Witam, przede mną mój pierwszy nastaw. Do tej pory robiłem "nastaw" jedynie do 2l butelek w celu pozyskania co2 xD
Dodawalem trochę sody oczyszczonej, aby nie było zbyt wiele piany...
Czy cos takiego ma sens w tym przypadku?
Beczka 150l nastaw 100l
Nastaw cukier, drożdże, soda?
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw cukier, drożdże, soda?
Drożdże lubią lekko kwasowy odczyn nastawu. Dodając sodę robisz im pod górkę.
Cukrówka się nie pieni, wystarczy 3-4cm zostawić od góry i już będzie OK, chociaż wiadomo, zawsze lepiej nieco więcej.
Jak nie chcesz, żeby się pieniło, to dodaj antypiany lub espumisan.
Cukrówka się nie pieni, wystarczy 3-4cm zostawić od góry i już będzie OK, chociaż wiadomo, zawsze lepiej nieco więcej.
Jak nie chcesz, żeby się pieniło, to dodaj antypiany lub espumisan.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!