Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
unguided1989
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 4 kwie 2014, 17:17

Post autor: unguided1989 »

Witam,

Piszę do was, ponieważ szukam przyczyny mojego problemu. Nastawy zawsze robię w pojemnikach 40L wszystkie takie same. Niestety co jakiś czas zdarza się, że destylat po 1-2 dniach zaczyna śmierdzieć denaturatem. Dzieje się to co kilka pędzeń, średnio 1 nastaw na 5 dobrych (produkt po destylacji nie śmierdzi, jest po prostu dobry). Podejrzewam tzn jestem pewny że coś jest nie tak z nastawem, ale co może być nie tak? Jak już mi się taki zrobi to jest cały do wylania....
Droźdży używam alcotec 48h 10kg cukru 40l wody gotuję to na pot stillu z dwoma deflegmatorami podłączonymi szeregowo (jeden wypełnienie szklane drugi sprężynki pryzmatyczne miedziane).
Co może się dziać z tym nastawem, że czasami tak się dzieje, ma ktoś jakiś pomysł? Czasami śmierdzi po 1-2 dniach a czasami od razu tak właśnie jakby coś było z nastawem, nawet po drugim przepędzeniu jest to samo....
Nastawu nie klaruję nigdy, zawsze jest taki sam i przeważnie produkt jest bardzo dobry.

Pozdrawiam

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

Post autor: boxer1981228 »

Co ile czyścisz sprężynki miedziane ?

lukaszcz
30
Posty: 40
Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 21:13
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

Post autor: lukaszcz »

Deflegmatory połączone jakim wężykiem ? Może igielitowym ?
Awatar użytkownika

Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

Post autor: Spiryt »

Jak destylujesz na potstillu to będzie miało zapach, taki urok. Wódka dojrzewa i zmienia się jej charakter, raz pachnie a raz śmierdzi.

Autor tematu
unguided1989
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 4 kwie 2014, 17:17
Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

Post autor: unguided1989 »

Wężyki siliknowe, sprężynki czyszcze dosyć często, średnio co trzy gotowania po 13L nastawu....
Przeważnie właśnie wódka jest b.dobra nie ma do czego się przyczepić, tylko co któryś raz taki babor się robi...
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

Post autor: radius »

A to nie wiesz, że podczas pełni krasnoludki sikają do nastawu i wtedy destylat z niego tak śmierdzi? :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

Post autor: olo 69 »

Radius, ja zastanawiałem się dlaczego i mnie tak jest, dzięki za wyjaśnienie :klaszcze: :mrgreen:
Pozdrawiam,olo 69
online

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

Post autor: kwik44 »

radius pisze:A to nie wiesz, że podczas pełni krasnoludki sikają do nastawu i wtedy destylat z niego tak śmierdzi? :mrgreen:
@radius -- źle piszesz. Jak krasnoludki sikają do nastawu/wódki to nastaw/wódka kwaśnieje. Pilipiuk dokładnie opisywał ten niecny proceder krasnoludków w którymś tomie przygód Jakuba Wędrowycza.

W takim przypadku jedyne rozwiązanie to zaczaić się na złośliwców i pouczyć "małych", że sika się tylko do kapusty albo ogórków, a nigdy do nastawu/wódki :mrgreen:

pozdrowienia, kwik44
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

Post autor: radius »

kwik44 pisze:Jak krasnoludki sikają do nastawu/wódki to nastaw/wódka kwaśnieje.
@olo69, w noc pełni postaw obok fermetatora bańkę z mlekiem. Rano, będziesz miał kwaśne (krasnoludki) a nastaw czysty :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
unguided1989
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 4 kwie 2014, 17:17
Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

Post autor: unguided1989 »

Już chyba wiem!
Beczkę stawiam w różnych miejscach, dziś dokładnie mierzyłem temperatury w dwóch w jednej jest 22c czyli ok, w drugiej jest ~29-30c (stoi za kuchnią u babci), czy to może być powód tego, że nastaw jest gorszej jakości?

Autor tematu
unguided1989
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 4 kwie 2014, 17:17
Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

Post autor: unguided1989 »

I jeszcze jedno, teraz kupiłem roźdże alcotec 48 i mają nowe opakowanie, jest na nim tabelka z temperaturą fermentacji:

-6kg cukru temperatura cieczy 20-35c,
-7kg- 20-30c,
-8kg- 20-27c,
-9kg- 18-24c.

Wcześniej tej tabelki nie było, ja daje 10kg na jedno opakowanie i 40l wody.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

Post autor: boxer1981228 »

Moje nastawy fermentowały ostatnio przy 8 do 10 stopni i też im nic nie było.
Awatar użytkownika

ksiazemarek
30
Posty: 41
Rejestracja: piątek, 21 sie 2015, 20:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez znaczenia byle domowy :)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

Post autor: ksiazemarek »

boxer1981228 pisze:Moje nastawy fermentowały ostatnio przy 8 do 10 stopni i też im nic nie było.
Po prostu w takim wypadku fermentacja była dłuższa, ale dokładniejsza.
Najlepsza temperatura na nastawy to według mnie 20-22stopnie drożdże są wtedy bardzo aktywne i w miarę szybko przerabiają cukier.
unguided1989 pisze:Beczkę stawiam w różnych miejscach, dziś dokładnie mierzyłem temperatury w dwóch w jednej jest 22c czyli ok, w drugiej jest ~29-30c (stoi za kuchnią u babci), czy to może być powód tego, że nastaw jest gorszej jakości?
To też właśnie może być przyczyną jakości nastawu, zapewnij wszystkim swoim nastawom takie same warunki fermentacji, nie może być znacznych wahań temperatury, bo wydłuży to cały proces fermentacji i na pewno temperatura nie może przekraczać 30stopni.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

Post autor: ramzol »

Czym wyższa temperatura pracy drożdżaków tym więcej syfu w nastawie. Jedzą szybciej i trawią gorzej :lol: czym wolniej jedzą tym wyżej podbijają % bo łatwiej przystosować się do środowiska w którym % nie ułatwia życia. Co za tym idzie zjadają więcej cukru. W niższych temp. fermentacji powstają dużo czystsze nastawy.
Możliwe jest, że to właśnie wiadro sieje ferment :D Faktem jest ,że każdy destylat(nawet cukrówka) potrzebuje czasu na ułożenie i w tym czasie może dziwnie pachnieć. Niczego nie wylewaj tylko gotuj jeszcze raz. Czy wiaderko od babci cyklicznie co 5 gotowanie trafia na "kuchnie" ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”