Nastaw cukrowy śmierdzi

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

kumpocik
100
Posty: 100
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 15:57
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: kumpocik »

No po tygodniu mam taką sytuację że nastaw bez dodatku kwasku i pożywki ma 3 blg i dalej pracuje a nastaw z dodatkami ma 11 blg i pracuje słabiej z tendencją rychłego zgonu. Zapach wrócił do normy. Jak i czym to uratować ?
alembiki
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

Post autor: Góral bagienny »

Przelej z 2 l nastawu do tego słabiej pracującego, powinno pomóc :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

Post autor: rozrywek »

Czy aby na pewno obydwa nastawy są do rychłego zgonu?
Nie sądzę, ten drugi się obudzi, daj mu szansę.

Ewidentnie coś go hamuje.
Wskazania blg są adekwatne.

To zbyt duża różnica Blg.


Nie jesteś pierwszym, który chciał polepszyć.
Nam też się to zdarzało.

Byłeś święcie przekonany że to ten wzmocniony poleci ostro.

A tu na odwrót.

Daj mu szansę jeszcze.
Dolej jak góral radzi, ale nie oczekuj że to z kopyta ruszy.

Ruszy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

kumpocik
100
Posty: 100
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 15:57
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

Post autor: kumpocik »

Dzięki, przelałem i zobaczymy jak sobie drożdżaki poradzą.

kumpocik
100
Posty: 100
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 15:57
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

Post autor: kumpocik »

Uprzejmie donoszę że oporny nastaw skończył pracować po ok 7 tygodniach. Stanął na -3BLG więc biedy nie ma. Pachnie standardowo. Dzięki za moc Panowie.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

Post autor: rozrywek »

Uprzejmie zapytowywuję, bo ciekawość, to pierwszy stopień do piekła, a w niebie nudno, podobno:

Co przyhamowało? Dlaczego to tak długo pracowało?

Dobrze, że to spokojnie ruszyło,,tak miało być, ale mnie ciekawi co było hamulcem.
Pytanko, napowietrzałeś, czy dolałeś?
Jak nie dostało tlenu, to niesycona cukrówka ci wyszła.
Mnożyły się wolniej.


To wcale nie jest zła koncepcja.
Reszta na pw.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

kumpocik
100
Posty: 100
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 15:57
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw cukrowy śmierdzi

Post autor: kumpocik »

Wyjątkowo do tego nastawy dodałem pożywkę do drożdzy winiarskich browin (20g) i kwasek cytrynowy (50g). Tylko taka różnica w stosunku do standardowego nastawu. Napowietrzane było wkrętarką. Więcej grzechów nie pamiętam a o reszcie moich niedociągnięć już się nie dowiem. Może kiedyś powtórzę eksperyment żeby potwierdzić czy to dodatkowe składniki tak spowolniły czy jakiś inny czynnik bliżej nie określony.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”