Nalewka z malin - relacja z produkcji

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
sammu
2
Krótko o sobie: Nonkonformista
Ulubiony Alkohol: piwo, whisky, nalewki

Post autor: sammu »

Cześć!
Postanowiłem sporządzić swoją pierwszą nalewkę. Padło na maliny - bardzo lubię te owoce a i różne wytwory alkoholowe o tym smaku, które miałem okazję próbować zawsze mi smakowały.
Chciałbym podzielić się z Wami przepisem, na bieżąco opisywać etapy "produkcji" oraz na koniec ocena trunku.
Komentarze, podpowiedzi, konstruktywna krytyka zawsze mile widziane! :)

Składniki:
- 2kg malin (dostałem od kuzynki ze starych krzaków, pyszne!)
- 1L spirytusu 95%
- 1L wódki 40%
- 600g cukru

Całość dzielę na 3 etapy.

Etap 1:
W poniedziałek (2024-07-29) wrzuciłem owoce do 4L słoika i zalałem mieszanką spirytusu i wódki (1:1, ok. 68%). Nalew odstawiłem w bezpieczne miejsce. Maliny planuję macerować "dobry" tydzień.

Ciąg dalszy nastąpi ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

freek
200
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Nalewka z malin - relacja z produkcji

Post autor: freek »

Siema, coś chyba za długo planujesz macerować owoce, nie wiem jakie smaki preferujesz ale po 7 dniach w takim środowisku nalew może być już mocno gorzkawy. Dlaczego? Bo mało widać , ale maliny mają małe pesteczki i to stąd bierze się gorzkość.
Co prawda nalewki ne robilem lecz wino z malin i fermentowałem nastaw z owocami właśnie chyba 7 dni, a wiadomo że stężenie alkoholu było sporo mniejsze i nie dało się nie zauważyć gorzkawego posmaku choć oczywiście zostało całe wypite :).

Więc taka rada, że po każdej dobie sprawdzaj sobie smak tzn rozrób 1:1 i oceniaj.
Sądzę że cukier potem wyciągnie alko z owoców i nic niechcianego nie przejdzie z tym syropem do nalewki

No chyba, że ja miałem jakieś felerne maliny :).
Powodzenia i pozdro
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 252 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy

Post autor: jakis1234 »

Truskawki, maliny i inne owoce drobnopestkowe maceruję lub trzymam w nastawie maksymalnie trzy doby a najczęściej dwie.
Też mam takie doświadczenia, że trzymane dłużej przekazują goryczkę.
I jeszcze jedno - ostrożnie z cukrem, nalewkę zawsze można dosłodzić, odslodzić się nie da.
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 sie 2024, 22:27 przez jakis1234, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
sammu
2

Super! Dzięki za info - różne opinie właśnie czytałem dot. macerowania malin.
W sobotę/niedzielę odkręcę słój i sprawdzę smak ;) być może rzeczywiście wystarczy.
@freek, @jakis1234, inni przeglądający temat - ile czasu w takim razie trzymacie zasypane owoce cukrem? Też tak krótko czy w tym wypadku trochę dłużej i "nic się nie stanie"?
Maliny były cudowne - słodkie, bardzo intensywne w smaku, lekko (przyjemnie) cierpkie - z tym cukrem może rzeczywiście ograniczę się do 500g. Co prawda lubię słodkie nalewki (tym bardziej, że moc powinna wyjść konkretna) ale nie chcę też przesadzić
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 252 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy

Post autor: jakis1234 »

Cukier trzymasz tak długo, aż się całkowicie rozpuści i otrzymasz syrop. Tutaj czas ma mniejsze znaczenie, tylko musisz od czasu do czasu wstrząsnąć.
Potem dodaję po trochę ten syrop do nalewki aż uznam, że słodkość jest dobra, pamiętając, że z czasem nalewka łagodnieje i staje się słodsza.
Często nawet nie wykorzystuję syropu do dosładzania, ale ja dla odmiany nie lubię słodkich nalewek.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

ManiekIronman
100
Krótko o sobie: Cieszę się życiem i staram się otaczać ludźmi pozytywnymi z pasjami i odrobiną szaleństwa.
Ulubiony Alkohol: Nalewka własnej produkcji - Dereniówka, Malinówka, Czarna Porzeczka, ...
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: ManiekIronman »

Zrób sobie dwie nalewki. Ta pierwsza bez cukru - taką preferują faceci.
Druga - ta z cukrem - kobiety będą zachwycone.
Możesz też po rozpuszczeniu cukru dodać troszkę wody aby ją rozcieńczyć (dla kobiet).
Nalewki to jest to co gumisie lubią najbardziej

chudy96
10
Podziękował: 1 raz

Post autor: chudy96 »

Kurde. Od kilku lat jak zaleje owoce w sierpniu, odlewamy w grudniu. W tamtym roku maliny do szklanego gąsiora do 3/4 wysokości i pod korek 62%. W grudniu odcedzam, do reszty 1-2kg curku żeby pusciolo sok, znów odcedzić i zmieszać. W tamtym roku zrobiłem 40litrow maliny, 30 wiśni (pół na pół z pestkami i tu czuć delikatnie smak, ale kto by 65kg wiśni drylowal ręcznie)
Awatar użytkownika

freek
200
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Post autor: freek »

Kolego autorze tematu, jak postępy???
Informuj dla potomnych.
Pozdro

Autor tematu
sammu
2

Cześć,
przepraszam za opóźnienia w relacji ale ostatnio dużo się działo w domu i pracy - na szczęście czynności były prowadzone i dokumentowane ;)

Etap 2:
W czwartek (2024-08-15) odlałem alkohol z owoców. Płynu zbytnio nie przybyło za to nabrał cudownego koloru. Maliny zasypałem 300g cukru. Niektórzy na 2kg owoców stosują więcej cukru, inni nawet mniej - kwestia gustu i smaku.

Etap 3:
Praktycznie każdego dnia turlałem i potrząsałem słoik aby cukier w pełni zniknął. Owoce super puściły sok, który zlałem w środę (2024-08-21). Użyłem do tego worka do filtracji z gumką. Maliny na koniec jeszcze wycisnąłem "ręcznie". Płyn z etapu 2 wymieszałem ze słodkim sokiem - otrzymałem ok. 3L nalewki (sądząc po zapełnieniu słoika) ale dokładnie okaże się jak przeleję do butelek co mam zamiar zrobić w weekend.
Worek uważam, że spełnił swoje zadanie bo całość wyszła dość klarowna ale przed przelewaniem chciałbym jeszcze raz przefiltrować.

Ciąg dalszy to maturacja w piwnicy. Planuję (najwcześniej!) na święta wykonać pierwsze testy ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

zaradek
250
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Post autor: zaradek »

Z własnego doświadczenia - po miesiącu / półtora - nalewka malinowa jest już jak najbardziej pijalna, także nie musisz czekać do świąt ;-)
Co dosładzania - robiłem to na 2 sposoby - raz tak jak Ty a innym razem najpierw odciskałem maliny (mam gwintowaną prasę do owoców, ale oczywiście można to zrobić ręcznie) - a dopiero potem dosładzałem. Szczerze - nie wyczuwam różnicy w smaku i od kilku lat malinówkę robię drugim sposobem.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”