Nastaw bez drożdży - śliwka
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: sobota, 2 paź 2021, 07:50
- Podziękował: 2 razy
Cześć
Pytanie amatora ponieważ dopiero zaczynam. Miałem plan nastawić śliwki bez drożdży i tak zrobiłem. 10kg śliwek, 10l wody i 10 kg cukru. Stoi w beczce 60l sterk, dzień piąty i nie bulgocze na rurce. Beczki bez uszczelek pewnie nie są szczelne na 100%. Stoi w temperaturze około 21 stopni. Niby jak otworzyłem to czuć winny zapach. Nie dodawałem żadnej chemi. Blg około 21. Co robić? Z góry dzięki za pomoc. Tylko prosze nie jechać po mnie. Pytanie amatora jak wyżej.
Pytanie amatora ponieważ dopiero zaczynam. Miałem plan nastawić śliwki bez drożdży i tak zrobiłem. 10kg śliwek, 10l wody i 10 kg cukru. Stoi w beczce 60l sterk, dzień piąty i nie bulgocze na rurce. Beczki bez uszczelek pewnie nie są szczelne na 100%. Stoi w temperaturze około 21 stopni. Niby jak otworzyłem to czuć winny zapach. Nie dodawałem żadnej chemi. Blg około 21. Co robić? Z góry dzięki za pomoc. Tylko prosze nie jechać po mnie. Pytanie amatora jak wyżej.
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka
Jaki jest cel robienia czegokolwiek na dzikich drożdżach?
Nie jadę po Tobie, tylko pytam. Dzikie drożdże są nieprzewidywalne, nie wiadomo czy przerobią cukier, co z tego wyjdzie.
O co chodzi? Przecież oszczędność to raptem kilka złotych.
A co do Twojego pytania - 10 kg śliwek, 10 litrów wody i 10 kg(!) cukru - co Ty chcesz otrzymać?
Przecież 10 kg cukru w 10 litrach już daje 50 Blg (bez cukru ze śliwek).
To jak mogłeś mieć Blg około 21?
Coś pomieszałeś w proporcjach śliwki, cukier woda.
No chyba, że dopełniłeś beczkę , tylko do ilu litrów?
Opisz porządnie co zrobiłeś i co chcesz otrzymać.
A co do bulgotania w beczce, beczka jest na tyle mało szczelna, że nigdy nie bulgocze.
U mnie nawet cukrówka nie dawała takiego efektu. O tym czy drożdże pracują świadczy spadek Blg.
Nie jadę po Tobie, tylko pytam. Dzikie drożdże są nieprzewidywalne, nie wiadomo czy przerobią cukier, co z tego wyjdzie.
O co chodzi? Przecież oszczędność to raptem kilka złotych.
A co do Twojego pytania - 10 kg śliwek, 10 litrów wody i 10 kg(!) cukru - co Ty chcesz otrzymać?
Przecież 10 kg cukru w 10 litrach już daje 50 Blg (bez cukru ze śliwek).
To jak mogłeś mieć Blg około 21?
Coś pomieszałeś w proporcjach śliwki, cukier woda.
No chyba, że dopełniłeś beczkę , tylko do ilu litrów?
Opisz porządnie co zrobiłeś i co chcesz otrzymać.
A co do bulgotania w beczce, beczka jest na tyle mało szczelna, że nigdy nie bulgocze.
U mnie nawet cukrówka nie dawała takiego efektu. O tym czy drożdże pracują świadczy spadek Blg.
Ostatnio zmieniony środa, 6 paź 2021, 09:30 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka
Tak się zastanawiam co to za moda się zrobiła na dzikusy? To już chyba 5 pytanie nowicjusza i 5 raz nastaw bez drożdży. Kolego @prosilence, tak jak Ci już szanowni przedmówcy napisali, drożdże dzikie po pierwsze są kompletnie nieprzewidywalne, może wyjść z tego cokolwiek, po drugie na pewno nie przerobią cukrów na alkohol w takiej mierze jak ich dedykowani kuzyni, po trzecie nie masz nawet gwarancji że one na owocach były obecne, jeżeli śliwki były pryskane to zapewne nie.
Najdroższe i najbardziej renomowane wina zawsze są robione na dedykowanych, szlachetnych szczepach drożdży. Do czego to Ci porównać, np budujesz dom i zamiast renomowanej, doświadczonej ekipy budowlańców, zatrudniasz paru gości z pod budki z piwem, dajesz im plany, których nie umieją czytać i zlecasz im budowę domu. Zrobiłbyś tak?
Czy możesz nas oświecić skąd wziąłeś takie proporcje owoców do wody i cukru? Jakiś przepis masz? Dowaliłeś tyle cukru, że nawet najodporniejsze drożdże tego by nie wytrzymały. Do tego rozwodniłeś to wodą do granic możliwości. Przepisów na wina są setki w necie, czy naprawdę tak trudno jest wpisać w Google "przepis na wino ze śliwek", czy "nastaw ze śliwek".
Trudno Ci w tej sytuacji cokolwiek doradzić, bo to jest tak jak z tym domem. Goście z pod budki z piwem, coś tam wymurowali, nie ma fundamentów, ściany krzywe, brak wejścia, a Ty pytasz doświadczonych budowlańców co teraz z tym zrobić. Co oni mogą Ci odpowiedzieć?
Najdroższe i najbardziej renomowane wina zawsze są robione na dedykowanych, szlachetnych szczepach drożdży. Do czego to Ci porównać, np budujesz dom i zamiast renomowanej, doświadczonej ekipy budowlańców, zatrudniasz paru gości z pod budki z piwem, dajesz im plany, których nie umieją czytać i zlecasz im budowę domu. Zrobiłbyś tak?
Czy możesz nas oświecić skąd wziąłeś takie proporcje owoców do wody i cukru? Jakiś przepis masz? Dowaliłeś tyle cukru, że nawet najodporniejsze drożdże tego by nie wytrzymały. Do tego rozwodniłeś to wodą do granic możliwości. Przepisów na wina są setki w necie, czy naprawdę tak trudno jest wpisać w Google "przepis na wino ze śliwek", czy "nastaw ze śliwek".
Trudno Ci w tej sytuacji cokolwiek doradzić, bo to jest tak jak z tym domem. Goście z pod budki z piwem, coś tam wymurowali, nie ma fundamentów, ściany krzywe, brak wejścia, a Ty pytasz doświadczonych budowlańców co teraz z tym zrobić. Co oni mogą Ci odpowiedzieć?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: sobota, 2 paź 2021, 07:50
- Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka
Ok. Tak jak pisalem, amator w temacie. Przepis znalazłem gdzieś na necie. Może pomyliłem proporcje. Panowie ja tutaj nie potrzebuje elaboratów o amatorach bo widzę że coś spaprałem.. Pytam bo nie mam wiedzy. Pytam bo nie wiem jak mam postąpić, a nie chce tego zmarnować. Czy dobrym rozwiązaniem będzie dolać 10 l wody i jakieś drożdże do owocówek żeby wystartowało. Drożdże, jakie?
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka
@prosilence, dalej nie wiemy jakie dałeś proporcje.
Jeżeli faktycznie 10 kg śliwek, 10l wody i 10 kg cukru, to nie mogłeś mieć Blg 21.
I nadal nie wiadomo co chcesz uzyskać, wino czy nastaw na bimber?
W każdym razie musisz mieć Blg właśnie w okolicach 20.
I tak jak Ci Góral proponuje bayanusy - to silne drożdże i powinny sobie poradzić.
Jeżeli faktycznie 10 kg śliwek, 10l wody i 10 kg cukru, to nie mogłeś mieć Blg 21.
I nadal nie wiadomo co chcesz uzyskać, wino czy nastaw na bimber?
W każdym razie musisz mieć Blg właśnie w okolicach 20.
I tak jak Ci Góral proponuje bayanusy - to silne drożdże i powinny sobie poradzić.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka
Ja tam bym przede wszystkim dodał więcej owoców, jeżeli masz taką możliwość, wtedy zmienisz niekorzystne proporcje. @Góral bagienny - 25 litrów wody??? Czyli w sumie 35 litrów na 10 kg owoców??? Jakoś tego nie widzę.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka
Jak to klasyk powiada - "Z piasku bata nie ukręcisz"
Podobnie jest z tymi proporcjami. Wina z tego nie będzie jak i śliwowicy. Toż to ulep - 50Blg jest. No, może co najwyżej wino z cukru, po dolaniu znacznej ilości wody. Na spokojnie kolego @prosilence. Co chcesz z tego przepisu uzyskać?
Podobnie jest z tymi proporcjami. Wina z tego nie będzie jak i śliwowicy. Toż to ulep - 50Blg jest. No, może co najwyżej wino z cukru, po dolaniu znacznej ilości wody. Na spokojnie kolego @prosilence. Co chcesz z tego przepisu uzyskać?
-
online
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: sobota, 2 paź 2021, 07:50
- Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka
@defacto
Miał być bimber z posmakiem śliwki faktyczne proporcje to 10 śliwki, 10 wody, 10 cukru. To ile wreszcie tej wody do tego i jakie drożdże?
mod: nie cytuj całego posta
Miał być bimber z posmakiem śliwki faktyczne proporcje to 10 śliwki, 10 wody, 10 cukru. To ile wreszcie tej wody do tego i jakie drożdże?
mod: nie cytuj całego posta
Ostatnio zmieniony środa, 6 paź 2021, 18:25 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka
To ja nadal nie rozumiem tego:
Jak mając Blg powyżej 50 na starcie mogłeś osiągnąć 21?
A generalnie Góral dobrze podpowiada, dodaj 25 l wody, daj bayanusy albo nawet turbo - przy takich proporcja to i tak już nic nie zepsują.
Jak cukier zostanie przerobiony puść na rury i ... no właśnie, sam jestem ciekawy co wyjdzie.
Opisz efekt.
Nie ma szans, żeby drożdże ruszyły na ponad 50 Blg i to nieważne czy dzikie, czy specjalistyczne.Blg około 21.
Jak mając Blg powyżej 50 na starcie mogłeś osiągnąć 21?
A generalnie Góral dobrze podpowiada, dodaj 25 l wody, daj bayanusy albo nawet turbo - przy takich proporcja to i tak już nic nie zepsują.
Jak cukier zostanie przerobiony puść na rury i ... no właśnie, sam jestem ciekawy co wyjdzie.
Opisz efekt.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka
@jakiś1234 Dzikusy jakoś dały rade ruszyć i nagazowały nastaw no i cukromierz przekłamuje
A co wyjdzie Bimberek o posmaku śliwki
A co wyjdzie Bimberek o posmaku śliwki
Ostatnio zmieniony środa, 6 paź 2021, 21:43 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 278
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka
A może spławik wbija w w pulpę pływająca na górze
W teorii miał na starcie ok 50blg, czyli co w 5 dni dzikusy przerobiły 29blg skoro teraz ma 21blg?
Turbo by miały problem 30blg w 5 dni o ile by ruszyły i nie padły pod koniec.
A kolega zgubił w przepisie jedno zero, powinno być 100kg śliwek 10kg cukru i 10l wody.
W teorii miał na starcie ok 50blg, czyli co w 5 dni dzikusy przerobiły 29blg skoro teraz ma 21blg?
Turbo by miały problem 30blg w 5 dni o ile by ruszyły i nie padły pod koniec.
A kolega zgubił w przepisie jedno zero, powinno być 100kg śliwek 10kg cukru i 10l wody.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: sobota, 2 paź 2021, 07:50
- Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka
No to jak już się pośmialismy to poszło w beczkę 25 l wody i bayanusy. Ładnie wystartowało, zobaczymy co będzie.
Drażni mnie tylko ,że beczka nie dość szczelna i nie widzę po rurce fermentacyjnej jak pracuje.
Drażni mnie tylko ,że beczka nie dość szczelna i nie widzę po rurce fermentacyjnej jak pracuje.
Ostatnio zmieniony środa, 13 paź 2021, 12:43 przez prosilence, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
online
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka
Tylko ty się jarasz niepotrzebnie. Chcesz przepis? To ci kurwa dam!!! I nie będę powtarzał.
Zastosowałeś 10/10/10
10kg owocu 10L wody 10kg cukru.
A trzeba było 1/10/100.
Dobrze ci doradzali że ci się zera pomyliły. Tylko nie wszystkie zera w takiej kolejności.
Zero smaku zero pomyślunku i zero aromatu.
Zastosuj mój stosunek proporcji:
1/1/1/1.
Wiadro śliwek litr wody. Paczka bayanusów. Cukru łyżeczka.
A stosunek 1 10 100 to rozszyfruj sam. Chyba że ci góral bagienny pomoże. Bo on dobre serce ma.
Ps: góral...nie podpowiadaj od razu. Daj chłopakowi pomyśleć.
My wszyscy wiemy co będzie.prosilence pisze:No to jak już się pośmialismy to poszło w beczkę 25 l wody i bayanusy. Ładnie wystartowało, zobaczymy co będzie.
Tylko ty się jarasz niepotrzebnie. Chcesz przepis? To ci kurwa dam!!! I nie będę powtarzał.
Zastosowałeś 10/10/10
10kg owocu 10L wody 10kg cukru.
A trzeba było 1/10/100.
Dobrze ci doradzali że ci się zera pomyliły. Tylko nie wszystkie zera w takiej kolejności.
Zero smaku zero pomyślunku i zero aromatu.
Zastosuj mój stosunek proporcji:
1/1/1/1.
Wiadro śliwek litr wody. Paczka bayanusów. Cukru łyżeczka.
A stosunek 1 10 100 to rozszyfruj sam. Chyba że ci góral bagienny pomoże. Bo on dobre serce ma.
Ps: góral...nie podpowiadaj od razu. Daj chłopakowi pomyśleć.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
online
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka
Nemeto.
Najciemniej jest pod latarnią.
Proszę. Nie mieszajmy czegoś prostego w coś co jest tu i teraz.
Binarny. A może i masz rację.
Ja z innej perspektywy na to patrzę.
Nie binarnym. Trochę wyżej.
Spłycając całokształt.
Najciemniej jest pod latarnią.
Proszę. Nie mieszajmy czegoś prostego w coś co jest tu i teraz.
Binarny. A może i masz rację.
Ja z innej perspektywy na to patrzę.
Nie binarnym. Trochę wyżej.
Spłycając całokształt.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: sobota, 2 paź 2021, 07:50
- Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka
Kolejne pytanie. Ponieważ beczka nie była szczelna to nie widziałem jak pracuje na rurce. Oceny czy pracuje dokonałem organoleptycznie. Dokupiłem
więc uszczelkę pod wieko i uszczelniłem korek od rurki. Niestety dalej nie widzę pracy na rurce, ale słyszę jak pracuje. Blg wynosi w tej chwili 15, temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi nastaw wynosi około 20-21 stopni. Zostawić tak czy potrzeba więcej drożdży?
więc uszczelkę pod wieko i uszczelniłem korek od rurki. Niestety dalej nie widzę pracy na rurce, ale słyszę jak pracuje. Blg wynosi w tej chwili 15, temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi nastaw wynosi około 20-21 stopni. Zostawić tak czy potrzeba więcej drożdży?
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka
Beczkę ciężko uszczelnić , spróbuj posmarować uszczelkę olejem jadalnym , nieraz pomaga
Nie dodaj żadnych drożdży, co 2-3dni sprawdz czy pulpa jest na wierzchu i ją zatop.
Jak na wierzchu będzie czysty nastaw sprawdz blg.
Powodzenia
Nie dodaj żadnych drożdży, co 2-3dni sprawdz czy pulpa jest na wierzchu i ją zatop.
Jak na wierzchu będzie czysty nastaw sprawdz blg.
Powodzenia
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: sobota, 2 paź 2021, 07:50
- Podziękował: 2 razy