Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
jakis1234
Posty: 2581 Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Post
autor: jakis1234 » wtorek, 25 paź 2022, 23:37
A po co jeszcze trzymać? 0 Blg to i tak nisko, biorąc pod uwagę niecukry. Niżej już nie będzie.
Pozdrawiam z opolskiego.
zwirek
Posty: 63 Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: zwirek » piątek, 28 paź 2022, 17:25
Ok dzięki za info, ale niestety przez wyjazd służbowy puszczę to na rury dopiero po 1 listopada.
jakis1234
Posty: 2581 Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: jakis1234 » piątek, 28 paź 2022, 22:22
Spokojnie, nic się nie stanie. Czasami trzymam nastawy nawet kilka tygodni, ważne, żeby nie było dostępu powietrza.
Pozdrawiam z opolskiego.
Freak
Posty: 7 Rejestracja: niedziela, 20 lis 2022, 21:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: Freak » niedziela, 20 lis 2022, 21:45
Mam problem ze swoim nastawem. Od wtorku do czwartku przepuszczałem duża ilość jabłek przez sokowirówkę wysokoobrotową, jabłka pocięte i wywalone gwiazda nasienne. Wszystko stało w dużych słojach w chłodnym garażu. Wyszło BLG 7, nie dodawałem żadnego cukru. W czwartek przelałem to do balonu, dodałem pokrzywkę i drożdże Borvin EnoviniBaya zgodnie z instrukcja. Całość nie zaczęła pracować nawet w sobotę rano. Dzisiaj wracam i dalej nic nie pracuje, BLG spadło z 7 do 0. Balon miał lekkie pękniecie w górnej części ale po zalaniu woda balon nie puszczał wody. Zastanawiam się czy cały nasta się nie popsuł bo mogł być jakiś dostęp powietrza. Może złe drożdże, lub coś popsułem na starcie. Jakie jest wasze zdanie na ten temat i czy to da się jeszcze jakoś uratować?
użytkownik usunięty
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: użytkownik usunięty » poniedziałek, 21 lis 2022, 07:20
Cześć
Freak pisze: BLG spadło z 7 do 0.
Sądzę, że drożdże zrobiły to, co miały zrobić. Więc, jaki widzisz w tym problem
jakis1234
Posty: 2581 Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: jakis1234 » poniedziałek, 21 lis 2022, 08:25
Freak, a co by się mogło stać z cukrem?
Tak jak napisał defacto, drożdże przerobiły Ci cukier, a to, że nie zauważyłeś ich pracy - no cóż, przy tak niskim Blg startowym i dodatkowo niskiej temperaturze, to nie była raczej burzliwa praca. Tu nie ma co ratować. Puszczaj na rurę.
Pozdrawiam z opolskiego.
Freak
Posty: 7 Rejestracja: niedziela, 20 lis 2022, 21:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: Freak » poniedziałek, 21 lis 2022, 08:37
Ok, dziękuję za info, zdziwiłem się po prostu że tak szybko. Z dzieciństwa pamiętam że jak dziadek robił wino to stało i pracowało dosyć długo. Teraz chyba postaram się to jakoś odfiltrować wstępnie i zastanawiam się czy nie lepiej żeby postało z tydzień jeszcze w balonie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 lis 2022, 09:01 przez
Qba , łącznie zmieniany 1 raz.
użytkownik usunięty
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: użytkownik usunięty » poniedziałek, 21 lis 2022, 09:07
Freak pisze: Z dzieciństwa pamiętam że jak dziadek robił wino to stało i pracowało dosyć długo.
Jeśli dosypał ze 3kg cukru - dziwu niema. Odfiltruj i nie czekaj zbyt długo. Niska moc nastawu, sprzyja zakażeniom oraz wszelkiej patologii.
HeniekStarr
Posty: 632 Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: HeniekStarr » poniedziałek, 21 lis 2022, 10:17
Freak, świadom jesteś zawartości alkoholu w nastawie, który miał 7 kg cukru na 100 kg owoców? I zagrożeń z tym związanych, o których wspomniał kolega wyżej? Że o wydajności nie wspomnę?
jakis1234
Posty: 2581 Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: jakis1234 » poniedziałek, 21 lis 2022, 12:54
Freak, sytuacja w Twoim przypadku jest faktycznie inna.
Ten nastaw miał bardzo mało cukru, w związku z tym ma też bardzo mało alkoholu, jest podatny na zarażenie.
Ile go masz? Bo tak jak HeniekStarr napisał, wydajność będzie bardzo mała.
Pozdrawiam z opolskiego.
Freak
Posty: 7 Rejestracja: niedziela, 20 lis 2022, 21:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: Freak » poniedziałek, 21 lis 2022, 16:40
Mam tego ze 30 litrów, więc faktycznie może tak jak mówicie nie ma co ryzykować za flaszkę towaru bo szczerze powiem że podejrzanie wygląda ten nastaw. Dzisiaj dostałem kolejne jabłka i zastanawiam się czy lepiej nie poświęcić czasu i środków na nowy nastaw. Dosypać cukru i zrobić brandy owocowe wg przepisu z forum.
jakis1234
Posty: 2581 Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: jakis1234 » poniedziałek, 21 lis 2022, 21:04
A na czym polega problem z tym nastawem?
30 litrów przy tak niskim Blg, to faktycznie mało, ale też za dużo, żeby wylewać.
Może warto nastawić kolejny i dodać do tego?
Ja akurat zrobiłem calvados z soku z jabłek, nie mam płaszcza i nie chciało mi się bawić w filtrowanie.
Tyle, że mój sok miał Blg startowe 12 i to już po odjęciu 4 na niecukry. Nie dodawałem cukru.
Dosypywanie cukru nie jest dobrym rozwiązaniem, ewentualnie w małej ilości (nie więcej niż 1 kg cukru na 10 kg jabłek).
Pozdrawiam z opolskiego.
Freak
Posty: 7 Rejestracja: niedziela, 20 lis 2022, 21:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: Freak » poniedziałek, 21 lis 2022, 21:09
Do aktualnego nastawu nie chciałem dosypywać cukru, jedynie zrobić nowy na nowym soki plus cukier żeby później uciągnąć z tego jakieś Brendy. Kwestia jest taka że aktualnie ten słaby pierwszy nastaw będę mógł przepuścić przez aparaturę dopiero w weekend więc pytanie czy to wytrzyma do weekendu bez żadnej zarazy.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 lis 2022, 22:01 przez
Qba , łącznie zmieniany 1 raz.
Góral bagienny
Posty: 2918 Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: Góral bagienny » poniedziałek, 21 lis 2022, 22:04
Nie otwieraj balonu to spokojnie wytrzyma
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
jakis1234
Posty: 2581 Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: jakis1234 » poniedziałek, 21 lis 2022, 22:53
Do weekendu wytrzyma, tylko tak jak napisał Góral, nie napowietrzaj.
Pozdrawiam z opolskiego.
HeniekStarr
Posty: 632 Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: HeniekStarr » wtorek, 22 lis 2022, 06:19
Spirytusu dolej. Raz, że nieco lepiej zabezpieczysz się przed uzyskaniem 30 l, skądinąd pysznego octu jabłkowego, a dwa- szlag Cię nie trafi w weekend, jak z 30 l nastawu ukapie Ci tylko litr gorzały.
Ostatnio zmieniony wtorek, 22 lis 2022, 13:55 przez
HeniekStarr , łącznie zmieniany 1 raz.
Freak
Posty: 7 Rejestracja: niedziela, 20 lis 2022, 21:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: Freak » wtorek, 22 lis 2022, 10:16
Super, postaram się to przepuścić jak najszybciej. Posmak octu wychodzi dopiero po destylowaniu czy jest możliwość to jakoś wyłapać przed pędzeniem ?
użytkownik usunięty
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: użytkownik usunięty » wtorek, 22 lis 2022, 11:54
Cześć.
Dobry ocet, wcale nie jest zły. To dobra odżywka do włosów i niezastąpiony składnik dressingu.
Czekaj dłużej a z pewnością się doczekasz
jakis1234
Posty: 2581 Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: jakis1234 » wtorek, 22 lis 2022, 12:02
Poczujesz od razu, jeżeli nie ma zapachu octu w nastawie, to jeszcze jest w porządku.
Pozdrawiam z opolskiego.
Freak
Posty: 7 Rejestracja: niedziela, 20 lis 2022, 21:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: Freak » wtorek, 22 lis 2022, 18:24
Zacisnąłem pośladki i ugotowałem całość dzisiaj. Wyszło łącznie 3.5 litra towaru o 40 voltach. Pachnie dosyć mocno jabłkami, może aż za mocno, nie wyczuwam nuty drożdży ani octu. Towar był ciągnięty na zwykłym zestawie czyli bańka po mleku plus chłodnica. Będę chciał go jeszcze przeciągnąć drugi raz ale już na kolumnie. Myślę że jeszcze nie tak źle wyszło jak na mój pierwszy nastaw w życiu. Dziękuję za porady.
Góral bagienny
Posty: 2918 Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: Góral bagienny » wtorek, 22 lis 2022, 20:33
Za duży % nie odebrałeś całego alkoholu z nastawu
Straciłeś sporo aromatu i %
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
Freak
Posty: 7 Rejestracja: niedziela, 20 lis 2022, 21:05
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: Freak » środa, 23 lis 2022, 09:17
A to pech no ale teraz to po ptakach. Będę musiał dopracować pędzenie na kolejnym nastawie.
.Gacek
Posty: 2383 Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: .Gacek » środa, 23 lis 2022, 17:47
Freak pisze:
... Pachnie dosyć mocno jabłkami, może aż za mocno...
Tak Ci się tylko wydaje, jabłko jest bardzo delikatne a i przy drugiej destylacji kawałek aromatu umknie niestety...
Pozdrawiam Gacek.
jatylkonachwile
Posty: 601 Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: jatylkonachwile » środa, 7 lut 2024, 21:21
Dostałem trochę koncentratu jabłkowego, mocno skoncetrowanego soku. Ok 75% to cukier.
Przygotowałem trochę rozcieńczonej wersji wymieszanej z Bayanusami. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ostatnio zmieniony środa, 7 lut 2024, 21:22 przez
jatylkonachwile , łącznie zmieniany 1 raz.
Doody
Posty: 3838 Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: Doody » środa, 7 lut 2024, 21:29
Zawsze warto. Ja z nudów dzisiaj nastawiłem czerwone ciatini z winopaka La Mancha
Niech coś bulka
Pozdrawiam
Darek
jatylkonachwile
Posty: 601 Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: jatylkonachwile » czwartek, 8 lut 2024, 17:21
Halo, straż graniczna? Bo mam tutaj próbę nielegalnego przekroczenia granicy.
IMG_20240208_162552.jpg
Wszędzie roznosi się zapach soku jabłkowego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Doody
Posty: 3838 Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: Doody » czwartek, 8 lut 2024, 18:02
Muru na granicy nie postawisz
Pozdrawiam
Darek
stuf
Posty: 298 Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: stuf » czwartek, 8 lut 2024, 18:11
Ja bym strzelał do tych imigrantów z antypiany
Nabazgrane w Tapatalk.
Pozdrawiam serdecznie.
radius
Posty: 7334 Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: radius » czwartek, 8 lut 2024, 18:40
Co prawda nie w Targowisku, ale temat o calvadosie więc tu napiszę, że będę miał na zbyciu kilkanaście litrów koncentratu soku jabłkowego.
Jeśli będą chętni, zamieszczę ofertę
SPIRITUS FLAT UBI VULT
stuf
Posty: 298 Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: stuf » czwartek, 8 lut 2024, 19:22
Ile brix jeśli można wiedzieć oraz jaka cena / litr?
Nabazgrane w Tapatalk.
Pozdrawiam serdecznie.
radius
Posty: 7334 Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: radius » czwartek, 8 lut 2024, 19:35
Po rozpuszczeniu koncentratu w stosunku 1:4, sok ma wynosi 18 Blg. Cena 6 zł za litr koncentratu
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Góral bagienny
Posty: 2918 Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: Góral bagienny » czwartek, 8 lut 2024, 20:34
radius pisze: ↑ czwartek, 8 lut 2024, 19:35
Po rozpuszczeniu koncentratu w stosunku 1:4, sok ma wynosi 18 Blg. Cena 6 zł za litr koncentratu
Biorę z 10l
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
radius
Posty: 7334 Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: radius » czwartek, 8 lut 2024, 20:54
@Góral bagienny , reszta na pw
SPIRITUS FLAT UBI VULT
filcu
Posty: 17 Rejestracja: sobota, 13 paź 2018, 19:23
Podziękował: 165 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: filcu » czwartek, 8 lut 2024, 20:57
Wezmę 10 litrów.
radius
Posty: 7334 Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: radius » czwartek, 8 lut 2024, 20:58
Pomału koledzy
Jeszcze nie wiem ile tego soku będę miał
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Doody
Posty: 3838 Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: Doody » czwartek, 8 lut 2024, 21:30
To ja też zapisuje się na 12l i czekam
Pozdrawiam
Darek
jakis1234
Posty: 2581 Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: jakis1234 » czwartek, 8 lut 2024, 21:57
Radius, o mnie też pamiętaj
, z 10 l bym przygarnął.
Pozdrawiam z opolskiego.
rykowyryk
Posty: 51 Rejestracja: środa, 8 sty 2020, 21:03
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta własnej produkcji
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Powiat Stalowowolski
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: rykowyryk » czwartek, 8 lut 2024, 23:13
Jeśli jeszcze będzie, to i ja chętnie zakupię 15l
jatylkonachwile
Posty: 601 Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Kontakt:
Re: Nastaw na Calvadosa
Post
autor: jatylkonachwile » niedziela, 11 lut 2024, 22:26
Ale głodne bestie u mnie były. Aktualnie spławik pokazuje 1Blg.