Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
MASaKrA_Domingo
100
Posty: 107
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: MASaKrA_Domingo » wtorek, 26 maja 2020, 16:29

Witam,
Chciałbym się z Wami podzielić przepisem na nalewkę, która jednogłośnie zdobyła pierwsze miejsce na ostatniej "degunstancji" trunków wszelakich przy okazji urodzin mojego chrześniaka.

Nalewka, którą próbowaliśmy miała trzy lata, więc zdążyła się idealnie zaokrąglić. Pomimo 55% miało się wrażenie, że ma mniej, niż 35%. No ale 3 lata robią swoje - nie ma co ukrywać.

1,5kg cytryn, najpierw umyte płynem do naczyń w letniej wodzie, a potem długo parzone przelewaniem przez nie wrzątku ( nigdy na odwrót!! ).
Skórka zdrapana z mniej więcej 1/3 cytryn, tylko ta żółta część. Po zdrapaniu żółtego, obieramy dokładnie tak, aby nie było tej białej błony - ona daje gorzkość.
Następnie kroimy każdy półksiężyc cytryny na trzy, cztery kawałki, ale bez pestek. Wrzucamy do słoja.

Imbir kroimy w cienkie plastry, ale nie paski z uwagi na ryzyko "przeimbirzenia" nalewki, bo będzie ona niepijalna. Moje optimum, to cytryna i miód na pierwszym planie, imbir na drugim. Ja dałem 350g. Jeśli ktoś bardziej lubi imbir, spokojnie 450g może być. Pamiętajcie, że oddaje on bardzo długo aromaty, więc jeśli brakuje Wam dużo jego smaku, dodajcie jeszcze trochę świeżego. A jeśli brakuje już tylko trochę, zostawcie plastry na 1-2 tygodnie dłużej.

Całość zalewamy mieszanką spiryt+woda+miód. W zależności od mocy, jaką chcemy uzyskać. Miodu nie więcej, niż 0,5l - wg mnie ta nalewka dobrze pasuje lekko wytrawna, kwaskowa.

Zostawić na 5-6 tygodni, co jakiś czas mieszając. Dobra rada - przez pierwsze kilka dni wystawić w szczelnym słoju do ciepłego miejsca, nawet na słońce, ale okrywając czymś ( czyli nie bezpośrednio na słońce ). To przyspieszy macerację. Pamiętajcie, aby w takim przypadku słój nie zawierał dużo pustego miejsca, bo sobie niepotrzebnie utlenicie nalewkę ( pogorszenie smaków ).

Po wyznaczonym czasie usunięcie cytryny, imbir ewentualnie nieco dłużej. Potem filtracja. Ja przez filtr kawowy - jestem maniakiem klarowności w nalewkach. I, jeśli jak ja gustujecie w nalewkach >50%, to zostawić na przynajmniej rok, a jak sam mogłem ocenić, po trzech latach ( przegryzanie się aromatów już w zimniejszym pomieszczeniu, bez dostępu światła ) jest po prostu re-we-la-cyj-na.

Dla chcących czegoś innego, na podaną ilość dorzućcie kawałek kory cynamonu wielkości paznokcia od kciuka oraz pół laski wanilii. Będzie pasować na trzecim planie.
Aabratek, OLM, bufor, 50l keg, katalizator, sprężynki wszędzie


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online
Awatar użytkownika

defacto
600
Posty: 609
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Najnormalniej w świecie, to mam wszystko w dupie.
Po za tym, lubię chleb ze smalcem i młodych majorów.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: defacto » wtorek, 26 maja 2020, 17:00

Z tych proporcji, ile litrów nalewki wyszlo?
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

Autor tematu
MASaKrA_Domingo
100
Posty: 107
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: MASaKrA_Domingo » wtorek, 26 maja 2020, 17:15

nie pamiętam dokładnie, ale mniej więcej 4,5 - 5litrów. Po dokładnym odciśnięciu owoców.
Aabratek, OLM, bufor, 50l keg, katalizator, sprężynki wszędzie


Wojtek5
100
Posty: 120
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: Wojtek5 » wtorek, 26 maja 2020, 21:38

Jakiego miodu używałeś?


Robert09
50
Posty: 92
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 10:39
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: Robert09 » środa, 27 maja 2020, 12:35

Sorry, ale nie kumam z tymi cytrynami. 1,5 kg cytryn w sumie, a z 1/3 , czyli, 05,kg zdrapana skórka. Z reszty nie zdrapujemy? A później obieramy do miąższu? To po co zdrapywać, nie lepiej obrać? Możesz napisać ile było alkoholu, miodu i wody?


LuarvikLuarvik
50
Posty: 75
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: LuarvikLuarvik » środa, 27 maja 2020, 20:17

Kolega miał na myśli, żeby z 0,5kg zdrapać zest i go dodać do nalewki, a z całości obrać do gołego owocu, czy to całą skórkę, czy samo albedo z tych ze ściągniętym zestem.


Wojtek5
100
Posty: 120
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: Wojtek5 » środa, 27 maja 2020, 21:59

a Ja myślę, że kolega powinien sam uściślić zaprezentowany przepis


LuarvikLuarvik
50
Posty: 75
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: LuarvikLuarvik » środa, 27 maja 2020, 22:09

Znam ten przepis (bardzo zbliżony), ale chcesz to czekaj - najwyżej będziesz miał dwa;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
MASaKrA_Domingo
100
Posty: 107
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: MASaKrA_Domingo » czwartek, 28 maja 2020, 11:01

Chodziło mi o to, o czym wspomniał kolega wyżej. Łącznie 1.5kg środka cytryn ląduje w nalewce, ale tylko z jednej trzeciej skrobiemy żółtą skórkę. Z każdej za to obieramy tę białą część.
Innymi słowy 2/3 żółtej skórki i 100procent tej białej wywalamy.
Aabratek, OLM, bufor, 50l keg, katalizator, sprężynki wszędzie

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2158
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: Kamal » czwartek, 28 maja 2020, 20:42

Ja bym zamienil cytrynę na limonkę, i faktycznie odrobiną kory cynamonowej, i wanili daje w takim połączeniu świetne efekty.
K.
Obrazek


LuarvikLuarvik
50
Posty: 75
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: LuarvikLuarvik » czwartek, 28 maja 2020, 23:10

Masz na myśli jedną cytrynę na jedną limonkę (ewentualnie dwie) czy wszystkie? To pierwsze jakoś jeszcze czuję, ale przy wszystkich to tego sobie nie wyobrażam, tzn. może wyjść genialne lub nie do picia. No, ale ja nie jestem jakimś wielkim fanem limonek i nie spożywam ich zbyt regularnie na co dzień, może poza guacamole. Wanilia z kolei na pewno zrobi robotę, lecz raczej unikałbym tych chudych szczurów z Kamisa.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2158
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: Kamal » piątek, 29 maja 2020, 13:46

Ja używam wanili, kory z Dominikany. :)
Około połowę cytryn bym zastąpił, albo wszystkie. Mi nalewki z limonką lepiej podchodzą.
Ja akurat jestem chyba fanem limonki :hammer:, nawet na próbę do nastawu 12L na calvados dodałem sok z 12 limonek. I destylat wyszedł bardzo ciekawy. Czeka teraz na ocenę po czasie, czy warto iść w większą ilość.
K.
Obrazek


LuarvikLuarvik
50
Posty: 75
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 20:30
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: LuarvikLuarvik » piątek, 29 maja 2020, 23:33

Hmm, chyba zrobię limonkówkę na rozsądnym ułamku ilości z jakiegoś przepisu na cytrynówkę, żeby sobie raz na zawsze dać odpowiedź czy warto chodzić w wariacje na ten temat.


Robert09
50
Posty: 92
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 10:39
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: Robert09 » sobota, 30 maja 2020, 20:22

I ja zrobiłbym, ale z tego przepisu po prostu nie da się . Może kolega /autor/ poda te proporcje - co, ile, czego......

Awatar użytkownika

Autor tematu
MASaKrA_Domingo
100
Posty: 107
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: MASaKrA_Domingo » niedziela, 31 maja 2020, 22:26

Tzn? Czego nie da się?
Aabratek, OLM, bufor, 50l keg, katalizator, sprężynki wszędzie

Awatar użytkownika

patrzal
50
Posty: 50
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: patrzal » poniedziałek, 1 cze 2020, 06:15

@Robert09 - czy my widzimy ten sam post? 1,5kg cytryn, 350-450g imbiru zależnie od upodobań, nie więcej niż 0,5kg miodu, woda i spirytus quantum satis do zaplanowanej mocy. I ewentualnie kawałek cynamonu i pół laski wanilii.
U ciebie nie wyświetla tych danych, że twierdzisz, że nie da się jej zrobić?
Miedziany mini-still na samowarze 7tl* *tl - litry tureckie

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2158
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: Kamal » poniedziałek, 1 cze 2020, 07:44

Koledze chyba nie chce się wyliczać, ile wody + 96% + miód + sok z cytryn, żeby wyszło 55%. :)
K.
Obrazek


Robert09
50
Posty: 92
Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 10:39
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: Robert09 » niedziela, 14 cze 2020, 13:25

żartobliwie odpowiem tak:
Zabiłem świnię, zrobiłem 80 kg kiełbasy. Ile ważyła świnia?

Poważnie teraz. Autor w pierwszym zdaniu napisał, że chciałby podzielić się z nami przepisem. I teraz : wyszło ok. 4,5- 5 litrów. Jest też miód - nie więcej niż 0,5l. Jest woda i spirytus. A jesteśmy gdzie? W "Przepisach na Nalewki i Likiery". Więc, albo podaje się przepis, albo przybliżone wartości. Co ja mam tu liczyć? Albo dzielę się przepisem, albo wrażeniami po degustacji. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Skir
150
Posty: 166
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Krótko o sobie: Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było. Józef Szwejk
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Nalewka z imbriu, cytryny i miodu (55%) - do dłuższego przegryzienia

Postautor: Skir » poniedziałek, 15 cze 2020, 06:58

Z limonkami ostrożnie. Uwielbiam limonki i rok temu przywiozłem sobie sporo z Chorwacji. Miała być pyszna nalewka, ale zapach limonek trochę "ewoluował" i nalewka jest bardzo aromatyczna, ale jej zapach przypomina mi "cytrynowy" płyn do zmywania z czasów komuny. Ale może gdyby nie ta trauma komunistyczna to inaczej bym odbierał :)


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości