Re: Nalewka z aronii
Postautor: henik » wtorek, 26 sie 2014, 18:28
Osobiście nigdy nie wyciskam aronii i nigdy nie dodałem liści wiśni. Moją nalewkę z aronii wytwarzam tak: 2 kg aronii, 1,2 l alkoholu 40%. Owoce aronii po zerwaniu są myte i leżakują 24 godziny, po leżakowaniu zamrażam do następnego dnia i rozmrażanie. Kolejnym krokiem jest piekarnik, 100 oC i jak zacznie puszczać sok (do 10min z termowentylatorem) wyciągam i do słoja, zalewam alkoholem na cztery tygodnie. Po zlaniu znad owoców aroniową nalewkę dosładzam do smaku cukrem trzcinowym. Ile? Tyle aż stwierdzę że mi smakuje, zawsze jeszcze po kilku dniach degustuje i ewentualnych korekt można dokonać. Owoce oczywiście wyrzucam i nie zastanawiam się ile czego pozostało. Co do twojej nalewki to goryczka raczej pozostanie, można by dodać wanilii, ale zmieni to nalewkę o innym smaku, aronii w tym nie znajdziesz, ale małą ilość możesz spróbować. Dosładzamy finalnie nalewki przed leżakowaniem.