Nastaw cukrowy plus dodatki?

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

Autor tematu
mcyw83
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 09:10
Podziękował: 1 raz

Post autor: mcyw83 »

Witam ponownie psotnicy;)

Z góry przepraszam jeśli podobny temat już istnieje - nie znalazłem.

Czy do gotowania nastawu cukrowego jako uzupelnienie do pojemnosci zbiornika mogę dolać wina, inne alkohole? Nawet mocniejsze?? Dodam, że powstaje z zawartosci zbiornika czysta woda ognista o wysokim stężeniu.

Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję i Pozdrawiam Wszystkich.
promocja

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw cukrowy plus dodatki?

Post autor: wawaldek11 »

Oczywiście, że możesz. Ale czy nie szkoda wina czy innych (jakich) alkoholi do mieszania z cukrówką?
Jeśli są to śladowe ilości, to o.k., ale jak masz wina więcej, np, na pół zbiornika, to przedestyluj samo winko. Nie bez znaczenia jest sprzęt, na którym destylujesz.
Pozdrawiam,
Waldek

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw cukrowy plus dodatki?

Post autor: silvio2007 »

Oczywiście wiemy co powstaje w procesie destylacji ale miłe, że przypominasz :)
Jak najbardziej kolego możesz do zbiornika wlewać niemal wszystko co ma jakąś zawartość alkoholu. Jak masz dużo słodkiego wina albo nalewek do przedestylowanie można zrobić z nich nastaw, żeby zawarty w nich cukier odzyskać w postaci płynnej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”