Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
lukasz61433
20
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
Załączniki
Nastaw na dundrze

Postautor: lukasz61433 » niedziela, 14 paź 2018, 20:56

Witam kolegów. Ostatnio nastawiłem nastaw cukrowy prawie 50 litrów który zatrzymał się na 7 blg, zamierzam go przerobić ponieważ blg nie spada już. Mam do was pytanie czy jeżeli przepuszczę ten nastaw, a na pozostałościach z kega uzupełnię cukrem do 22 blg i zasypię drożdzami gorzelniczymi (alcotec 48 turbo pure lub moskva style) to nastaw ruszy? Dunder który zostaje po destylacji jest strasznie kwaśny i raz tak już próbowałem i tylko drożdże babuni na tym ruszyły. Proszę o podpowiedź co można z tym zrobić. Pozdrawiam :)

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

9kaczor6
100
Posty: 110
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: 9kaczor6 » czwartek, 18 paź 2018, 08:59

Witaj. Robiłem kiedyś nastaw cukrowy na dundrze przy użyciu drożdży moskva style. Korzystałem z tego że gorącym dundrem łatwiej mi było rozpuścić cukier w beczce, a wsypuje go 40kg na raz więc trochę to trwa. Dolewałem potem zimnej wody aby dobrać odpowiednie BLG. Psota wyszła mi z tego taka jak zawsze czyli znakomita :)
Jednakże powiem szczerze robiłem to pierwszy i ostatni raz. Dużo roboty, można się poparzyć, zapach dundru średnio mi odpowiada i tak dalej.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5170
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: radius » czwartek, 18 paź 2018, 09:27

9kaczor6 pisze: Psota...

A może jednak był to destylat? ;)
https://sjp.pwn.pl/sjp/psota;2513010.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

9kaczor6
100
Posty: 110
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: 9kaczor6 » czwartek, 18 paź 2018, 11:51

Wiadomo o co chodzi :smiech:


wawaldek11
1850
Posty: 1850
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 18 paź 2018, 13:01

Dlaczego nie poprawiasz?
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
lukasz61433
20
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
Załączniki
Re: Nastaw na dundrze

Postautor: lukasz61433 » piątek, 19 paź 2018, 22:59

Witam, nastawiłem jeszcze raz na dundrze, uzupełniłem cukrem do ok 18-19 blg i na razie fermentuję sobie spokojnie, tylko ciekaw jestem czy zejdzie do zera. Bałem się że w ogóle nie wystartuje. Pozdrawiam :)


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości