Nalewka z Żurawiny/Śliwowica (suszone)

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Seba9401
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 22 kwie 2019, 12:36
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: Seba9401 »

Witam szanowne grono. W ostatnim czasie dochodzi moja nalewka z żurawiny (suszonej) zalane bimbrem. Przepis dostałem od znajomego, a wygląda mniej więcej tak:

2kg żurawiny/śliwek* zmielić i zamrozić żeby puściły sok
Zalać 3l alkoholu około 40%
Odstawić na 2 miesiące

*Jeżeli nie masz świeżej żurawiny/śliwek można użyć suszonych. W czym świeże są najlepsze, najlepszy aromat smak.

Naprawdę polecam, produkt bardzo fajny. Sam wykonałem go z suszonych owoców, niestety jest posmak suszu. Można pić jako nalewkę(jest bardzo intensywna, mocno rozgrzewa) lub jako wódeczkę (dolewając więcej alkoholu).

Może ktoś z użytkowników sam robi naleweczkę w taki sposób, lub troszkę się różni, albo mają pomysł jak ją ulepszyć ?;-)
Pozdrawiam
koncentraty wina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”