Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

wampirek26
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 30 gru 2013, 13:40
Podziękował: 1 raz

Post autor: wampirek26 »

Dzień Dobry :). Niestety stało się jak się stało - doradźcie jak uratować resztę nastawu? dodać drożdży? Jak tak to jakie polecacie? Jak można teraz ich dodać? Nigdy nie miałem takiej sytuacji. Dziękuję za odzew.
alembiki
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Post autor: Lootzek »

Użyj drożdży do restartu :) Są takie dedykowane.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Post autor: aronia »

wampirek26 a czy w tym pożyczonym zestawie ZP miałeś termometr w zbiorniku? Jeśli tak to czy pamiętasz może jaka była temperatura przy której zaczęło kapać? Bo posiadając tą informację można by było wstępnie oszacować aktualną moc - jeżeli jest wysoka to restart może być utrudniony.
Skoro nastaw i tak już stoi w miejscu to zacząłbym od zrobienia na spokojnie matki drożdżowej (np. na G995)i dopiero po jej odpowiednim rozwinięciu(namnożeniu i powiększeniu) dodałbym ją do tego nastawu. Dodatkowo warto byłoby dodać trochę wody do tego nastawu, bo bardzo prawdopodobne, ze Blg było za wysokie i nawet te nowo dodane drożdże sobie z tym nie poradzą.

wampirek26
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 30 gru 2013, 13:40
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Post autor: wampirek26 »

Nie ma na tych ZP żadnych termometrów :( Robiłem tam już parę razy tylko nie na jabłkach i wychodziło takie mniej więcej jak goście mówili( max 85% i ciągłem do 60% a resztę za siatkę :D) było to akceptowalne. A teraz wyszło z kega 30l 3x0,7 i to słabego dlatego zmierzyłem wartość cukru. Wg mnie (po lekturze forum i odpowiedziach) dałem za dużo cukru a jabłka nie dały rady przerobić :( Tylko teraz muszę uratować pozostałość. Znalazłem drożdże do restartu"Bayanus G995 Spiritferm" lub" Drożdże Alcotec do restartu nastawu" Mam około 80 l więc planuję dać 3 paczki (czy dać 4?) i dolać z 10 l wody?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Post autor: aronia »

Cukru zdecydowanie za dużo - już samo 35kg w tych 120l daje Blg prawie 26, a nie mówiąc o cukrze z tych jabłek(w jakiej były formie - całe czy sam sok?). Jeżeli chodzi o restart to wody dałbym co najmniej 20l. W kwestii drożdży to przy takiej ilości możesz też dać 1 paczkę jakiś turbo do owoców(np. AD Owocowe Turbo). Niestety bez pomiarów początkowych ciężko coś więcej powiedzieć. A jeśli restart się nie uda to zawsze możesz też przegotować to i na dundrze(pozostałości w zbiorniku po gotowaniu) nastawić kolejne - tylko tym razem kierując się wskazaniami cukromierza.
A w czasie jak to będzie fermentować polecam np. zapoznać się z tym tematem: http://alkohole-domowe.com/forum/smakow ... 11891.html

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Post autor: wawaldek11 »

Wampirek - ja bym zrobił próbę restartu na małej ilości, np. 5l i jak się powiedzie, to wtedy z całością.
Pozdrawiam,
Waldek

wampirek26
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 30 gru 2013, 13:40
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Post autor: wampirek26 »

Witam, dziękuje za podpowiedzi :) Zamówiłem drożdże Bayanus G995 Spiritferm z pożywka i spróbuje ich wskrzesić :D. Jak dodam drożdży i ruszy to nie omieszkam się napisać. Aa swoją drogą to muszę kupić własny sprzęt do destylacji, ale jeszcze trochę muszę poczytać o zasadach destylacji i biję się z myślami czy iść w miedź czy wziąć aabratka od ludzi forumowych :D

elegands
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 20:17
Podziękował: 5 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Post autor: elegands »

Witam. Podpinam się.
Mianowicie: nastaw owocowy mieszany 17 litrów (owoce, soki, kompoty i dodałem 1 kg cukru po 24 h), blg początkowe ok. 21, wystartowało 19 wrzesnia, pracowało, zrobiła się gęsta piana - drożdże BROWINu TurboFruit Yeast
Poszło to do piwnicy, bo wyjechałem. W piwnicy temperatura nie schodziła poniżej 14 stopni C (minimum w ciągu ostatnich nocy - cukrówka robiona w tym samym czasie skończyła na -4).
Sfermentowane owoce i resztki wywaliłem, przelałem przez sito do nowego fermentatora (jakieś resztki owoców jeszcze pływają). Blg obecnie wynosi 7.
Moje pytanie:
Czy wynik cukromierza może być oszukany przez resztki pulpy (nie jest ich wiele) i rzeczywiście blg jest niższe?
Na rury i na pozostałościach z kega stawiać kolejny nastaw? (wówczas tylko dorzucić cukru do początkowego blg 23?)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Post autor: Kamal »

Cząsteczki pulpy, mogą zawyżać Blg.
Możesz nastaw podklarować i wtedy zmierzyć blg. Albo na rury. A czy na wywarze robić smakówke to nie wiem. Bo dla mnie nic tam aromatów ciekawych nie będzie. I ilość cukru też jak zostanie to będzie nie wielka. Więc sam się zastanów czy nastaw na wywarze jest warty roboty. :-)
K.
Obrazek

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Post autor: eldier »

Na dundrze można nastawić cukrówke na spiryt ;) Po co marnować dodatkowo wodę której i tak już jest mało.
Ja cały dunder z przetworówek wykorzystałem do zacierania zboża ;)

Riddick
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 8 sie 2016, 22:53
Krótko o sobie: Jestem NIE fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Post autor: Riddick »

Witam
Mam taki problem. Zrobiłem zacier z 10kg słodu whisky malt. Wyszło mi z tego 33l zacieru blg 18-20, dodałem drożdże Fermiol do zbóż i pożywkę (20g). Temperatura fermentacji 28-22 ( start - koniec). Wystartowało bardzo burzliwe i zatrzymało się na bgl 5. Zacier jest już klarowny od 2dni od startu minęło 12dni.
To już drugi nastaw tego typu poprzedni bgl 17 i też koniec na 5
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Post autor: Zygmunt »

Pamiętaj, że cukromierz jest "głupi"- on jest skalowany dla wody z rozpuszczonym cukrem. W zacierze są jeszcze inne związki, które wpływają na gęstość, więc zaburza to pomiar (białka, cukry niefermentowalne). Z podanego spadku gęstości wychodzi, że Twój zacier ma ok. 7%, więc całkiem normalny wynik, spokojnie możesz to przegotować.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Post autor: ramzol »

Zaciery schodzą do 2blg. Według mnie krzywdy nie ma. Gotuj i wstawiaj następny na dundrze. Jak dobrze kojarzę to przy zacieraniu powstają cukry których drożdże nie gryzą. To może powodować podbicie blg końcowego.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Elektor
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 16:06
Podziękował: 10 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Post autor: Elektor »

w poniedziałek zrobiłem nastaw: 6kg słodu żytniego zatarłem, dodałem do tego pozostałość po wysładzaniu słodu na piwo, oraz zrobiłem syrop z cukru 8kg, potem dodałem chłodnej wody, bo nie miałem jak inaczej tego wystudzić :(
łącznie użyłem jakieś 55l wody, nie mierzyłem BLG bo nastaw miał jakieś 35 stopni Celsiusza, stwierdziłem że to za dużo żeby dodać drożdże, postanowiłem poczekać z tym do wtorku, ale we wtorek już samo ruszyło (bo zatarty słód był już na wierzchu) jednak postanowiłem dodać jeszcze trochę drożdży,
dałem saszetkę "Gozdawa FAMOUS SCOTCH WHISKEY Yeast 10g", niby wszytko pracuje ale blg drugi dzień stoi na 16
ktoś miał coś podobnego ale podpowie co się tam dzieje i jak dalej postępować
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Post autor: Góral bagienny »

Jak pracuje to wszystko ok. cukromierz może być oszukiwany przez nastaw i dwutlenek :)
Ostatnio zmieniony piątek, 2 sie 2019, 21:09 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Elektor
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 16:06
Podziękował: 10 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Post autor: Elektor »

pracuje :)
sprawdziłem też refraktometrem, pokazuje ok 17 brix.

Mod.
Zdania zaczynamy wielką literą.
Ostatnio zmieniony piątek, 2 sie 2019, 21:44 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Elektor
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 16:06
Podziękował: 10 razy
Re: Nastaw i zacier zatrzymał się na 7 blg. Co robić ?

Post autor: Elektor »

Podpytam jeszcze trochę :P bo coś mi nie pasi :/

Nastaw pracuje, ale wydaje mi się że ma dziwny zapach, może jestem przewrażliwiony, coś jakby nadpsute mleko,
odfiltrowałem trochę przypomina jakby mleko z czymś rozcieńczył
Podejrzewam że wdała się infekcja i jest fermentacja mlekowa :/

Czy idzie to jakoś uratować, czy powinienem wylać wszystko?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”