Nastaw 200l

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

lukasz61433
30
Posty: 45
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: lukasz61433 »

No racja, na razie mam takie pod ręką więc wsypałem 4 paczki double snake c48, jest to mój pierwszy tak duży nastaw. Do złotych moskviczy zraziłem się, 2 nastawy i oba zatrzymały sie na 5 blg ( startowe 23-24). Do klarowania już zakupiłem alcotec mega klar 100l. Beczka stoi w garażu gdzie temp oscyluje 20-22 stopnie
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: drgranatt »

lukasz61433 pisze:Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam
Tylko Black Label Turbo :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

lukasz61433
30
Posty: 45
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 200l

Post autor: lukasz61433 »

drgranatt pisze:
lukasz61433 pisze:Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam
Tylko Black Label Turbo :ok:
Też dobra opcja, a jakie ilości proponujesz stosować na tak duży nastaw, bo widzę że albo są saszetki po 90gr lub duża paka 1 kg.

MastaMari
150
Posty: 168
Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: MastaMari »

Ja stosuje 2 paczki PuriFerm XXL Turbo łącząc z 50kg cukru i dopełniam woda do 200l, Fermentacja trwa średnio 5 dni w temp otoczenia 22C a temp nastawu startuje zazwyczaj z 25-26 dochodzi do 29-30, Drożdże bez problemu poradzą sobie nawet z 60kg na 200l wody, klaruje bentonitem.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: drgranatt »

lukasz61433 pisze:Też dobra opcja, a jakie ilości proponujesz stosować na tak duży nastaw, bo widzę że albo są saszetki po 90gr lub duża paka 1 kg.
Kup 1 kg i na taką ilość dodaj na początek dodaj 450 gram. Jak zejdą do -4 Blg to następnym razem możesz zjeżdżać w dół co 10 gram. Może okazać się, że wystarczy tylko 400 g a może nawet mniej.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

land75
100
Posty: 137
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: land75 »

Ja na BL robię tak:
- 23kg cukru
- 80 l wody
- 200gr Black Label
temperaturę startową drożdży staram się żeby była jak najniższa w okolicach 20-22 stopni Celsjusza .Jak drożdże w pózniejszym czasie się rozchulają i temperatura podskoczy mi powyżej 27 stopni Celsjusza wkładam butelki z zamrożoną wodą. Po około siedmiu dniach do dziewięciu BLG wynosi -4
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Na beczkę 220l daje 2x alcotec pure 48, nieco kwasku oraz odżywkę i kilo jabłek. Pracuje ok 2 tygodnie, a jest różnica w jakości na korzyść wolnej pracy. Cukru 46kg.
No i ekonomicznie sie to opłaca.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Moskit81
200
Posty: 242
Rejestracja: sobota, 25 maja 2019, 02:06
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: Moskit81 »

Jaka odżywka?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: rozrywek »

Masakra@domingo te 220L to beczka nie płyn?
Nastawu masz z 180L pewnie co daje jakieś 22Blg.

Wolniej pracujący faktycznie da lepszy efekt.
Nie próbowałeś dokarmiać pod koniec?
A tak ze 2 kilo w postaci syropku.
A co ci szkodzi.
No z owocami w srodku to akurat super.

Dobrze zrozumiałem że przy takim litrażu powinno się (teoretycznie) dać 4 paczki drożdży a ty dałeś dwie?

Ekonomia, logika idą w parze.
Super.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Deny
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2019, 07:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 200l

Post autor: Deny »

Ja robię na Black Labelach: 44 kg cukru, 160 litrów wody i 250g drożdży. Temperatura przez całą fermentację w okolicach 25 stopni i po ok. 3 tygodniach -4 blg. Chodzi troszkę dłużej, ale mi się nie spieszy, a efekt prima sort.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Tak @rozrywek - beczka 220l, a nastawu ok 195l. Cukrówka się nie pieni, więc daję całkiem sporo. To nie koji.

Nie dokarmiam pod koniec - wychodzę z założenia, że drożdżom trzeba ułatwiać, a zaobserwowałem, że dodawanie cukru wyraźnie hamuje tempo fermentacji.
@Moskit81 - odżywka to zawsze ok 30-40g fosforanu dwuamonowego oraz dwie pastylki magnezu na każde opakowanie drożdży turbo. Tylko zauważ, że daję ich mniej, niż potrzeba. Gdybym dawał 4szt na 220l beczkę, na pewno dałbym mniej pożywki i magnezu.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: rozrywek »

Nie do końca hamuje.
Kilo cukru w formie syropu dolane do takiego litrażu nie zakłóci procesu fermentacji, a może zadziałać jak otwarcie okna w zimie na chwilę. Nie zmarzniesz ale swieży powiew da fajny klimat.
Spróbuj następnym razem.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Balibar
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: Balibar »

Mam i ja beczka 220l 50kg cukru i dwie paczki drożdży Moskwa blg startowe 21-22.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw 200l

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Jedna, 200l beczka to spora oszczędność miejsca ale też ryzyko nie przerobienia całości cukru i potencjalny problem z restartem. Uważam, że taki nastaw ma większe tendencje do samozagrzewania a co za tym idzie, możliwą utratą kontroli i zatrzymaniem fermentacji. Dlatego też, znacznie wygodniej i bezpieczniej nastawiać go w mniejszych zbiornikach, stosując 1 paczkę drożdży na 12kg cukru.
Awatar użytkownika

Balibar
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: Balibar »

Przetestuje dam znać , idąc tym tropem to powinienem wsypać 4 paczki mam dwie. Jestem w stanie sprawdzić nastaw na 1 paczce jeżeli będę musiał. Idzie jesień będzie ciężej przegrzać nastaw.

T-rex
50
Posty: 86
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: T-rex »

Ja stosuje drożdże black label.
Na beczkę 220 l dodaje 450 gram drożdży i dodaje 57kg cukru. Beczki nie napełniam pod korek nastaw ma ok 200l. Fermentuje w piwnicy bez ogrzewania teraz fermentacja trwa ok 7dni ale tam jest poprostu zimno.
Drożdże kupujecie użytkownika forum @wolan
https://www.olx.pl/d/oferta/drozdze-bla ... Jb1gt.html

Wychodzi ciut drożej niż 30zl ale nie róbmy oszczędności tam gdzie ich nie ma. To ma być dobre i na 100% przewidywalne.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 wrz 2021, 10:12 przez T-rex, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”