Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

JerzyP
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 16 maja 2012, 20:15
Załączniki
Re: Nalewka z aronii

Postautor: JerzyP » czwartek, 20 wrz 2012, 18:57

Zrobiłem według przepisów kolegi Calyx. Część maceruje, a część gotowałem z liśćmi wiśni. Odstawione do dojrzewania, ale już czuć potencjał :D
Dzięki :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

michal278
1550
Posty: 1574
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Nalewka z aronii

Postautor: michal278 » czwartek, 30 sty 2014, 14:29

Ja mogę polecić aronie z pomarańczą. Pychotka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


mociumpan
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 22 kwie 2010, 13:00
Załączniki
Re: Nalewka z aronii

Postautor: mociumpan » niedziela, 9 mar 2014, 21:25

W tym roku zrobiłem takie dwa eksperymenty (wisielec rok wcześniej ale teraz doczekała próby organoleptycznej).

ARONIA FARMACEUTÓW

Składniki:
aronia 1000g
sok z 2-3 cytryn
skórka cytrynowa bez albedo z 1-2 cytryn
mleko 1000ml
cukier 500-1000g (zależy jakie kto lubi słodkie)
spirytus 95% 1000ml

Sposób przyrządzania:
Wszystko do słoja, słój zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4-5 tygodni. Co kilka dni warto potrząsać słojem (szczególnie przez pierwsze 2 tygodnie). Po zlaniu przecedzamy. Nie wymaga długiego leżakowania.

WISIELEC ARONIOWY

Do dużego słoja wlewamy spirytus 95%, wkładamy gazę i wciskamy ją do środka tak żeby wisiała ok. 3cm nad powierzchnią cieczy. Wsypujemy na gazę aronię, zakręcamy słój, odstawiamy w ciemne miejsce i zapominamy o tym na 1-2 miesiące. Następnie zlać, dodać wody w zależności od tego jaką chcemy mieć moc i słodzimy tak jak lubimy . Warto zapomnieć o niej na rok. Warto dodać chipsów dębowych.

Obie rzeczy mają zupełnie różny charakter chociaż obydwa są naprawdę niezłe.


jokerjoker11
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 2 lip 2014, 16:10
Załączniki
Re: Nalewka z aronii

Postautor: jokerjoker11 » poniedziałek, 25 sie 2014, 20:07

Czy owoce aronii po zlaniu płynu wyciskacie? Jest tam bardzo dużo soku ale czy to nie wpłynie na cierpkość? Zrobiłem nalewkę bez gotowania i liści wiśni ale za to z przemrożonych owoców. Na końcu wytłoczyłem sok z owoców i połączyłem z nalewką. Teraz czeka ją 6 miesięcy w ciemnym i chłodnym ale wyczuwam obecnie goryczkę. Niestety nie spróbowałem przed wytłoczeniem soku z owoców. Czy goryczka aronii po leżakowaniu zejdzie na dalszy plan lub zniknie? Czy może warto od razu dosłodzić (dałem 0,4 kg cukru na 1kg owoców)


henik
100
Posty: 122
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Nalewka z aronii

Postautor: henik » wtorek, 26 sie 2014, 18:28

Osobiście nigdy nie wyciskam aronii i nigdy nie dodałem liści wiśni. Moją nalewkę z aronii wytwarzam tak: 2 kg aronii, 1,2 l alkoholu 40%. Owoce aronii po zerwaniu są myte i leżakują 24 godziny, po leżakowaniu zamrażam do następnego dnia i rozmrażanie. Kolejnym krokiem jest piekarnik, 100 oC i jak zacznie puszczać sok (do 10min z termowentylatorem) wyciągam i do słoja, zalewam alkoholem na cztery tygodnie. Po zlaniu znad owoców aroniową nalewkę dosładzam do smaku cukrem trzcinowym. Ile? Tyle aż stwierdzę że mi smakuje, zawsze jeszcze po kilku dniach degustuje i ewentualnych korekt można dokonać. Owoce oczywiście wyrzucam i nie zastanawiam się ile czego pozostało. Co do twojej nalewki to goryczka raczej pozostanie, można by dodać wanilii, ale zmieni to nalewkę o innym smaku, aronii w tym nie znajdziesz, ale małą ilość możesz spróbować. Dosładzamy finalnie nalewki przed leżakowaniem.


michal278
1550
Posty: 1574
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Nalewka z aronii

Postautor: michal278 » wtorek, 26 sie 2014, 21:11

Ja nalewkę robię z wytłoków po soku.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2226
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nalewka z aronii

Postautor: Kamal » wtorek, 26 sie 2014, 23:22

@michal278 a nie czujesz w tej nalewce mniej aromatyczności aroni?
Obrazek


michal278
1550
Posty: 1574
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Nalewka z aronii

Postautor: michal278 » środa, 27 sie 2014, 06:51

Właśnie nie. Może to wynika z faktu że za mocno nie odciskam soku. Ja gotuje aronie z cukrem, potem odciskam lekko sok na gorąco i do butelek po kubusiu. A do resztki pomarańcze i jak przestygnie %.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Goliat
20
Posty: 28
Rejestracja: środa, 30 lip 2014, 14:55
Załączniki
Re: Nalewka z aronii

Postautor: Goliat » poniedziałek, 15 wrz 2014, 10:43

Ja aronię gotuję, a później te owoce co zostają wrzucam do beczki, a że robię dużo przetworów to zawsze się znajdą jeszcze jakieś maliny, porzeczki, jeżyny, do tego troszkę cukru i drożdży i mamy pyszny aromatyczny bimberek.
Moją główną bolączką w nalewce z aronii są takie "gluty" wypływające na wierzch butelki. W tym roku tego nie zaobserwowałem, ale wcześniejszymi laty był z tym problem. Może to za dużo cukru lub po prostu troszkę ścieło.


admiralbar
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2013, 14:10
Załączniki
Re: Nalewka z aronii

Postautor: admiralbar » poniedziałek, 20 paź 2014, 12:55

A ja mam takie pytanie - aronię przepuszczę przez sokowirówkę (sok idzie do słoików) czy mogę zalać te resztki bez soku, czy lepiej zrobić nalewkę na całych owocach ?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nalewka z aronii

Postautor: gr000by » poniedziałek, 20 paź 2014, 15:31

Nalewkę rób tylko na owocach, odpad z sokowirówki to kiepski surowiec na nalewkę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


admiralbar
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2013, 14:10
Załączniki
Re: Nalewka z aronii

Postautor: admiralbar » poniedziałek, 20 paź 2014, 20:31

Dlaczego ? Aromat chyba będzie ze skórek.


michal278
1550
Posty: 1574
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Nalewka z aronii

Postautor: michal278 » poniedziałek, 20 paź 2014, 20:42

Ja robiłem z odpadu. Tylko więcej cukru i pomarańczy bo taką lubię nalewkę.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nalewka z aronii

Postautor: gr000by » poniedziałek, 20 paź 2014, 20:45

Skórka w owocach to nie wszystko. Miąższ też daje aromat i smak. Ale jak chcesz się bawić z pozostałością z sokowirówki, to powodzenia, napisz co wyszło za jakiś czas.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Nalewka z aronii

Postautor: eldier » poniedziałek, 20 paź 2014, 23:07

Ale masz na myśli wytłoki z sokowirówki czy z sokownika parowego - część osób nazywa go właśnie sokowirówką. Jak z sokowirówki to raczej nic z tego nie będzie, jak z sokownika to ewentualnie jakaś wódka smakowa, albo baza do eksperymentów.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nalewka z aronii

Postautor: gr000by » wtorek, 21 paź 2014, 06:33

Według mnie, odpady z jednego i drugiego ustrojstwa do produkcji soku nie nadają się na nalewki. Może mam zboczenie na tym punkcie, ale mając dostęp do owoców takie odpady przeznaczam ewentualnie na destylat smakowy, a nie nalewkę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


michal278
1550
Posty: 1574
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Nalewka z aronii

Postautor: michal278 » wtorek, 21 paź 2014, 06:54

Ja robię sok, z tego co zostało nalewkę, z resztek nalewki dodaje do cukrówki. Fakt nalewka jest bardziej cierpka.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Nalewka z aronii

Postautor: eldier » wtorek, 21 paź 2014, 09:26

Moim zdaniem nie można tego nazwać nalewką, ale baza do innych nalewek powinna być dobra. Tylko nie wiem do czego by pasowała - może wiśnie? Albo jako dodatek do ratafii?
Raz zrobiłem nalewkę z aronii - i stoi nie ruszana do dzisiaj - jakoś nie ma na nią amatora.


michal278
1550
Posty: 1574
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Nalewka z aronii

Postautor: michal278 » wtorek, 21 paź 2014, 10:17

Bo aronia sama jest specyficzna, trzeba ją przemrozić i potrzebuje dodatków. Fakt to jest rewelacyjna baza.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


admiralbar
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2013, 14:10
Załączniki
Re: Nalewka z aronii

Postautor: admiralbar » wtorek, 21 paź 2014, 18:06

Ok to nie będę kombinował tylko zaleję całe owoce. Dzięki za pomoc


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości