Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

Autor tematu
wadyl
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 18 lut 2013, 23:35
Załączniki
Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: wadyl » piątek, 22 mar 2013, 20:11

Zrobiłem nastaw i zacier dnia 5 marca, dzisiaj zauważyłem, że oba nastawy się zatrzymały (tzn. przestały blukać): jeden na ok. 8 blg a drugi ok. 7 blg. Nie wiem co mam robić tzn. czy klarować i do destylacji. Wyczytałem gdzieś na forum podobny przypadek i niektórzy pisali żeby dodać drożdży.
Proszę o poradę.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Durik
350
Posty: 360
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: Durik » piątek, 22 mar 2013, 20:29

Napisz coś więcej. Z czego robiłeś, na jakich drożdżach, w jakiej temperaturze z jakiego BLG startowałeś itp?


Autor tematu
wadyl
10
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek, 18 lut 2013, 23:35
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: wadyl » piątek, 22 mar 2013, 20:37

1) z pszenicy 5kg,35l wody, 10 kg cukru, stołowa łyżka T3 blg ok.27
2) to 1410. 12kg cukru, 50L.woda, 50gram T3 blg ok. 24


silvio2007
300
Posty: 327
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: silvio2007 » sobota, 23 mar 2013, 16:41

No chłopie co ty taki skąpy jesteś? Na 12 kg cukru ok. 50 gram drożdży? Stanowczo za mało. Teraz musisz odlać trochę nastawu wsypać drożdże i wlać do fermentatora. Ważne żeby temperatura w fermentatorze była taka sama jak płynu z drożdżami, które musisz dolać. W instrukcji T3 jest napisane, że wsypać 6-7 kg cukru, dolać odpowiednią ilość wody i wsypać całą paczkę (!!!!!!!!!!!) drożdży.


amperek
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 09:02
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: amperek » niedziela, 23 cze 2013, 14:13

Witam, żeby nie otwierać drugiego tematu to się podłączę do tego.

Mianowicie ostatnio nastawiłem nastaw w butli 10L, dodałem tam 4 KG cukru, 0,25l jakiegoś soku chyba z czerwonej i czarnej porzeczki i pół paczki drożdży z LeroyMerlin:
DROŻDŻE TURBO ORYGINALNE –BIOWIN (z tego co wyczytałem to nie mają dobrych opinii, ale nie wiedziałem) nie dawałem całych bo pisało, że jest to na ok 22L wody i 8KG cukru więc dałem pół paczki.
Nastaw stoi prawie 3 tygodnie i nadal ma 3 Blg. Co z tym dalej robić, niech to dalej stoi dojdzie do 0 blg? Czy może coś tam dodać nie wiem resztę drożdży?
Proszę o jakieś porady bo szkoda 10L nastawu a przydało by się to uratować :)
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 cze 2013, 20:36 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: konieczne poprawki

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5543
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: radius » niedziela, 23 cze 2013, 20:44

Najprawdopodobniej nastaw już nie pracuje i drożdże zakończyły swoją pracę. Przy takim blg nie masz co kombinować z dodawaniem kolejnej porcji drożdży. Nastaw puść na rurki a jak ci szkoda nieprzerobionego cukru, to możesz pozostały dunder wykorzystać do zrobienia kolejnego nastawu :) .
SPIRITUS FLAT UBI VULT


amperek
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 09:02
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: amperek » poniedziałek, 24 cze 2013, 19:57

Dzięki za info ale przyszła mi na myśl taka rzecz, na razie i tak nie będę miał kiedy tego prze psocić i pewnie jeszcze postoi z 1 tydz lub 2. Może jednak warto dodać tą resztę drożdży niech sobie jeszcze podziała?


kemot1982
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 1 paź 2014, 10:38
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: kemot1982 » wtorek, 14 paź 2014, 07:05

Witajcie. Potrzebuję pomocy. Nastawiłem zacier z soku jabłkowego 3 razy 25 litrów i już wiem że dałem za dużo cukru. Drożdże SPIRITFERM TURBO FRUIT. Wszystko zatrzymało mi się na 15 BLG. Co mogę z tym zrobić? Tak sobie myślę żeby rozlać to wszystko na 4 pojemniki dolać wody i ponownie drożdże, tylko podpowiedzcie mi czy dobrze myślę i czy użyć tych samych drożdży?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: gr000by » wtorek, 14 paź 2014, 11:08

Za dużo cukru czyli ile? Z jakiego BLG startowało?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


kemot1982
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 1 paź 2014, 10:38
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: kemot1982 » wtorek, 14 paź 2014, 13:16

Na te 20 litrów soku dałem 8 kg cukru więc sporo przesadzilem. Myślę że miało ponad 30 blg, pierwszy raz robiłem na owocach.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: gr000by » wtorek, 14 paź 2014, 14:45

Ja na twoim miejscu przedestylowałbym to w takiej postaci jak jest, a pozostałość z kotła zadał drożdżami i po przerobieniu cukru przedestylował jeszcze raz.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: aronia » wtorek, 14 paź 2014, 14:55

Popieram gr000by - ja dostałem "wina" o takim Blg, że niektóre cukrówki nie mają tyle na początku. Ale plan na dunder już przygotowany, więc cukier się nie zmarnuje. :D


kemot1982
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 1 paź 2014, 10:38
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: kemot1982 » środa, 15 paź 2014, 10:06

Czekam na jakąś podpowiedź od Was.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: gr000by » środa, 15 paź 2014, 10:24

Podpowiedź już dostałeś - przedestyluj to tak jak jest (wlej zatrzymany nastaw do kotła), a po schłodzeniu pozostałości z kotła po destylacji użyj jej do zrobienia nastawu cukrowego lub dodaj do niej kolejnych owoców, w obu przypadkach dodając drożdży.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


kemot1982
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 1 paź 2014, 10:38
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: kemot1982 » środa, 15 paź 2014, 17:30

Dzięki za odpowiedz a powiedzcie mi jeszcze czy nie przypali mi się to na pot-still - u? Nadmienię że nastaw jest na soku.

Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 20:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: Trener » środa, 15 paź 2014, 21:04

Są ponoć tacy co i wodę przypalają. Jeśli do nich nie należysz, to nie powinno.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


wampirek26
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 30 gru 2013, 13:40
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: wampirek26 » poniedziałek, 22 cze 2015, 16:21

Witam wszystkich, podłączam się do tematu aby nie zakładać nowego.
Mam problem tego typu. Nastawiłem beczke 120 l z 35 kg cukru i 30 k g jabłek. Nastaw przestał prawie chodzi i rzuciłem na pożyczone zimne palce. Wyszło mniej niż zwykle wiec poleciałem do sklepu i kupiłem cukromierz. Moje Blg ma teraz 13. Nastaw jest słodki - co zrobić aby nie stracić 80 l reszty? Pomóżcie proszę

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: gr000by » poniedziałek, 22 cze 2015, 21:09

BLG pozostałego nastawu czy pozostałości po destylacji? Jak wszystko przepuściłeś to na pozostałości zrób nowy nastaw 20-23 BLG (dodaj cukru i drożdży), a jak część została nieprzepuszczona to spróbuj restartu. Nie piszesz nic o drożdżach, więc obstawiam że robiłeś na drożdżach z jabłek...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


wampirek26
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 30 gru 2013, 13:40
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: wampirek26 » poniedziałek, 22 cze 2015, 21:25

Dziękuję za odpowiedź, nie dawałem drożdży tylko myślałem, że jabłka dadzą radę. Może ilość cukru była za duża? 30 lub 35 kilo na chyba 100 litrów wody.

Awatar użytkownika

herbata666
1050
Posty: 1052
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Postautor: herbata666 » poniedziałek, 22 cze 2015, 23:47

OO kurcze 35kg na 120l plus cukier z jabłek to chyba celowałeś w 20% po przerobieniu nastawu :D i do tego bez drożdży, tylko na dzikusach z jabłek. Powinieneś dać 25kg cukru dopełnić do 100l i dorzucić te jabłka(wtedy pewnie wyjdzie te 120l) i do tego jakieś w miarę mocne grzybki, w sumie te jabłka to i tak trochę w kit, bo smak i tak zabije burak cukrowy :D (chyba że miał się popsuć).

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098


Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości