Nastaw jabłkowo zbożowy
-
Autor tematu - Posty: 104
- Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
- Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Witam wszystkich psotników. Jako w tym roku jabłek jak i zboża jest pod dostatkiem postanowiłem po kombinować i połączyć te dwa pół produkty. Plan jest taki żeby zatrzeć 25kg pszenicy metoda na lenia, z tym że na 1kg pszenicy dać 4.5 l wody. Gdy zboże będzie zatarte temperatura około 50,40c dodać 60/80kg jabłek nie wiem ile zmieści się w beczkę 200l i wszystko rozdrobnienie. Myślę że drożdże będzie można zapisać odrazu bo jabłka + wiertło powinno ostudzić nastaw do 30. Drożdże zwykle G99. Po fermentacji wszystko przecedzone przez worek jutowy i na rurki destylacjia 2razy na PS. Co Wy na to?
Ostatnio zmieniony piątek, 2 paź 2020, 11:25 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw jabłkowo zbożowy
No co, wyjdzie pszeniczna jabłkowa. Powinny być ciekawe doznania smakowe.
Wolf ma coś w podobie, żyto z jabłkiem.
K.
P.s. Poprawiłem tytuł, bo kolił w oczy.
Wolf ma coś w podobie, żyto z jabłkiem.
K.
P.s. Poprawiłem tytuł, bo kolił w oczy.
Ostatnio zmieniony piątek, 2 paź 2020, 11:29 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.