Nastaw bez drożdży - śliwka

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
prosilence
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 2 paź 2021, 07:50
Podziękował: 2 razy

Post autor: prosilence »

Cześć
Pytanie amatora ponieważ dopiero zaczynam. Miałem plan nastawić śliwki bez drożdży i tak zrobiłem. 10kg śliwek, 10l wody i 10 kg cukru. Stoi w beczce 60l sterk, dzień piąty i nie bulgocze na rurce. Beczki bez uszczelek pewnie nie są szczelne na 100%. Stoi w temperaturze około 21 stopni. Niby jak otworzyłem to czuć winny zapach. Nie dodawałem żadnej chemi. Blg około 21. Co robić? Z góry dzięki za pomoc. Tylko prosze nie jechać po mnie. Pytanie amatora jak wyżej.:-)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: jakis1234 »

Jaki jest cel robienia czegokolwiek na dzikich drożdżach?
Nie jadę po Tobie, tylko pytam. Dzikie drożdże są nieprzewidywalne, nie wiadomo czy przerobią cukier, co z tego wyjdzie.
O co chodzi? Przecież oszczędność to raptem kilka złotych.
A co do Twojego pytania - 10 kg śliwek, 10 litrów wody i 10 kg(!) cukru - co Ty chcesz otrzymać?
Przecież 10 kg cukru w 10 litrach już daje 50 Blg (bez cukru ze śliwek).
To jak mogłeś mieć Blg około 21?
Coś pomieszałeś w proporcjach śliwki, cukier woda.
No chyba, że dopełniłeś beczkę , tylko do ilu litrów?
Opisz porządnie co zrobiłeś i co chcesz otrzymać.
A co do bulgotania w beczce, beczka jest na tyle mało szczelna, że nigdy nie bulgocze.
U mnie nawet cukrówka nie dawała takiego efektu. O tym czy drożdże pracują świadczy spadek Blg.
Ostatnio zmieniony środa, 6 paź 2021, 09:30 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Nie dziwię się, że drożdże, zwłaszcza dzikie, ruszyć tego nie chcą. Dolałbym 25l wody, paczkę turbo drożdży i na koncentrat z tym :ok:
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: kiwitom23 »

Tak się zastanawiam co to za moda się zrobiła na dzikusy? To już chyba 5 pytanie nowicjusza i 5 raz nastaw bez drożdży. Kolego @prosilence, tak jak Ci już szanowni przedmówcy napisali, drożdże dzikie po pierwsze są kompletnie nieprzewidywalne, może wyjść z tego cokolwiek, po drugie na pewno nie przerobią cukrów na alkohol w takiej mierze jak ich dedykowani kuzyni, po trzecie nie masz nawet gwarancji że one na owocach były obecne, jeżeli śliwki były pryskane to zapewne nie.
Najdroższe i najbardziej renomowane wina zawsze są robione na dedykowanych, szlachetnych szczepach drożdży. Do czego to Ci porównać, np budujesz dom i zamiast renomowanej, doświadczonej ekipy budowlańców, zatrudniasz paru gości z pod budki z piwem, dajesz im plany, których nie umieją czytać i zlecasz im budowę domu. Zrobiłbyś tak?
Czy możesz nas oświecić skąd wziąłeś takie proporcje owoców do wody i cukru? Jakiś przepis masz? Dowaliłeś tyle cukru, że nawet najodporniejsze drożdże tego by nie wytrzymały. Do tego rozwodniłeś to wodą do granic możliwości. Przepisów na wina są setki w necie, czy naprawdę tak trudno jest wpisać w Google "przepis na wino ze śliwek", czy "nastaw ze śliwek".
Trudno Ci w tej sytuacji cokolwiek doradzić, bo to jest tak jak z tym domem. Goście z pod budki z piwem, coś tam wymurowali, nie ma fundamentów, ściany krzywe, brak wejścia, a Ty pytasz doświadczonych budowlańców co teraz z tym zrobić. Co oni mogą Ci odpowiedzieć?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Autor tematu
prosilence
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 2 paź 2021, 07:50
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: prosilence »

Ok. Tak jak pisalem, amator w temacie. Przepis znalazłem gdzieś na necie. Może pomyliłem proporcje. Panowie ja tutaj nie potrzebuje elaboratów o amatorach bo widzę że coś spaprałem.. Pytam bo nie mam wiedzy. Pytam bo nie wiem jak mam postąpić, a nie chce tego zmarnować. Czy dobrym rozwiązaniem będzie dolać 10 l wody i jakieś drożdże do owocówek żeby wystartowało. Drożdże, jakie?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: Góral bagienny »

25l wody drożdże bayanusy g955
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: jakis1234 »

@prosilence, dalej nie wiemy jakie dałeś proporcje.
Jeżeli faktycznie 10 kg śliwek, 10l wody i 10 kg cukru, to nie mogłeś mieć Blg 21.
I nadal nie wiadomo co chcesz uzyskać, wino czy nastaw na bimber?
W każdym razie musisz mieć Blg właśnie w okolicach 20.
I tak jak Ci Góral proponuje bayanusy - to silne drożdże i powinny sobie poradzić.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: kiwitom23 »

Ja tam bym przede wszystkim dodał więcej owoców, jeżeli masz taką możliwość, wtedy zmienisz niekorzystne proporcje. @Góral bagienny - 25 litrów wody??? Czyli w sumie 35 litrów na 10 kg owoców??? Jakoś tego nie widzę.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: rastro »

Myślę, że góralowi chodziło o 35l wody na te 10kg cukru ;) śliwki w tym to tylko przyprawa ;)
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

użytkownik usunięty
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: użytkownik usunięty »

Jak to klasyk powiada - "Z piasku bata nie ukręcisz"
Podobnie jest z tymi proporcjami. Wina z tego nie będzie jak i śliwowicy. Toż to ulep - 50Blg jest. No, może co najwyżej wino z cukru, po dolaniu znacznej ilości wody. Na spokojnie kolego @prosilence. Co chcesz z tego przepisu uzyskać?
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: rozrywek »

Kolego amator. Przepis prawie kompletny.

Dodaj tylko 50kg śliwek i drożdże dedykowane. I już.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: Góral bagienny »

rastro pisze:Myślę, że góralowi chodziło o 35l wody na te 10kg cukru ;) śliwki w tym to tylko przyprawa ;)
:respect: :klaszcze: Dokładnie o to chodziło :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
prosilence
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 2 paź 2021, 07:50
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: prosilence »

@defacto
Miał być bimber z posmakiem śliwki :) faktyczne proporcje to 10 śliwki, 10 wody, 10 cukru. To ile wreszcie tej wody do tego i jakie drożdże?

mod: nie cytuj całego posta
Ostatnio zmieniony środa, 6 paź 2021, 18:25 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: Góral bagienny »

Góral bagienny pisze:25l wody drożdże bayanusy g955
Skoro bimberek z posmakiem ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: jakis1234 »

To ja nadal nie rozumiem tego:
Blg około 21.
Nie ma szans, żeby drożdże ruszyły na ponad 50 Blg i to nieważne czy dzikie, czy specjalistyczne.
Jak mając Blg powyżej 50 na starcie mogłeś osiągnąć 21?
A generalnie Góral dobrze podpowiada, dodaj 25 l wody, daj bayanusy albo nawet turbo - przy takich proporcja to i tak już nic nie zepsują.
Jak cukier zostanie przerobiony puść na rury i ... no właśnie, sam jestem ciekawy co wyjdzie.
Opisz efekt.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: Góral bagienny »

@jakiś1234 Dzikusy jakoś dały rade ruszyć i nagazowały nastaw no i cukromierz przekłamuje ;)
A co wyjdzie :) Bimberek o posmaku śliwki ;)
Ostatnio zmieniony środa, 6 paź 2021, 21:43 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Mrooq
250
Posty: 278
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: Mrooq »

A może spławik wbija w w pulpę pływająca na górze :D
W teorii miał na starcie ok 50blg, czyli co w 5 dni dzikusy przerobiły 29blg skoro teraz ma 21blg?
Turbo by miały problem 30blg w 5 dni o ile by ruszyły i nie padły pod koniec.
A kolega zgubił w przepisie jedno zero, powinno być 100kg śliwek 10kg cukru i 10l wody.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Mrooq pisze: A kolega zgubił w przepisie jedno zero, powinno być 100kg śliwek 10kg cukru i 10l wody.
Tu pełna zgoda. Jedno zero - nic czyli a tak wiele dodało, wyjaśniło i wyprostowało :ok:

Autor tematu
prosilence
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 2 paź 2021, 07:50
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: prosilence »

No to jak już się pośmialismy to poszło w beczkę 25 l wody i bayanusy. Ładnie wystartowało, zobaczymy co będzie.
Drażni mnie tylko ,że beczka nie dość szczelna i nie widzę po rurce fermentacyjnej jak pracuje.
Ostatnio zmieniony środa, 13 paź 2021, 12:43 przez prosilence, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: Góral bagienny »

Kolego nikt się tutaj nie śmiał z Ciebie ;)
I :klaszcze: Ty że posłuchałeś dobrych rad :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: rozrywek »

prosilence pisze:No to jak już się pośmialismy to poszło w beczkę 25 l wody i bayanusy. Ładnie wystartowało, zobaczymy co będzie.
My wszyscy wiemy co będzie.

Tylko ty się jarasz niepotrzebnie. Chcesz przepis? To ci kurwa dam!!! I nie będę powtarzał.

Zastosowałeś 10/10/10
10kg owocu 10L wody 10kg cukru.

A trzeba było 1/10/100.
Dobrze ci doradzali że ci się zera pomyliły. Tylko nie wszystkie zera w takiej kolejności.
Zero smaku zero pomyślunku i zero aromatu.

Zastosuj mój stosunek proporcji:
1/1/1/1.
Wiadro śliwek litr wody. Paczka bayanusów. Cukru łyżeczka.

A stosunek 1 10 100 to rozszyfruj sam. Chyba że ci góral bagienny pomoże. Bo on dobre serce ma.

Ps: góral...nie podpowiadaj od razu. Daj chłopakowi pomyśleć.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: Góral bagienny »

:silent: :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: nemeto »

rozrywek pisze:
A stosunek 1 10 100 to rozszyfruj sam.
To chyba w binarnym jest :scratch:
:mrgreen:
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: rozrywek »

Nemeto.
Najciemniej jest pod latarnią.
Proszę. Nie mieszajmy czegoś prostego w coś co jest tu i teraz.
Binarny. A może i masz rację.
Ja z innej perspektywy na to patrzę.
Nie binarnym. Trochę wyżej.
Spłycając całokształt.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
prosilence
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 2 paź 2021, 07:50
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: prosilence »

Kolejne pytanie. Ponieważ beczka nie była szczelna to nie widziałem jak pracuje na rurce. Oceny czy pracuje dokonałem organoleptycznie. Dokupiłem
więc uszczelkę pod wieko i uszczelniłem korek od rurki. Niestety dalej nie widzę pracy na rurce, ale słyszę jak pracuje. Blg wynosi w tej chwili 15, temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi nastaw wynosi około 20-21 stopni. Zostawić tak czy potrzeba więcej drożdży?

użytkownik usunięty
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Daj mu spokuj, niech pracuje. Żadne nowe drożdże, nie są potrzebne. Rurka fermentacyjna czy też ocena organoleptyczna, nie jest najlepszym wyznacznikiem postępów fermentacji. Cukromierz prawdę ci pokaże.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: Góral bagienny »

Beczkę ciężko uszczelnić , spróbuj posmarować uszczelkę olejem jadalnym , nieraz pomaga :ok:
Nie dodaj żadnych drożdży, co 2-3dni sprawdz czy pulpa jest na wierzchu i ją zatop.
Jak na wierzchu będzie czysty nastaw sprawdz blg.
Powodzenia :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
prosilence
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 2 paź 2021, 07:50
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw bez drożdży - śliwka

Post autor: prosilence »

Ok, zatem niech sobie pracuje. Dzięki panowie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”