NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: KGB - pasjonat »

Nalewka z wiśni - Wiśniówka


2 kg dojrzałych wiśni

500 ml spirytusu

500 ml wódki

10 migdałów

200 g cukru



Sposób przyrządzenia

Połowę wiśni drylujemy, a drugą połowę pozostawiamy z pestkami. Owoce i migdały zalewamy wódką i spirytusem, odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Następnie zlewamy płyn do innego naczynia, a owoce zasypujemy cukrem i czekamy żeby puściły sok. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić w ciągu 7 dni. Od czasu do czasu należy potrząsać naczyniem. Następnie łączymy uzyskany syrop z wcześniej zlanym płynem, mieszamy i rozlewamy do butelek.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
promocja
Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: Coorp.pl »

NALEWKA WIŚNIOWA

• 1 kg wiśni
• 1 l wódki
• 25 dag cukru
• skórka z cytryny

Wiśnie po wyjęciu pestek rozgnieść na miazgę i postawić na 2 dni w chłod¬nym pomieszczeniu. Do wódki wrzucić skórkę cytryny. Po dwóch dniach wiśnie wrzucić do gąsiora, zalać wódką, dodać cukier stopiony w małej ilości wody na syrop i zakorkować. Po miesiącu przelać do butelek.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)

lupus1978
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: lupus1978 »

Wiśniowa lekka,

1 kg wiśni - ja biore wiśnie z okolic Grójca w okolicy końca sierpnia.
Wtedy za kilo daje około 1zł a wiśnie są dosłownie czarne i słodkie.
1 litr 40-45% wódki lub psoty (ale czysta musi być)

Zamykam to w gąsiorku i stawiam w ciepłym słonecznym miejscu na ok. 2 miesiące.
Po tym czasie filtruje i zlewam do butelek. i jeszcze tylko 5 miesięcy i można już pić.
Naleweczka lekka ale potrafi działać zdradziecko.

Te wiśnie które mi zostały zasypuje cukrem tak na "oko" i mieszam tak aby każda wiśnia była obtoczona cukrem.
Czekam aż puści soczek i jak cukier się całkowicie rozpuści to zalewam ponownie %.
% podobnie jak powyżej. I tak czekam ok. 5 miesięcy
Filtrowanie i rozlewanie do butelek.
Smak wiśniowy ale złamany smakiem pestek.

lupus1978
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.

oskarxyz
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 28 sty 2010, 19:35
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: oskarxyz »

WIsNIÓWKA NA MIODZIE
2 kg wisni
2 kg cukru
1,6 l spirytusu 60%
1 l spirytusu 95%
0,5 kg miodu
1,5 g kwasu cytrynowego
50 ml zaprawy waniliowo-korzennej
Wisnie przepłukac kilkukrotnie pod bieżącą wodą. Odrzucic niedojrzałe i uszkodzone owoce. Sugeruję wydrylowanie ok. połowy wisni.Całe i wydrylowane wisnie wrzucic do 5 l gąsiorka, na wierzch wsypac cukier. Nie mieszac. Zakorkowac. Pozostawic w spokoju aż cukier na wisniach się rozpusci. Trwa to zwykle 7-9 dni. Po tym czasie zawartosc gąsiorka wymieszac i zlac syrop przez sitko do emaliowanego garnka. Garnek powinien byc wysoki, ponieważ w trakcie gotowania zawartosc będzie się mocno burzyc.Syropu będzie ok. 1,2 l.Do syropu wisniowego dodac miód i kwas cytrynowy i b. powoli ogrzewac aż do wrzenia.Gdy piana opadnie jej resztki zebrac i syrop wisniowo-miodowy zlac do do późniejszego wykorzystania.Pozostałe w gąsiorku owoce i resztki cukru zalac spiryrusem 60% (1l spirytusu 95% + 650 ml wody – mieszanina traci na objętosci!), dobrze wymieszac i zakorkowac. Maceracja ma trwac 5-6 tygodni. Po tym czasie nalew zlac i przefiltrowac. Wisnie nasączone alkoholem (zwłaszcza te całe) są dobrym dodatkiem do deserów.Wyprodukowany uprzednio syrop wisniowo-miodowy wymieszac ze spirytusem 95% i dolac do nalewu. Do tego dodac zaprawęwaniliowo-korzenną. Cała ta mieszanina powinna dojrzewac w gąsiorku 5 l ok. 2-3 miesiące.Potem można przefiltrowac i zlac do butelek.
ZAPRAWA WANILIOWO-KORZENNA(na 10 l wisniówki)
Wanilia: 2 laskiGoździki: 1-2 sztCynamon: kawałek wielkosci 1 cmSpirytus 70%: 100 ml (74 ml spirytusu 95% + 30 ml wody) Przyprawy rozdrobnic, wrzucic do słoika, zalac spirytusem i macerowac 3 tygodnie. Przefiltrowac i zlac do szczelnego małego słoiczka lub buteleczki.Już bezposrednio po zlaniu nalewu z owoców otrzymujemy smaczną „damską” nalewkę. Można na tym zakończyc działania. Dodanie mieszaniny syropu wisniowego (należy go zagotowac bez miodu) ze spirytusem, wzmacnia trunek i pozostawia jego deserowy i pestkowy charakter. Do tego można dodac zaprawę waniliowo-korzenną i zmienic aromat. No, a miód robi z niej jeszcze cos innego. Oczywiscie po dodaniu każdego dodatku nie można zapomniec o kilkutygodniowym leżakowaniu, aby smaki się „przegryzły”.Tak więc, w tym jednym przepisie jest zawartych kilka – na nalewki o różnej mocy i aromacie.Ta „damska” nalewka jest także początkiem wisniówki griotte – ale to już inna baj

ja_tutaj
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 27 mar 2010, 07:42
Ulubiony Alkohol: morelica
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: świętokrzyskie
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: ja_tutaj »

Przepis z przedwojennej książki kucharskiej, robiłem w zeszłym roku, wyszła super.

Drylujemy wiśnie, wrzucamy do słoja przesypując warstwami cukru. Obwiązujemy szmatką i stawiamy na słońcu aż cukier się rozpuści ok. 10 dni, wiśnie lekko zafermentują. Zlewamy winko i wstawiamy do lodówki żeby spowolnić fermentację. Owoce zalewamy spirytusem (użyłem 80% morelicy) i zostawiamy na słońcu na 7-10 dni w zamkniętym szczelnie słoju. Zlewamy i łączymy płyny. Powinno postać conajmniej kilka miesięcy. Pycha.

pozdrawiam
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: waz_2000 »

Ja nastawiłem wiśniówkę z przepisu jaki znalazłem w dodatku gazety wyborczej "Nalewki domowe".

1. 1kg wiśni zalewamy 1L alkoholu (90% wydrylowanych, 10% nie, ja po prostu dodałem 20 pestek po wydrylowaniu wszystkiego) na 3-5 tyg., stawiamy na słońce i przekręcamy od czasu do czasu by słój równo się nagrzewał.
2. Po tym czasie zlewamy alkohol a pozostałe wiśnie zasypujemy 20dag cukru, powstały po 3 - 5 tygodniach sok dołączamy do wcześniej ściągniętego alkoholu.
4. Pozostałe wiśnie zalewamy 40% alkoholem tak by ledwo co je zakrył, pozostawiamy na kolejne 3- 5 tygodni.

Potem zlewamy i łączymy z wcześniej ściągniętym towarem. Można próbować na Boże Narodzenie, napić się jak będą kolejne wiśnie a najlepiej za dwa lata.

Tylko facet co to opisuje pisze że nalewka powinna mieć 25-30% niby jak z tego ma taki voltarz wyjść?
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

witeg
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 30 sie 2011, 08:06
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: witeg »

Za pierwszym razem robiłem nalewkę wg. przepisu - ileś wiśni zalać spirytusem zmieszanym z wódką ( w ilościach??) odstawić na 4 tyg., zlać, zasypać wiśnie cukrem (ilę? :roll: ) , odstawić na 4 tygodnie, zlać i zmieszać z poprzednio odlanym płynem, odstawić na 4 tygodnie. Były jeszcze jakieś rodzynki i goździki w przepisie.
Jako że po roku zapomniałem ile czego miało być następną zrobiłem tak:
Wiśnie wydrylowałem, zostawiając tak z 10-20% z pestkami, nasypałem do słoja do pełna i zalałem spirytusem ( wtedy nie wiedziałem, że tak ponoć nie wolno), po około 4 tygodniach, wiśnie odcedziłem i wsypałem na wierzch cukier, też tak ile do słoja weszło. Po około 4 tygodniach cedzenie, łączenie płynów i odstawianie do przegryzienia się. Degustacja na Boże Narodzenie.
Wedle takiego uproszczonego przepisu dla zapominalskich robiłem już wielokrotnie i negatywnego wpływu spirytusu nie mogę się doszukać. Za to nalewka jest bardzo esencjonalna, gęsta, łagodna, acz moc swoją posiada.
Ważne są wiśnie, ja robię z Łutówki, możliwie najładniejszej i mocno dojrzałej, mającej bardzo .... wiśniowy smak, tylko z towaru pierwszej jakości wyjdzie dobra nalewka. A owoce ponalewkowe ponownie zasypuję cukrem i są wiśnie w likierze, paniom bardzo smakują, a i stanowią świetny dodatek do ciast :)

liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 09:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: liyo78 »

Uwielbiam wiśniówkę i ze względu na brak świeżych owoców zimą robię z mrożonych.
Do tego celu delikatnie zmodyfikowałem przepisy i robię w następujący sposób:
Kupuję opakowanie 2,5kg mrożonych wiśni, wsypuję do dużej karafki/słoja i zasypuję ok. 1kg cukru. Po kilku dniach gdy cukier się rozpuści i wiśnie puszczą sok zalewam 2-3l psoty z płatkami dębu (moc zależy od producenta) oraz dodaję kilka goździków. Pozostawiam to jeszcze na ok. miesiąc (im dłużej tym lepiej) po czym zlewam przepyszną wiśnióweczkę, którą (nie chwaląc się) moi znajomi się zachwycają. :ok:
Następnie wiśnie przekładam do mniejszych słoiczków i zasypuję cukrem. Wykorzystuję je do deserów lub ciast.
Awatar użytkownika

chadie
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 08:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: chadie »

Może mi ktoś wytłumaczyć cel zalewania wpierw wiśni alkoholem, zlewania i zasypywania cukrem a potem łączenia całości?
Pytam z ciekawości, nigdy w taki sposób nie postępowałem, dale to odczuwalne efekty smakowe?
Ja mam przepis "Po Babci" i wygląda on następująco:
1kg dojrzałych, wydrylowanych wiśni
1kg cukru
1l 70% owocowej psoty (po drugim pędzeniu mam 85% więc rozpuszczam do 70%)
odrobina wanilii
Ja oczywiście mnożę składniki x5.

Wiśnie umyć, 90% wydrylować przelać do dużego słoja (ja robię to w balonie do wina), zasypać cukrem, dodać wanilię (na 5kg daję małą laskę) i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie, od czasu do czasu mieszając.
Zalać całość 70% spirytusem, znów odczekać 2-3 tygodnie. Zlać tylko płyn, przefiltrować, zabutelkować. Degustować w okolicy Bożego narodzenia.

Ważna rzecz! Pozostałe wiśnie zalać 2-3l czystej wódki 40% po ok miesiącu zlać i butelkować. Otrzymujemy gratis 2-3l dobrej, wytrawnej wódki wiśniowej. Moja owoce po tym pakuje do słoiczka z cukrem, jako dodatek do deserów, ja natomiast regularnie je podjadam :D
„Prawo pędzenia bimbru jest prawem człowieka”

Kroniki Jakuba Wędrowycza
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: Pretender »

Najpierw maceracja owoców w alkoholu. Później odcedzone owoce zasypujemy cukrem. Cukier wyciąga z owoców alkohol, które ten wciągnęły podczas maceracji. Sposobów, przepisów tysiące. Najważniejsze aby smakowało.

kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: kobuszki »

Chadie jeżeli w pierwszej kolejności owoce zasypiesz najpierw cukrem, to grozi ci fermentacja, Chcesz otrzymać nalewkę nie wino.
Awatar użytkownika

chadie
20
Posty: 21
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 08:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: chadie »

Teoretycznie tak, z drugiej strony które drożdże poradzą sobie z takim BLG początkowym, przecież to jest 1kg cukru na 1kg wiśni
„Prawo pędzenia bimbru jest prawem człowieka”

Kroniki Jakuba Wędrowycza
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: Wald »

Poradzą sobie. Był taki przypadek już tutaj opisany, chyba w miodach. Dużo soku, cukier na dnie, więc Blg na powierzchni wcale nie takie duże. Dzikusy ruszą bez problemu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: kobuszki »

Tydzień temu małżonka moja postanowiła zrobić nalewkę. Na ryneczku zakupiła coprawda czereśnie, nie wiśnie i według rady pani handlarki zasypała je cukrem. Alkohol miała dodać po tym, jak owoce puszczą sok. Jakie było jej zdziwienie, gdy po 5 dniach sprawdzając słój z nalewką stwierdziła, że zaszła w nim fermentacja winna. Tak więc dzikie drożdże nie próżnują i rozwijają się, gdy tylko znajdą dla siebie korzystne warunki.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: Pretender »

Dokładnie. Ale zalanie alko takiego "nastawu" też może przynieść ciekawy smak.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2750 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: lesgo58 »

To jest właśnie jedna z metod robienia nalewek. My decydujemy kiedy przerwać fermentację dolewając wódki lub spirytusu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: Zbynek80 »

Chciałem zrobić nalewkę wiśniową i zasugerowałem się mniej więcej dwoma powyższymi przepisami i zrobiłem na dwa sposoby
Pierwszy to zalanie 1kg wiśni 1L 70% alko, potem zlanie , zasypanie owoców cukrem itd..
Drugi to zasypanie 1 kg wiśni cukrem , potem zalanie alko itd..
Jednak w różnych przepisach widzę spore rozbieżności w ilości dodawanego cukru na "kilogramolitr"
1kg owoców/1L alko, w jednym przepisie jest 0,2kg w innym 0,5kg a jeszcze innym 1kg Więc jak tu dobrze dodać cukru ? Bo 0,2 kg do 1kg to spora różnica.
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: panta_rei »

Daj tyle, żeby Tobie smakowało, nie ma lepszej metody ;-) Zacznij od średniej ilości, może 0,5 kg?
Pozdrawiam, Sławomir

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: Zbynek80 »

Tak zrobiłem :)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: Pretender »

Najważniejsze aby alkohol przykrył owoce. Co do cukru to ja w tym przypadku nie trzymam się sztywno przepisu. Cukru daję tyle aby owoce były przykryte (warstwami). Jak się okaże, że masz za mało słodkości to zawsze możesz dosłodzić. I nie zawsze trzeba dodawać cały syrop cukrowo owocowy.

tata1959
30
Posty: 38
Rejestracja: wtorek, 23 lip 2013, 15:32
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: tata1959 »

@chadie - stosując kolejność alko-cukier masz kontrolę nad ostatecznym smakiem nalewki.
Owoce każdego roku (nawet z różnych stanowisk) mogą się różnić zawartością cukru, którego stosując cykl cukier-alko już nie wyciągniesz z nalewki.
Ponadto zasypywanie najpierw cukrem może dać efekt (czasem pożądany) wstępnego podfermentowania co daje winne posmaki w nalewce niekoniecznie dodające jej urody.
================================
Teraz przepis na nalewkę wiśniową z pieprzem:
- prawie pełny słój wydrylowanych wiśni (dajemy 10-15 pestek na litr pojemności słoika),
- zalewamy spirkiem ok. 70% żeby przykryć owoce na ok. 2 cm,
- dodajemy cały pieprz czarny lub kolorowy (ja na 4 l słój daję dwie mocno czubate łyżki),
- macerujemy 4-6 tygodni mieszając od czasu do czasu,
- zlewanko i zasypanie wiśni cukrem (ile? - na wyczucie),
- po rozpuszczeniu się cukru dosładzanie otrzymanym syropem nalewki do smaku,
- jak zostanie syropku to wzmocnić go można i mamy likier.

Nalewka powinna postać żeby się ułożyć. Na początku jest nieco piekąca, ale po roku wychodzi mistrzostwo świata. Warto poczekać.
=============
Powyższą metodę można stosować przy wyrobie w zasadzie wszystkich nalewek owocowych.

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: henik »

Wisienki już dochodzą powoli,więc postanowiłem podzielić się przepisami.Potrzebujemy duży słój ,lepszy jest balon 5 l ze względu na możliwość łatwego zamknięcia, korkiem z atestem !!!.
-alkohol 50%
-cukier
-wiśnie KELLERIS

Owoce myjemy i suszymy, następnie drylujemy, do słoja i zalewamy tak alkoholem aby owoce były lekko przykryte.
Następnie macerujemy od sześciu do nawet dwunastu tygodni.Zlewamy macerat a na owoce sypiemy cukier,10 do 15 dkg na kg owoców.Po tygodni jak cukier się rozpuści dosładzamy syropem do smaku, z wyczuciem aby nie przesłodzić,ewentualnie jak mało to dosładzamy bezpośrednio nalew cukrem.
Odstawiamy do wyklarowania,następnie dekantujemy z nad osadu do butelek i odstawiamy, w ciemne chłodne miejsce.Nalewka na wiśniach Kelleris jast pyszna od razu jednak jak postoi to zyskuje na smaku.

Drugą wiśniówkę którą proponuję, to wiśniówka dwa razy zalewana.
Wiśnie Łutówki drylowane macerujemy alkoholem 70%, nawet 12 tygodni.Zlewamy i przetrzymujemy
w chłodnym, ciemnym miejscu do następnego sezonu nalewkowego czyli 12 miesięcy.Właśnie tym maceratem zalewamy wiśnie kelleris i postępujemy jak w przepisie wyżej.Jest to nalewka dla cierpliwych smakoszy. :D

pić się chce
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 14 sty 2014, 23:21
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: pić się chce »

Jaką moc ma taka nalewka?

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: henik »

Moc nalewki można obliczyć dopiero po całkowitej maceracji, i ilości otrzymanej nalewki gotowej.
Ta z wiśni Kelleris powinna mieć poniżej 40%.
Awatar użytkownika

K-Zaq
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: K-Zaq »

Ja dzisiaj zacząłem "produkcję" nalewki mieszając niektóre przepisy i własne uznanie.
Wydrylowałem 3kg wiśni. Odmiana "Nadwiślanka" - na szczęście mam do niej nieograniczony dostęp i nie muszę używać żadnych odmian sprowadzanych. Wydrylowane wiśnie wrzuciłem do gąsiora, do tego garść migdałów (to z przepisu autora wątku) zalałem to 0,5L wódki i 0,7L spirytusu. Długość maceracji? poczekam około 5 tygodni. Potem cukier, zrobienie syropu i do butelek :)
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: gary1966 »

Serwus, RICO, moja rada: spróbuj może nie drylować :ok: .
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: W_TG »

Kiedyś piłem wiśniówkę z SUSZONYCH WIŚNI
To byłoo.......coś pysznego,....smak nie do opisania
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 lip 2014, 14:59 przez W_TG, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

K-Zaq
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: K-Zaq »

gary1966 pisze: spróbuj może nie drylować :ok: .
A co z tymi wszystkimi szumnymi informacjami o toksyczności pestek z wiśni? Bo tym się sugerowałem drylując ;)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7396
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1711 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: radius »

Podrzucę ci hasło do wpisania w wyszukiwarkę; amigdalina.
Informacje o toksyczności pestek to bzdura :!:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: henik »

Ja jak zjadam jedno jabłko to i pesteczki też wcinam. Jednak co do nalewek to nie pokusiłbym się na taki eksperyment.
Najlepszym sposobem jest maceracja potłuczonych pestek w spirytusie 70%, niewielka ilość, a następnie doprawienie do smaku.
Tym sposobem nie musimy dodawać do nalewki sprowadzonych migdałów ;)
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 lip 2014, 21:27 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: gr000by »

Ja zalewam wiśnie z pestkami już trzeci rok 70% alkoholem, maceruję 4-6 tygodni i wszystkim smakuje (po dosłodzeniu i dojrzewaniu) - wszystko zależy od gustów smakowych.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Szlumf
2000
Posty: 2407
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 640 razy
Otrzymał podziękowanie: 592 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: Szlumf »

Ba chyba należy jednak zostawiać pestki. Ponownie polecam lekturę http://www.eioba.pl/a/1zy7/witamina-b17 ... wo-na-raka .
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: gr000by »

Generalnie warto przeczytać również http://alkohole-domowe.com/forum/post48397.html#p48397.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: henik »

Generalizować wszystkiego się nie powinno, tak jak i o smakach nie powinno się dyskutować. Mnie jednak nie przekonuje stwierdzenie, że do nalewki trzeba dodać tyle tego, a tego tyle i będzie smaczna bo wszystkim w około mnie smakuje. Ja jednak bym przekonywał do maceracji dodatków smakowych osobno, pozbędziemy się tym sposobem rozczarowań typu, dałem(am) za dużo goździków co robić? Pomóżcie. Jeżeli chodzi o smak amigdaliny, to wiśnia posiada ją we wszystkim z czego jest zbudowana, tak więc po wypestkowaniu będzie i tak się w nalewie znajdować. Znakomitym do tego przykładem jest odmiana Kelleris.
Ostatnio zmieniony środa, 16 lip 2014, 14:59 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.

dubois
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 28 lut 2013, 19:44
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: dubois »

Ja zalewam wiśnie z pestkami już trzeci rok 70% alkoholem, maceruję 4-6 tygodni i wszystkim smakuje (po dosłodzeniu i dojrzewaniu) - wszystko zależy od gustów smakowych.
Poproszę przepis na tą wiśniówkę.

burczas
50
Posty: 57
Rejestracja: czwartek, 20 mar 2014, 10:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Ze słodyczy najbardziej smakuje mi piwo i wódka
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: burczas »

Witam.
Ja zawsze robię najprostszy sprawdzony przeze mnie przepis:
1kg wiśni z pestkami
1kg cukru
1L. 40% alkohol ..
W takich ilościach zalewam kilka słoików..
jednocześnie zasypuję zalewam i zostawiam na około 6 tygodni. Po tym czasie odlewam płyn dolewam 100ml 96% spityt i zostawiam znów na kilka miesięcy .
PYCHA.... :-)
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lip 2014, 15:31 przez burczas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: gr000by »

@dubois, przepis praktycznie masz już podany ;).
Wiśnie (niedrylowane, płukane) wrzucam do słojów 4,25l, zalewam 70% alkoholem tak, aby owoce były przykryte +2-3cm alkoholu "na zapas". Po 4-6 tygodniach nalew zlewam, a owoce zasypuję cukrem (zwykle 1kg cukru na owoce z 1 pełnego słoja) w garnku. Gdy puszczą trochę soku zaczynam powoli podgrzewać, żeby oddały cały sok i alkohol, który w nich pozostał. Po podgrzaniu do 60-70*C zostawiam je tak na 2-3h, wtedy oddają wszystko co miały :D. Syrop cukrowy i nalew łączę, ew. dosładzam/dolewam spirytusu do smaku, a wiśnie (jeszcze ciepłe i nie do końca obcieknięte z syropu) wkładam w słoiczki i przechowuję w lodówce - rodzice lubią "smak lata z procentami", szczególnie w zimie ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: greg0004 »

burczas ja też nie lubię sobie utrudniać, ciekaw jestem czy dobrym sposobem na nalewkę wiśniową będzie zalanie wiśni 70% na 6 tyg, po oddzieleniu dodać syrop woda-cukier i do leżakowania? Choć zasyp cukrem owoców by wyciągnąć z nich wszystko to dobry pomysł.

burczas
50
Posty: 57
Rejestracja: czwartek, 20 mar 2014, 10:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Ze słodyczy najbardziej smakuje mi piwo i wódka
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: burczas »

Może źle napisałem. Otóż odlewam już likierek i do tego likieru dolewam po 100ml spirytu 96%. A wisieńki można podjadać. Choć nie próbowałem tych wiśni zasypywać ponownie cukrem i zalać spirytem, może jakiś wyciąg (syropowy) wyjdzie... :punk:
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 sie 2014, 07:37 przez Wald, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

K-Zaq
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

Post autor: K-Zaq »

gr000by pisze: a wiśnie (jeszcze ciepłe i nie do końca obcieknięte z syropu) wkładam w słoiczki i przechowuję w lodówce - rodzice lubią "smak lata z procentami", szczególnie w zimie ;).
Pomysł dobry, a mnie jeszcze ciekawi, czy ktoś próbował użyć wiśni "ponalewkowych" do zaprawiania psoty :) Tak jak są komercyjne wódki z całymi, bądź częściowymi owocami w butelce, tak wrzucić po kilka takich wisienek na każde 0,5l swojego produktu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”