Nastaw na Calvadosa

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy

Post autor: jakis1234 »

A po co jeszcze trzymać? 0 Blg to i tak nisko, biorąc pod uwagę niecukry. Niżej już nie będzie.
Pozdrawiam z opolskiego.
promocja

zwirek
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: zwirek »

Ok dzięki za info, ale niestety przez wyjazd służbowy puszczę to na rury dopiero po 1 listopada.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: jakis1234 »

Spokojnie, nic się nie stanie. Czasami trzymam nastawy nawet kilka tygodni, ważne, żeby nie było dostępu powietrza.
Pozdrawiam z opolskiego.

Freak
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 20 lis 2022, 21:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Freak »

Mam problem ze swoim nastawem. Od wtorku do czwartku przepuszczałem duża ilość jabłek przez sokowirówkę wysokoobrotową, jabłka pocięte i wywalone gwiazda nasienne. Wszystko stało w dużych słojach w chłodnym garażu. Wyszło BLG 7, nie dodawałem żadnego cukru. W czwartek przelałem to do balonu, dodałem pokrzywkę i drożdże Borvin EnoviniBaya zgodnie z instrukcja. Całość nie zaczęła pracować nawet w sobotę rano. Dzisiaj wracam i dalej nic nie pracuje, BLG spadło z 7 do 0. Balon miał lekkie pękniecie w górnej części ale po zalaniu woda balon nie puszczał wody. Zastanawiam się czy cały nasta się nie popsuł bo mogł być jakiś dostęp powietrza. Może złe drożdże, lub coś popsułem na starcie. Jakie jest wasze zdanie na ten temat i czy to da się jeszcze jakoś uratować?

użytkownik usunięty
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć
Freak pisze: BLG spadło z 7 do 0.
Sądzę, że drożdże zrobiły to, co miały zrobić. Więc, jaki widzisz w tym problem :)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: jakis1234 »

Freak, a co by się mogło stać z cukrem?
Tak jak napisał defacto, drożdże przerobiły Ci cukier, a to, że nie zauważyłeś ich pracy - no cóż, przy tak niskim Blg startowym i dodatkowo niskiej temperaturze, to nie była raczej burzliwa praca. Tu nie ma co ratować. Puszczaj na rurę.
Pozdrawiam z opolskiego.

Freak
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 20 lis 2022, 21:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Freak »

Ok, dziękuję za info, zdziwiłem się po prostu że tak szybko. Z dzieciństwa pamiętam że jak dziadek robił wino to stało i pracowało dosyć długo. Teraz chyba postaram się to jakoś odfiltrować wstępnie i zastanawiam się czy nie lepiej żeby postało z tydzień jeszcze w balonie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 lis 2022, 09:01 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: użytkownik usunięty »

Freak pisze: Z dzieciństwa pamiętam że jak dziadek robił wino to stało i pracowało dosyć długo.
Jeśli dosypał ze 3kg cukru - dziwu niema. Odfiltruj i nie czekaj zbyt długo. Niska moc nastawu, sprzyja zakażeniom oraz wszelkiej patologii.

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: HeniekStarr »

Freak, świadom jesteś zawartości alkoholu w nastawie, który miał 7 kg cukru na 100 kg owoców? I zagrożeń z tym związanych, o których wspomniał kolega wyżej? Że o wydajności nie wspomnę?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: jakis1234 »

Freak, sytuacja w Twoim przypadku jest faktycznie inna.
Ten nastaw miał bardzo mało cukru, w związku z tym ma też bardzo mało alkoholu, jest podatny na zarażenie.
Ile go masz? Bo tak jak HeniekStarr napisał, wydajność będzie bardzo mała.
Pozdrawiam z opolskiego.

Freak
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 20 lis 2022, 21:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Freak »

Mam tego ze 30 litrów, więc faktycznie może tak jak mówicie nie ma co ryzykować za flaszkę towaru bo szczerze powiem że podejrzanie wygląda ten nastaw. Dzisiaj dostałem kolejne jabłka i zastanawiam się czy lepiej nie poświęcić czasu i środków na nowy nastaw. Dosypać cukru i zrobić brandy owocowe wg przepisu z forum.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: jakis1234 »

A na czym polega problem z tym nastawem?
30 litrów przy tak niskim Blg, to faktycznie mało, ale też za dużo, żeby wylewać.
Może warto nastawić kolejny i dodać do tego?
Ja akurat zrobiłem calvados z soku z jabłek, nie mam płaszcza i nie chciało mi się bawić w filtrowanie.
Tyle, że mój sok miał Blg startowe 12 i to już po odjęciu 4 na niecukry. Nie dodawałem cukru.
Dosypywanie cukru nie jest dobrym rozwiązaniem, ewentualnie w małej ilości (nie więcej niż 1 kg cukru na 10 kg jabłek).
Pozdrawiam z opolskiego.

Freak
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 20 lis 2022, 21:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Freak »

Do aktualnego nastawu nie chciałem dosypywać cukru, jedynie zrobić nowy na nowym soki plus cukier żeby później uciągnąć z tego jakieś Brendy. Kwestia jest taka że aktualnie ten słaby pierwszy nastaw będę mógł przepuścić przez aparaturę dopiero w weekend więc pytanie czy to wytrzyma do weekendu bez żadnej zarazy.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 lis 2022, 22:01 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Nie otwieraj balonu to spokojnie wytrzyma :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: jakis1234 »

Do weekendu wytrzyma, tylko tak jak napisał Góral, nie napowietrzaj.
Pozdrawiam z opolskiego.

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: HeniekStarr »

Spirytusu dolej. Raz, że nieco lepiej zabezpieczysz się przed uzyskaniem 30 l, skądinąd pysznego octu jabłkowego, a dwa- szlag Cię nie trafi w weekend, jak z 30 l nastawu ukapie Ci tylko litr gorzały.
Ostatnio zmieniony wtorek, 22 lis 2022, 13:55 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.

Freak
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 20 lis 2022, 21:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Freak »

Super, postaram się to przepuścić jak najszybciej. Posmak octu wychodzi dopiero po destylowaniu czy jest możliwość to jakoś wyłapać przed pędzeniem ?

użytkownik usunięty
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
Dobry ocet, wcale nie jest zły. To dobra odżywka do włosów i niezastąpiony składnik dressingu.
Czekaj dłużej a z pewnością się doczekasz :)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: jakis1234 »

Poczujesz od razu, jeżeli nie ma zapachu octu w nastawie, to jeszcze jest w porządku.
Pozdrawiam z opolskiego.

Freak
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 20 lis 2022, 21:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Freak »

Zacisnąłem pośladki i ugotowałem całość dzisiaj. Wyszło łącznie 3.5 litra towaru o 40 voltach. Pachnie dosyć mocno jabłkami, może aż za mocno, nie wyczuwam nuty drożdży ani octu. Towar był ciągnięty na zwykłym zestawie czyli bańka po mleku plus chłodnica. Będę chciał go jeszcze przeciągnąć drugi raz ale już na kolumnie. Myślę że jeszcze nie tak źle wyszło jak na mój pierwszy nastaw w życiu. Dziękuję za porady.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Za duży % nie odebrałeś całego alkoholu z nastawu ;)
Straciłeś sporo aromatu i %
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Freak
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 20 lis 2022, 21:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Freak »

A to pech no ale teraz to po ptakach. Będę musiał dopracować pędzenie na kolejnym nastawie.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: .Gacek »

Freak pisze: ... Pachnie dosyć mocno jabłkami, może aż za mocno...
Tak Ci się tylko wydaje, jabłko jest bardzo delikatne a i przy drugiej destylacji kawałek aromatu umknie niestety...
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
600
Posty: 601
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: jatylkonachwile »

Dostałem trochę koncentratu jabłkowego, mocno skoncetrowanego soku. Ok 75% to cukier.
Przygotowałem trochę rozcieńczonej wersji wymieszanej z Bayanusami. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Obrazek
Ostatnio zmieniony środa, 7 lut 2024, 21:22 przez jatylkonachwile, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Doody »

Zawsze warto. Ja z nudów dzisiaj nastawiłem czerwone ciatini z winopaka La Mancha :) Niech coś bulka :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
600
Posty: 601
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: jatylkonachwile »

Halo, straż graniczna? Bo mam tutaj próbę nielegalnego przekroczenia granicy.
IMG_20240208_162552.jpg
Wszędzie roznosi się zapach soku jabłkowego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Doody »

Muru na granicy nie postawisz :mrgreen:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

stuf
250
Posty: 298
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: stuf »

Ja bym strzelał do tych imigrantów z antypiany

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: radius »

Co prawda nie w Targowisku, ale temat o calvadosie więc tu napiszę, że będę miał na zbyciu kilkanaście litrów koncentratu soku jabłkowego.
Jeśli będą chętni, zamieszczę ofertę :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

stuf
250
Posty: 298
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: stuf »

Ile brix jeśli można wiedzieć oraz jaka cena / litr?

Nabazgrane w Tapatalk.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: radius »

Po rozpuszczeniu koncentratu w stosunku 1:4, sok ma wynosi 18 Blg. Cena 6 zł za litr koncentratu :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Góral bagienny »

radius pisze: czwartek, 8 lut 2024, 19:35 Po rozpuszczeniu koncentratu w stosunku 1:4, sok ma wynosi 18 Blg. Cena 6 zł za litr koncentratu :ok:
Biorę z 10l :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: radius »

@Góral bagienny , reszta na pw :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

filcu
10
Posty: 17
Rejestracja: sobota, 13 paź 2018, 19:23
Podziękował: 165 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: filcu »

Wezmę 10 litrów.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: radius »

Pomału koledzy :D Jeszcze nie wiem ile tego soku będę miał :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Doody »

To ja też zapisuje się na 12l i czekam :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: jakis1234 »

Radius, o mnie też pamiętaj ;), z 10 l bym przygarnął.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 204
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: marian.naworski »

10 tez chętnie zakupie

rykowyryk
50
Posty: 51
Rejestracja: środa, 8 sty 2020, 21:03
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta własnej produkcji
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Powiat Stalowowolski
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: rykowyryk »

Jeśli jeszcze będzie, to i ja chętnie zakupię 15l
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
600
Posty: 601
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: jatylkonachwile »

Ale głodne bestie u mnie były. Aktualnie spławik pokazuje 1Blg.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”