Witam wszystkich! Znalazłem taki przepis:
1,5kg chleba żytniego
4kg cukru
Drożdże oraz pożywka dla nich.
Chleb pokruszyć i zagotować w około 5 litrach wody, pogotować chwilę i dodać cukier. Kiedy cukier się rozpuści przelać do fermentora, uzupełnić zimną wodą do objętości 28 litrów i po ostygnięciu poniżej 30 stopni dodać drożdże oraz pożywkę.
W przepisie jest mowa o jednej saszetce drożdży piekarniczych. Wg autora destylat wychodzi bardzo smaczny nawet bez dojrzewania.
Ja po zlaniu pierwszego nastawu postąpiłem podobnie jak z "ŁKZWJ"
Do tego, co pozostało w fermentorze dolałem wody a później odpowiednią ilość dundru z rozpuszczonym w nim cukrem i cały nastaw ruszył na nowo już bez dodatku drożdży. Produkt ma rzeczywiście ciekawy zapach i posmak. Dodałem opalonego dębu i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Czy ktoś już może robił taki nastaw?
Pozdrawiam
Nastaw cukrowy z chlebem żytnim.
-
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Nastaw cukrowy z chlebem żytnim.
Ja robiłem. Ale z wszystkich resztek z domu i ze sklepu.
Cleb bulki drożdżówki. Odrobina cukru.
Potraktowane enzymem goracą wodą i drożdżami.
Katastrofa. Zawiesina nie nastaw.
Uzysk wyszedł marny. A do tego:
Spulchniacze. Uzdatniacze i konserwanty.
Pracowało to jak skazaniec w kaniemiołomie.
W smaku bylejakie. Spróbowałem i wiem że to sensu nie miało. Z paru litrów urobku wypiłem jeden kieliszek.
Nie warto.
Cleb bulki drożdżówki. Odrobina cukru.
Potraktowane enzymem goracą wodą i drożdżami.
Katastrofa. Zawiesina nie nastaw.
Uzysk wyszedł marny. A do tego:
Spulchniacze. Uzdatniacze i konserwanty.
Pracowało to jak skazaniec w kaniemiołomie.
W smaku bylejakie. Spróbowałem i wiem że to sensu nie miało. Z paru litrów urobku wypiłem jeden kieliszek.
Nie warto.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw cukrowy z chlebem żytnim.
Ja zrobiłem ten nastaw na czymś takim, jak na zdjęciach. To jest pełnoziarnisty chleb bez żadnych konserwantów i sztucznych dodatków, przynajmniej tak mówi skład na etykiecie. Nie dorzucałem innego pieczywa. Nie wiem tylko, czy coś takiego jest dostępne w Polsce, choć myślę, że coś podobnego powinno.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.