Witam ponownie psotnicy;)
Z góry przepraszam jeśli podobny temat już istnieje - nie znalazłem.
Czy do gotowania nastawu cukrowego jako uzupelnienie do pojemnosci zbiornika mogę dolać wina, inne alkohole? Nawet mocniejsze?? Dodam, że powstaje z zawartosci zbiornika czysta woda ognista o wysokim stężeniu.
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję i Pozdrawiam Wszystkich.
Nastaw cukrowy plus dodatki?
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw cukrowy plus dodatki?
Oczywiście, że możesz. Ale czy nie szkoda wina czy innych (jakich) alkoholi do mieszania z cukrówką?
Jeśli są to śladowe ilości, to o.k., ale jak masz wina więcej, np, na pół zbiornika, to przedestyluj samo winko. Nie bez znaczenia jest sprzęt, na którym destylujesz.
Jeśli są to śladowe ilości, to o.k., ale jak masz wina więcej, np, na pół zbiornika, to przedestyluj samo winko. Nie bez znaczenia jest sprzęt, na którym destylujesz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw cukrowy plus dodatki?
Oczywiście wiemy co powstaje w procesie destylacji ale miłe, że przypominasz
Jak najbardziej kolego możesz do zbiornika wlewać niemal wszystko co ma jakąś zawartość alkoholu. Jak masz dużo słodkiego wina albo nalewek do przedestylowanie można zrobić z nich nastaw, żeby zawarty w nich cukier odzyskać w postaci płynnej.
Jak najbardziej kolego możesz do zbiornika wlewać niemal wszystko co ma jakąś zawartość alkoholu. Jak masz dużo słodkiego wina albo nalewek do przedestylowanie można zrobić z nich nastaw, żeby zawarty w nich cukier odzyskać w postaci płynnej.