem potem zimnej wody aby dobrać odpowiednie BLG. Psota wyszła mi z tego taka jak zawsze czyli znakomita :)
Jednakże powiem szczerze robiłem to pierwszy i ostatni raz. Dużo roboty, można się poparzyć, zapach dundru średnio mi odpowiada i tak dalej.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5481
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: radius » czwartek, 18 paź 2018, 09:27

9kaczor6 pisze: Psota...

A może jednak był to destylat? ;)
https://sjp.pwn.pl/sjp/psota;2513010.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: 9kaczor6 » czwartek, 18 paź 2018, 11:51

Wiadomo o co chodzi :smiech:


wawaldek11
2000
Posty: 2135
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 18 paź 2018, 13:01

Dlaczego nie poprawiasz?
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
lukasz61433
30
Posty: 30
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: lukasz61433 » piątek, 19 paź 2018, 22:59

Witam, nastawiłem jeszcze raz na dundrze, uzupełniłem cukrem do ok 18-19 blg i na razie fermentuję sobie spokojnie, tylko ciekaw jestem czy zejdzie do zera. Bałem się że w ogóle nie wystartuje. Pozdrawiam :)


Surgical666
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 3 wrz 2019, 14:15
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: Surgical666 » wtorek, 3 wrz 2019, 14:23

lukasz61433 odpisz co z tego wyszło. Od kilku psot zostaje mi po 6 lub 7 BLG ., a drożdże już nie pracują
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 wrz 2019, 14:31 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1882
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: Kamal » wtorek, 3 wrz 2019, 17:21

Jak to będzie cukier to przepracuje do - 4, a jeśli to nie są cukry to zejdzie do takiego samego blg.
K.
Obrazek


Surgical666
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 3 wrz 2019, 14:15
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: Surgical666 » wtorek, 3 wrz 2019, 18:27

Mierzę to balingometrem , zaczynam od 22-25 BLG a dochodzi tylko do 6-7 BLG na moskva style i zatrzymuje się i samoczynnie się klaruje.

Awatar użytkownika

Pablito
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: Pablito » wtorek, 3 wrz 2019, 20:36

Sprawdź poprawność działania balingometru, bo wygląda to podejrzanie
Ile dajesz cukru na ile wody i ile masz towaru?


Surgical666
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 3 wrz 2019, 14:15
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: Surgical666 » wtorek, 3 wrz 2019, 21:30

Daję 120 L wody i 30 kg cukru lub 21L wody i 6 kg cukru . Do kega wlewam 40 L zacieru wychodzi ok 6 L 90%

Awatar użytkownika

Pablito
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: Pablito » środa, 4 wrz 2019, 07:04

Z tych danych co podałeś drożdże prawidłowo przerabiają nastaw
Ja widzę problem w balingometrze - sprawdź, ile pokazuje na czystej wodzie (0 Blg) i w roztworze 100 g cukru i 400 g wody (20 Blg)


Surgical666
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 3 wrz 2019, 14:15
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: Surgical666 » środa, 4 wrz 2019, 07:38

:punk: :punk: Na zwykłej wodzie pokazuje 0 BLG . Coś od początku mi ten sprzęt nie pasował ( zakłamywał). Kupiłem go na Alledrogo za 80 zł żeby nie kupować nowego szklanego , który mi się zbił. Za chwilę przeprowadzę test i dam znać.

A więc zmierzyłem : 400 ml wody + 100 g cukru Słodka Łyżeczka . Wyszło 16 BLG . Więc albo sprzęt jest lipny albo cukier . Mam 45 kg cukru królewskiego i jeszcze na nim spróbuję

Na cukrze królewskim wychodzi tak samo czyli 16 BLG . 80 zł w błoto , a kupiłem go z pół roku temu , może da się jeszcze wystawić komentarz !?
Ostatnio zmieniony środa, 4 wrz 2019, 10:44 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

manowar
700
Posty: 705
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: manowar » środa, 4 wrz 2019, 10:52

Albo badacz kiepski... może roztwór ma powyżej 20C i dlatego się głębiej zanurza fałszując wynik...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Awatar użytkownika

mtx
1100
Posty: 1132
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: mtx » środa, 4 wrz 2019, 11:02

Kupiłem go na Alledrogo za 80 zł żeby nie kupować nowego szklanego , który mi się zbił.

A czy Ty przypadkiem nie piszesz o refraktometrze, a nie balingomierzu?
Wrzuć zdjęcie tego "miernika" albo link do allegro gdzie go kupiłeś.


Surgical666
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 3 wrz 2019, 14:15
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: Surgical666 » środa, 4 wrz 2019, 11:23

@manowar , tobie grzywka przydługa urosła?? , nie widzisz co napisałem ?? Mierzę balingometrem ( daję się 2-3 krople) nastaw ma ok 20 C więc nie wymądrzaj się tylko odsuń grzywkę i czytaj ze zrozumieniem .

Tu jest link do strony z kupionym refaktometrem / cukromierzem
https://allegro.pl/oferta/refraktometr-brix-0-32-cukromierz-z-atc-gw-fv-7886216865?snapshot=MjAxOS0wMy0xNFQwODoxMDoxMC4zOTRaO2J1eWVyOzFjZmUzNzM1ZDEzZjlhZWM0N2Y3ZWUzYzYzMWIwNDcyOTFiN2NjMGQyOWNhM2ZhNjY4ODgxYjRmZDBlMmEzMjY%3D
Ostatnio zmieniony środa, 4 wrz 2019, 16:40 przez Surgical666, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika

mtx
1100
Posty: 1132
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: mtx » środa, 4 wrz 2019, 12:01

Mierzę balingometrem ( daję się 2-3 krople) nastaw ma ok 20 C więc nie wymądrzaj się tylko odsunńgrzywkę i czytaj ze zrozumieniem .

Nie kolego, nie mierzysz balingometrem, balingometr to szklany pływak którym mierzysz gęstość roztworu, Ty używasz refraktometru i jego skala jest w Brixach i to nie to samo co skala Ballinga. Poszukaj sobie w necie tabel przeliczania Bx na Blg.


wawaldek11
2000
Posty: 2135
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: wawaldek11 » środa, 4 wrz 2019, 12:25

W tytule podanej aukcji masz poprawną nazwę miernika i jej używaj: refraktometr. A balingomierz jest najczęściej używany w odniesieniu do "spławika".
I nie wysilaj się na obrażanie innych. Skup się raczej na poprawnym pisaniu postów, bo to Ci kiepsko wychodzi.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Pablito
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: Pablito » środa, 4 wrz 2019, 12:40

@Surgical666 W tym temacie masz poruszony problem różnic z pomiaru w BLG i refraktometrem:
post200041.html
Refraktometr pokazuje prawidłową wartość cukru w roztworze, gdy ten nie zawiera alkoholu.
A co do twojego refraktometru, wygląda, że coś z nim nie tak. Zrób test i sprawdź go w CAŁYM zakresie pomiarowym. Jak? A przygotowując roztwory o znanym stężeniu cukru


Surgical666
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 3 wrz 2019, 14:15
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: Surgical666 » środa, 4 wrz 2019, 14:28

Pablito dziękuję za wyjaśnienia . Jeśli ktoś poczuł się urażony to z całego serca PRZEPRASZAM


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości