Nastaw na Calvadosa

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Pako23
250
Posty: 271
Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy

Post autor: Pako23 »

czytam pisze:Trochę pracują. Wystarczy odczytać różnicę temperatur w kotle i głowicy.
mógłbyś to wyjaśnić ??? Nawet bez wypełnienia ta różnica między kotłem a głowica bedzie :scratch:
alembiki

użytkownik usunięty
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
fo11rest pisze: Nie używa się wypełnienia przy owocówkach. Do owocówek potrzebny jest najprostszy sprzęt z jednym odstojnikiem i tyle w temacie.
Zgodzę się tylko z tym środkowym, że do owocówek najprostszy sprzęt. ;)

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: czytam »

Ta różnica, w przypadku sprzętu prostego, wynika z wewnętrznego orosienia i wymiany para-ciecz na ściankach. Powyżej wspomniano o kolumnie ocieplonej. Bez wymiany para-ciecz temperatura na dole i górze kolumny musiałaby być identyczna (nie mówię o wydumanych sytuacjach z bardzo małą mocą grzania i kilkumetrową nieocieploną rurą). Różnica świadczy o pracy wypełnienia. Można sobie nawet policzyć z niej lub z zawartości procentowej alkoholu w kotle i odbiorze, ilość półek teoretycznych.

christoph
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 23 sty 2022, 13:10
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: christoph »

Witam,
Więc konkluzja z powyższych rozważań jest taka, że przy destylacji owocówek wypełnienia nie ruszamy w przypadku kolumny, zaś w pot stillu usuwamy?

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Doody »

Ocieplona kolumna powoduje, że nie występuje zjawisko skraplania się par czyli refluksu wewnętrznego. Jeżeli występuje to minimalny. W kolumnach nieocieplonych wystarczy temperatura otoczenia aby wystąpiło roszenie. Gdy w kolumnie jest wypełnienie podejmuje ono wówczas pracę, mówiąc kolokwialnie, czyszcząc destylat.
Pozdrawiam
Darek

christoph
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 23 sty 2022, 13:10
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: christoph »

Przymierzam się w tym roku do calvadosa właśnie. Posiadam miedziany pot stil, średnica fi 28mm. Stąd moje rozterki czy zostawić wypełnienie z nierdzewki czy nie. Jako, że będzie to moja pierwsza próba z tym trunkiem nie do końca wiem czego oczekiwać i co faktycznie da lepsze efekty.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Pako23
250
Posty: 271
Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Pako23 »

christoph pisze:Witam,
Więc konkluzja z powyższych rozważań jest taka, że przy destylacji owocówek wypełnienia nie ruszamy w przypadku kolumny, zaś w pot stillu usuwamy?

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
Nie koniecznie konfiguracja jest dowolna ;) każdy robi jak mu pasuje

Ice2
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 27 cze 2019, 02:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Ice2 »

Panowie na 90L soku jabłkowego NFC . Ile dać drożdży i pożywki ? I ile cukru żeby było optymalnie ?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Doody »

Cukru jak najmniej, ale można dodać max 8kg aby zwiększyć wydajność. Co do drożdży to pisze na opakowaniu. Do takich nastawów nie dajemy drożdży turbo, czyli możesz się trzymać "instrukcji". Pożywka typu DAF (DAP) to zwykle około 6-9g na 10l nastawu. Ja bym dał 50 g na cały nastaw.

Edit.
Tez dzisiaj nastawiam ale 45l ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 lip 2022, 10:58 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

Ice2
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 27 cze 2019, 02:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Ice2 »

Ok. A co myślicie żeby np. Dodać 20kg pokrojonych jabłek do nastawu, albo suszonych ? Żeby podkręcić aromat ?

Diody tak z ciekawości ile dajesz cukru na te 45Lnastawu ? I ile ci wychodzi gotowego produktu do rozrobienia?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2578
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: jakis1234 »

Robiąc jak najlepszy Calvados w ogóle nie dodawałem cukru. Dlatego, jeżeli Ci zależy na jakości, a nie ilości, to nie dodawaj.
Jabłka możesz dodać, dodadzą aromatu, chociaż nie wiem, czy na tyle dużo, żeby warto się było bawić. Wyciskałem sok z jabłek i taki dodawałem.
Suszonych nie, suszone owoce mają inne smaki i mogą pogorszyć efekt końcowy.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Doody »

Ice2 pisze:ile dajesz cukru na te 45Lnastawu ? I ile ci wychodzi gotowego produktu do rozrobienia?
Ja dodałem 4kg glukozy. Glukoza wnosi mniej nieporządanych smaków niż cukier.
Jest taka zasada, żeby nie przekraczać 1kg cukru na 10 kg owoców. Z 10kg jabłek wyciśniesz około 6-7 l soku. Także dodanie w Twoim przypadku 8kg będzie ok. Zawsze im mniej tym lepiej. Ale czasami sok ma niską zawartość cukru i może zrobić się z tego acetonowy nastaw do wylania. Na ortodoksy bez cukru wybieramy soki o Blg powyżej 13-14.
Ile wyjdzie? Zobaczymy. Za każdym razem jest trochę inaczej. Po drugie w tym roku to mój pierwszy nastaw z soku jabłkowego i szczerze mówiąc, nie pamiętam ile dokladnie to wychodzi.
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 lip 2022, 19:15 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek

Ice2
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 27 cze 2019, 02:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Ice2 »

A co myślicie o dodaniu do nastawu z soku jabłkowego , 2L miodu wielokwiatowego?
Myślicie że coś to podkręci w smaku i zapachu ?
Czy raczej odpuścić sobie kombinacje ?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2578
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: jakis1234 »

Odpuść, moim zdaniem miód niewiele wpłynie na efekt końcowy, a koszty większe.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: kiwitom23 »

Przy winie miód daje super posmaki, od lat to stosuję. Jednak przy destylacji wcale nie wyczujesz tego miodu, szkoda kasy, zwłaszcza że dobry miód w tym roku jest 100% droższy niż w zeszłym :-(
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: donald1209 »

Witajcie. Myślę, że tak jak w przypadku wina bardzo ważna jest odmiana surowca. Z jakich jabłek w polskich warunkach wyjdzie najlepszy calvados? Robiłem z deserowych Katia, super smaczne do jedzenia, ale calvados '' nie urywa d**y ''.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: .Gacek »

Z reguły tak bywa, że te jabłka, które nie nadają się do jedzenia to z nich wychodzi świetny destylat i odwrotnie... Wg mnie najlepsze jabłka na calvados to te małe, brzydkie i parchate :mrgreen: odmiana nieznana.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Góral bagienny »

Na Calvados najlepsze jabłka to te które rosną po miedzach , na obrzeżach lasów.
I ważne najlepiej zmieszać kilka rodzajów :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Doody »

Fajnie jest dodać do normalnych jabłek, tak z 10% tych małych, dzikich, rajskich jabłuszek. Wnoszą fajne aromaty i posmaki.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: lesgo58 »

Jeśli rozmawiamy o Calvadosie to jest tylko jeden sposób na niego.
Fermentujemy tylko sok. bez żadnych cukrowych dodatków. Fermentowanie miąższu da nam tylko i wyłacznie jabłkowicę. A to jest coś zupełnie innego. pod każdym względem.
Tak powstały cydr sezonujemy kilka miesięcy - a nawet rok. Po czym destylujemy za pomocą prostej aparatury ( jak ktoś umie destylować to może być prosta bimbrownica z odstojnikiem, pusta rura w aabratku z delikatnym dodatkiem sprężynek miedzianych itp., alembik).
Destylat sezonujemy minimum kilka miesiecy. Ideałem byłoby sezonowanie w beczce.

Ot cała tajemnica wiary... :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: czytam »

donald1209 pisze:Z jakich jabłek w polskich warunkach wyjdzie najlepszy calvados? '
Antonówka z dodatkiem rajskich lub dzikich.
Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: donald1209 »

Dzięki. Tak gdzieś słyszałem ale nie byłem pewien.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )

zwirek
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: zwirek »

Witam wszystkich wczoraj dostałem 6 skrzynek papierówek, dzisiaj rozrobiłem je robotem na pulpę ponieważ nie posiadam prasy ani sokowirówki. Wyszło mi ok 60l pulpy, dodałem do niej 15g pektolazy oraz 6kg cukru rozpuszczone w 10l wody oraz drożdże z pożywką do nastawów owocowych. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: .Gacek »

Proporcje masz eleganckie, pytanie czy będziesz to gotował w płaszczu czy będziesz to jakoś odciskał... Jak nie masz płaszcza i zdecydujesz się na destylację samego płynu to na pozostałych wytłokach możesz zrobić zwykłą cukrówkę, napewno coś to wniesie do destylatu czy późniejszego rektyfikatu.
Ja do papierówek też dodaję cukier bo uzysk z samych jabłek jest tragiczny ze względu na bardzo małą ilość cukru w papierówkach.
Tak jak napisał Leszek nie jest to już calvados ale to nie znaczy, że jest to gorszy destylat, jest po prostu inny a być może nawet i lepszy.
Moim zdaniem wszystkie destylaty owocowe są lepsze od razu po skończonej fermentacji nastawu, są bardziej aromatyczne, świeże...
Pozdrawiam Gacek.

zwirek
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: zwirek »

Niestety będę bawił się w odciskanie ponieważ nie mam płaszcza, chwilowo zastanawiam się czy nie dodać wody z cukrem bo powstał taki gęsty kożuch ze boję się że nie będzie co odciskać :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Doody »

Nie dolewaj. Pekto zrobi swoje. Po zakończonej fermentacji będzie dużo płynu. Zlewarujesz wężykiem znad osadu a resztę wyciśniesz. Bez dodatku wody będzie znacznie lepszy destylat.
Pozdrawiam
Darek

zwirek
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: zwirek »

Cierpliwie poczekam :poklon;

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: wawaldek11 »

Doody pisze:... Bez dodatku wody będzie znacznie lepszy destylat.
Sama woda nic nie zmienia - zostaje w kotle. Woda z cukrem już tak - alko z cukru rozcieńczy aromaty.
Pozdrawiam,
Waldek

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: kwik44 »

No… Ja też tego nie rozumiem. Zróbcie sobie kiedyś taki eksperyment. Jak wiadomo 1kg cukru to 0.6 l spirytusu. Zróbcie nastaw bez cukru, a następnie nalejcie do kieliszka czystego jabłuszka a do drugiego takiego zmieszanego ze spirytusem i wodą. I porównajcie wyniki…

darwoz
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 21 lis 2021, 20:36
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: darwoz »

zwirek pisze:Niestety będę bawił się w odciskanie ponieważ nie mam płaszcza, chwilowo zastanawiam się czy nie dodać wody z cukrem bo powstał taki gęsty kożuch ze boję się że nie będzie co odciskać :D
Może spróbuj metody z piaskiem? Jeszcze nie próbowałem ale mam zamiar wypróbować tą metodę w przypadku pulpy na calvados.
https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ek#p145800
Gdybyś wypróbował daj znać czy nic się nie przypala.

Ostatnio co prawda destylowałem wiśniowice inną metodą a mianowicie zrobiłem fałszywe dno
z metalowego sitka położonego do góry nogami na dni i dociśniętego obciążeniem aby się nie podnosiło.
podobne to tego:

https://sprzedajemy.pl/sito-gastronomic ... nr62804752

oczywiście obciąłem rączki :-), ponieważ kupiłem dopasowane średnicą do dnia mojego garnka.
Co ważne takie sito nierdzewne kupiłem chyba za 20 czy 30zł a fałszywe dno kosztuje grubo powyżej 100zł.
Działa dobrze, żadnych przypaleń.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: .Gacek »

Trzeba osiągnąć kompromis pomiędzy jakością oraz ilością. Przyjęte ogólnie zasady jednego kg cukru na dziesięć kg owoców są wg mnie w granicach zdrowego rozsądku ekonomicznego jak i nie odbiegają jakością od nastawu typu ortodox.
Idąc dalej w myśl zawartego w nagłówku tytule to niemalże wszyscy z nas robią jabłkowicę, calvados prawdziwy robi się tak jak napisał Leszek jedną stronę wcześniej. Nie każdy z nas jest w stanie obrobić 100, 300 lub 500 kg jabłek i trzymać tego rok do destylacji...
Pozdrawiam Gacek.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: kwik44 »

Zdecydowanie odbiegają. Widocznie nie piłeś jeszcze dobrego destylatu. Takiego odebranego cierpliwie w pierwszej destylacji aż leci niczym nie pachnąca woda i uciętego szeroko w drugiej. I dojrzanego ;)
Jabłka mają zwykle ok 10 brix. Można ewentualnie dodać po skończonej fermentacji spirytusu lux i podbić alkohol na odpowiednik 12-15 brix, ale nie więcej. A na pewno nie dawać cukru, który zanieczyszcza destylat posmakami bimbru.

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: czytam »

Pełna zgoda. Jeżeli jabłka mają 10Bx, to dodania kilograma cukru na 10kg jabłek zwiększa ilość cukru i alkoholu oraz rozcieńcza aromaty dwukrotnie. O bimbrozji nie wspominając. Jak już musicie, dodajcie glukozy. Podobny zresztą problem jest z powszechnymi przepisami na rum. I nie piszcie, że cukier trzcinowy jest, w tym wypadku, wybitnie korzystniejszy od buraczanego.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Szlumf »

Nie wiem ile w tym prawdy ale gdzieś w literaturze lub internecie zetknąłem się z informacją, że niewielki (ile?) dodatek zwykłego cukru jest wskazany bo drożdże korzystają z niego przy namnażaniu. Przerobiłem z 600l ortodoksa z soku jabłkowego i ze 200kg ortodoksa ze śliwek. Destylaty były niezłe ale nie rewelacyjne. Jak dla mnie te z dodatkiem cukru często były lepsze.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Doody »

Tak jak napisał Szlumf, destylat śliwkowy mnie wychodzi lepszy po niewielkim dodaniu cukru/glukozy. Ortodoks jest super jak śliwki mają bardzo dużo cukru, inaczej robi się acetonowy zapach nastawu. Nie raz zepsułem sobie nastaw chcąc zrobić ortodoksa.
Pozdrawiam
Darek

zwirek
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: zwirek »

Darwoz dzisiaj spróbowałem metody z piaskiem. Miałem zacier który z mojego z błędu był z kleikowany i z obawy że na grzałkach mi się przypali bujnąłem go na starym sprzęcie gazowym. Nic nie przypalone jedyne co zauważyłem to że keg trochę pracował niż wcześniej pewnie dlatego że cacier powodował ruch piasku albo zbyt dużo go wsypałem. Ogólnie metoda sprawdzona teraz może czas na pulpy owocowe :scratch:

Alien844
250
Posty: 257
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Alien844 »

Mam pytanie czy gniazda z nasionami usuwacie ?
Jakie odmiany jabłek są najlepsze pod calvados ?
Ostatnio zmieniony wtorek, 4 paź 2022, 18:10 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Miele wszystko jak leci, nic nie usuwam.
Antonówka :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: .Gacek »

Ja natomiast jak mam czas to idę 500 metrów dalej do parku i zbieram stare, kwaśne zdziczałe jabłka, często gęsto trzepie drzewo aż wszystko zleci i zbieram te spady. Jabłka wrzucam na litewską maszynkę do tarcia ziemniaków i nie muszę dodawać do tego żadnej wody, robi się piękna pulpa.
Co do gatunków bardziej wyszukanych to kiedyś miałem na warsztacie szarą renetę landsberską... Trzy skrzynki z LP przetrzepaliśmy specjanym nożem ale destylat z tego marny wyszedł.
Na chwilę obecną uważam, że najlepszy destylat wychodzi z niedobrych jabłek, a te dobre to są dobre na szarlotkę :mrgreen:
Pozdrawiam Gacek.

zwirek
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na Calvadosa

Post autor: zwirek »

Witam wszystkich tydzień temu przepuściłem skrzynkę jabłek przez wyciskarkę, otrzymałem ok 15l soku bez piany do tego zapodałem bayanusy. Na drugi dzień z braku załatwienia jabłek zakupiłem i dodałem 9l soku z biedry wraz z 1kg cukru, blg było ok 16 dziś pokazuje 0. Moje pytanko trzymać to jeszcze w fermentorze czy zlać do innego celem wyklarowania :scratch: .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”