Nastaw cukrowo otrębowy

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy

Post autor: W_TG »

Szukam i szukam. Otręby pszenne odmieniam przez wszystkie przypadki.
A czytałem kiedyś informację o nastawie cukrowo otrębowym.
Na pszennych otrębach
I właśnie chciałem coś takiego zdziałać.
Proszę o linka jeśli ktoś wie.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
promocja
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Posty: 214
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Nastaw cukrowo otrębowy

Post autor: kleryk88 »

Ostatnio oglądałem coś takiego ;)
https://www.youtube.com/watch?v=kQGOfbKFNt0&t

Autor tematu
W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Nastaw cukrowo otrębowy

Post autor: W_TG »

Dzięki za to, ale jestem nie języczny :-)
Był przepis na naszym forum.
Czekam dalej.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Autor tematu
W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Nastaw cukrowo otrębowy

Post autor: W_TG »

Pif1 Paf! Ustrzeliłem ten temat
Zaciekawił mnie ten pszeniczny smak
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... by#p236461
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 gru 2020, 15:06 przez W_TG, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Posty: 214
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Nastaw cukrowo otrębowy

Post autor: kleryk88 »

OO to samo tylko po polsku :)
Awatar użytkownika

Rebeli@nt
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nastaw cukrowo otrębowy

Post autor: Rebeli@nt »

W_TG pisze:Pif1 Paf! Ustrzeliłem ten temat
Zaciekawił mnie ten pszeniczny smak
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... by#p236461
I co kolego, robiłeś coś w tym względzie?
Tak się zastanawiam, czy nie lepiej zastosować drożdży gorzelniczych turbo, które już mają w sobie wszelkie pożywki, zamiast się bawić w drożdże piekarnicze i jakieś witaminy i przeciery.

Autor tematu
W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Nastaw cukrowo otrębowy

Post autor: W_TG »

Jakieś 3 tygodnie temu puściłem próbną partię. Na drożdżach Moskwa Styl
Na krótkiej kolomnie 40 cm fi 60
I powiem zę wyszło cos fajnego.
Z 11 kg cukru wyszło mi 10 l 45%
Jak dałem próbkę córce do skosztowania nie zdradzając co to. To pomlaskała i stwierdziła ze pachnie bułeczką.
NIESTETY jak kapałem 2 damę wziąłem taką po cytrynówce. Tłusta w środku z olejku.
Co prawda porządnie myłem z płynem ale coś sie spaskudziło i po zmieszaniu obu dam i dodatku wody smak się zmienił.
Następnego dnia dałem synowi, a on ze jakis owocowo pachnie. Córka go chciała naprostować i skosztowała jego kieliszek.
I padło stwierdzenie NOOO ALE TO JUŻ NIE JEST CO WCZORAJ.
Fakt faktem że otrębowy smak gdzieś zginął ale i tak jest to całkiem miła wódeczka. delikatna dla pań i panów
2 pędzienia czekają w kolejce i może w przyszły weekend się uporam.
W każdym razie bedę eksperymentował z tym przepisem.
Może otręby żytnie, owsiane. Może i do kotła przy pędzeniu wsypię trochę otręb aby wzbogacić smak.
Ogólnie jestem zadowolony z efektu.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

Rebeli@nt
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nastaw cukrowo otrębowy

Post autor: Rebeli@nt »

Rozumiem, że przegoniłeś jednokrotnie. Kolumna była czymś wypełniona, czy całkowicie pusta. Robiłeś to na smak/zapach, czy alkoholomierz, a może pracowałeś według wskazań termometru i widełek danej temperatury.
Poniżej link, gdzie można poczytać o tym przepisie i modyfikacjach...po angielsku, ale wystarczy włączyć tłumaczenie strony 8-)
https://homedistiller.org/forum/viewtop ... 11&t=56998
Ostatnio zmieniony piątek, 21 maja 2021, 15:47 przez Rebeli@nt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw cukrowo otrębowy

Post autor: Góral bagienny »

Rebeli@nt pisze:[quote
Tak się zastanawiam, czy nie lepiej zastosować drożdży gorzelniczych turbo, które już mają w sobie wszelkie pożywki, zamiast się bawić w drożdże piekarnicze i jakieś witaminy i przeciery.
Tylko nie turbo :angry:
Robiłem kiedyś tzw. młotówkę nastaw na młócie z dodatkiem cukru, na zwykłych drożdżach super :odlot: :D
Na turbo do :dupa: jeszcze gdzieś się flaszka poniewiera.
No chyba że na spiryt ale wtedy wyczyścisz wszystko :(
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Nastaw cukrowo otrębowy

Post autor: W_TG »

Pozwolę sobie wrócić do tematu.
Jakoś w tym roku słabo koncertuję na moim fagocie.
W ubiegły piątek zmodyfikowałem przepis.
Zrobiłem typową cukrówkę. i po dokładnym sklarowaniu przelałem do kotła.
Dolałem jakieś 1,5 l spirytusu mniej udanego.
Do całości wsypałem 2 paczki otrębów pszennych po 500 gr i 2 paczki żytnich, każda po 250 gr
Nie dawałem ich do fermentacji bo stwierdziłem ze w kotle przy pędzeniu oddadzą więcej zapachu.
Jechałem wg wskazań termometru na rozdzielaczu.
Kolumna fi 60, odcinek 20 cm + skraplacz. tak ze ostatecznie odbiór z rozdzielacza na wys 40 cm.
Wstępnie z zapasem odebrałem jakieś 250 ml przedgonu.
Potem goniłem już właściwy produkt.
Temp na rozdzielaczu 80 st C Moc 700 W
Pierwszą 5kę odebrałem trzymając temp 80 - 82 st.C.
W miarę postępów temperatura rosła. a ja dodawałem mocy gdzie ostatecznie doprowadziłem do 900W
Ważne też jest to że na aparat miałem skierowany wentylator pokojowy na najniższych obrotach.
Kolumienka był cały czas miała lekki nadmuch chłodzący.
Istatecznie doszedłem do temp 86,5 stC i zakończyłem proces.
Resztę jakieś 2,5 l wygoniłem na 1200 watach do kolejnego przerobu nawet nie wąchając i kosztując co tam jest
Pierwsza 5-tka ma 68% druga 60%
Smak po rozcieńczeniu 1/1. Wyraźny, łagodny, mięki że tak powiem, bez najmniejszego bimbrowatego posmaku czy zapachu.
Różnica między nimi raczej niewielka. i ja i 2 osoby testujące czuły niewielka różnice ale nie potrafimy jej nazwać.
Ostatecznie obie 5 zmieszam i rozcieńczę do stężenia pijalnego +- 40%.
Według mnie będzie to doskonała czysta wódka. Znacznie lepsza od wódki z rozcieńczanego spirytusu. Ale to już stwierdziłem po pierwszej zabawie z otrębami.
https://drive.google.com/file/d/1xXuorh ... sp=sharing, https://drive.google.com/file/d/1xkWktJ ... sp=sharing, https://drive.google.com/file/d/1xx1IL7 ... sp=sharing, https://drive.google.com/file/d/1yCLYzC ... sp=sharing
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 sie 2021, 08:37 przez W_TG, łącznie zmieniany 2 razy.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Nastaw cukrowo otrębowy

Post autor: jakis1234 »

Dysk wymaga uprawnień. Zmień ustawienie, tak, żeby każdy kto ma linki miał dostęp.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”