Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kula
1100
Posty: 1146
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Nastaw na bazie ApiFood?

Postautor: Kula » sobota, 21 sty 2012, 18:50

Witam
Czy próbował ktoś zrobić cukrówkę używając zamiast cukru preparat ApiFood. Jest to preparat do karmienia pszczół na zimę.
Skład:
Sucha substancja - 77-79%
Fruktoza - 22-28%
Glukoza - 30-37%
Maltoza - 17-24%
Maltotrioza - 5-15%
HMF - do 40 mg/kg
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

tomaszz1986
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 19 sty 2012, 13:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Brzeźnica
Załączniki
Re: Nastaw na bazie ApiFood?

Postautor: tomaszz1986 » piątek, 14 wrz 2012, 07:58

Witam kolego, dzisiaj zrobiłem nastaw właśnie na pokarmie dla pszczół zostały mi dwa wiadra 15kg z podkarmiania pszczółek. Po przerobieniu całego cukru i destylacji dam znać co z tego wyszło :) Mam jeszcze pytanie odnośnie syropu który jest używany w cukiernictwie nazwa handlowa to "POMADA" czy wie ktoś co to jest i czy się nadaje do naszego hobby?

Awatar użytkownika

tankok
30
Posty: 40
Rejestracja: czwartek, 26 sty 2012, 09:22
Krótko o sobie: koneser domowych wyrobów :)
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Góry
Załączniki
Re: Nastaw na bazie ApiFood?

Postautor: tankok » piątek, 14 wrz 2012, 08:26

Witam
Też robiłem na tym nastaw. W moim przypadku zaobserwowałem to że po fermentacji kilku nastawów wskaźnik pokazywał 3-4 blg (na wodzie 0 więc jest dobry) czyli nie wszystko drożdże jedzą. Ale zawsze to lepsze niż cukier czyszczony chemicznie.

Pozdrawiam


michal278
1600
Posty: 1620
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Nastaw na bazie ApiFood?

Postautor: michal278 » niedziela, 9 mar 2014, 10:36

Pewnie nie jedzą tych wielocukrów
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw na bazie ApiFood?

Postautor: BartekBartek1 » niedziela, 9 mar 2014, 16:00

Albo padają od nadmiaru alkoholu. Można rozcieńczyć do nawet 20*Blg i może zejdzie do -4 :D
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw na bazie ApiFood?

Postautor: gr000by » niedziela, 9 mar 2014, 16:30

Cukry wyższe (maltotrioza) i fruktoza są niechętnie przyswajane przez drożdże w dwóch przypadkach:
- w nastawie było sporo łatwiej przyswajalnych cukrów (glukoza, maltoza);
- chłopaki kończą pracę i zostają im najmniej strawne cukry z początkowej mieszaniny.
Wtedy praca zaczyna się wlec, a czasami ustaje. Pomaga startowanie z niższych BLG początkowych (22 i mniej) oraz stosowanie bardziej żarłocznych drożdży i odpowiednich pożywek.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


ert79
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 23:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: PodWrocław
Załączniki
Re: Nastaw na bazie ApiFood?

Postautor: ert79 » niedziela, 16 maja 2021, 10:30

Odświeżę trochę temat. Wpadła mi w ręce pomada cukiernicza, skład cukier, syrop glukozowy, woda. W 100 g produktu znajdują się węglowodany 87,5g w tym cukry 76,1g. Jak myślicie, zdatne do psocenia? Żadna ślepotka z tego nie wyjdzie ?? :D :D :D


kondon
200
Posty: 236
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Nastaw na bazie ApiFood?

Postautor: kondon » poniedziałek, 17 maja 2021, 18:13

Weź trochę, rozrób na 22 BLG i sprawdź, czy drożdże ruszą.
Jeśli tak, to próbuj. Ślepotka nie wyjdzie, co najwyżej nie będzie dobre.
Na czym chcesz to gotować?


ert79
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 23:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: PodWrocław
Załączniki
Re: Nastaw na bazie ApiFood?

Postautor: ert79 » wtorek, 18 maja 2021, 18:04

Nastaw zrobiłem jakiś czas temu, wystartowałem z poziomu 25 Blg. 7,5 kg pomady rozpuszczone w wodzie gdzie łączna objętość miała 25l. Zrbiłem dwa takie nastawy. Drożdże Turbo East 48. Stanęło na 4 Blg i nie chciało więcej zejść. Nastaw zostawiłem do sklarowania i tak sobie stał chyba z miesiąc. Przepuściłem to przez prostą kolumnę typ AAbratek, ilościowo szału nie ma, 5,5 litrów wg wskazania miernika z Biowinu 94 volty. Chociaż do końca nie wiem czy to mało.
Odbierałem długo i powoli. Doświadczenie mam małe z cukrówkami, nie dzieliłem na serce itp. Po prostu z 15 litrów wsadu (taki mam zbiornik ) pierwsze 150 gram szło do spryskiwaczy a resztę odbierałem. Jak zaczęło spadać to gwałtownie, od razu wyłączyłem sprzęt. Pachnie przyjemnie, znaczy nie ma tego odoru kupnego, którego nie cierpię. Robię głównie nalewki i zastanawiam się, czy jest sens gonić jeszcze raz.


kondon
200
Posty: 236
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Nastaw na bazie ApiFood?

Postautor: kondon » wtorek, 18 maja 2021, 22:33

Stanęło na 4 BLG, bo nie wiadomo co tam dokładnie jest i czy wszystko drożdże mogą zjeść. Warunków fermentacji też nie znamy...
Z 50 l miałeś 5,5 l spirytusu?
Tylko dlaczego 94%? Coś Twoja kolumna nie jest optymalnie skonfigurowana, albo nie potrafisz jej używać.
ert79 pisze:Jak zaczęło spadać to gwałtownie, od razu wyłączyłem sprzęt.

Dlaczego? Nie korygowałeś odbioru?
Robię głównie nalewki i zastanawiam się, czy jest sens gonić jeszcze raz.

Polecam: kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedzy-w-pigulce-t9284.html

W Twoim przypadku sugeruję założyć nowy temat, a w nim opisać szczegółowo swój sprzęt i sposób prowadzenia procesu. Wydaje mi się, że problem jest bardziej podstawowy, niż surowiec i warto od tego zacząć.


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości