Nastaw jabłkowo zbożowy

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: FRUTTI »

Witam wszystkich psotników. Jako w tym roku jabłek jak i zboża jest pod dostatkiem postanowiłem po kombinować i połączyć te dwa pół produkty. Plan jest taki żeby zatrzeć 25kg pszenicy metoda na lenia, z tym że na 1kg pszenicy dać 4.5 l wody. Gdy zboże będzie zatarte temperatura około 50,40c dodać 60/80kg jabłek nie wiem ile zmieści się w beczkę 200l i wszystko rozdrobnienie. Myślę że drożdże będzie można zapisać odrazu bo jabłka + wiertło powinno ostudzić nastaw do 30. Drożdże zwykle G99. Po fermentacji wszystko przecedzone przez worek jutowy i na rurki destylacjia 2razy na PS. Co Wy na to?
Ostatnio zmieniony piątek, 2 paź 2020, 11:25 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw jabłkowo zbożowy

Post autor: Kamal »

No co, wyjdzie pszeniczna jabłkowa. Powinny być ciekawe doznania smakowe.
Wolf ma coś w podobie, żyto z jabłkiem. ;)
K.
P.s. Poprawiłem tytuł, bo kolił w oczy.
Ostatnio zmieniony piątek, 2 paź 2020, 11:29 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”