Nastaw cukier, drożdże, soda?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
hihot
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 20 paź 2013, 20:49
Podziękował: 4 razy

Post autor: hihot »

Witam, przede mną mój pierwszy nastaw. Do tej pory robiłem "nastaw" jedynie do 2l butelek w celu pozyskania co2 xD
Dodawalem trochę sody oczyszczonej, aby nie było zbyt wiele piany...
Czy cos takiego ma sens w tym przypadku?
Beczka 150l nastaw 100l
alembiki
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw cukier, drożdże, soda?

Post autor: jakis1234 »

Im więcej chemii, tym gorzej.
Napisz przynajmniej z czego ten nastaw chcesz zrobić?
Przy beczce wypełnione w 2/3 nie powinno być problemu (z cukrówką na pewno nie będzie).
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
hihot
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 20 paź 2013, 20:49
Podziękował: 4 razy
Re: Nastaw cukier, drożdże, soda?

Post autor: hihot »

Cukrówka czysta cukrówka.
Rozumiem skoro nie pomaga nie mam zamiaru stosować xD
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw cukier, drożdże, soda?

Post autor: Góral bagienny »

Sodę sobie odpuść do niczego nie jest potrzebna przy cukrówce :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw cukier, drożdże, soda?

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Drożdże lubią lekko kwasowy odczyn nastawu. Dodając sodę robisz im pod górkę.
Cukrówka się nie pieni, wystarczy 3-4cm zostawić od góry i już będzie OK, chociaż wiadomo, zawsze lepiej nieco więcej.

Jak nie chcesz, żeby się pieniło, to dodaj antypiany lub espumisan.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”