@Jakiś1234 Nie ma takiej opcji by pestki przejęły smak i aromat
Ja nawet gotuję śliwowicę z pestkami i migdałowy smak jest daaaaleko za śliwką
Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
Nalewka z wiśni stoi jeszcze nie odciśnięta
Jedna z pestkami druga bez.
Napisałem posta że smak pestek nie zdominuje surowca.
Jeżeli ktoś lubi takie posmaki to trzymać z pestkami i tyle.
Nigdzie nie napisałem że pestki nie będą wyczuwalne
Jedna z pestkami druga bez.
Napisałem posta że smak pestek nie zdominuje surowca.
Jeżeli ktoś lubi takie posmaki to trzymać z pestkami i tyle.
Nigdzie nie napisałem że pestki nie będą wyczuwalne
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
Lubię pestki i robię z nich esencję - z wiśniowych, śliwkowych i pigwowcowych. I tym delikatnie dosmaczam nalewki bezpestkowe. Zalewam pestki alko o mocy 40%, bo kiedyś zalałem pigwowcowe 70% i po zlaniu na górze zrobił się jakby tłusty kożuch. Mocny alko chyba intensywniej ekstrahuje woski i tłuszcze, które w słabszym alko wytrącają się.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 308
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
- Kontakt:
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
Kolego jeżeli robisz nalewki kup sobie najmniejszą włoską praskę bodajże 1,3 litra ( z damy 5litrowej owoców jest na dwa tłoczenia ) po pierwszym razie jak uzyskasz dodatkowy litr jarzębiny, czy pigwowca będziesz wniebowzięty.
To co się wyciska z reguły jest bardziej klarowne niż to co zlane, (nie mówię o zlewaniu grawitacyjnym).
Nie wszystko co wycisnę dolewam aby nie obniżyć jakości nalewki. Końcowki idą bezpośrednio do gardła.
owoce bez pestek 2700 g
spirytus 95% 1850 ml
woda 600 ml
po odciśnięciu na prasie zostało 900g wytłoczyn
Matematycznie powinienem uzyskać ok 4,2 litra nalewki o realnej mocy ok 40%.
Jednak udało mi się zlać tylko 3,6 litra.
Tak to jest gdy maceracja odbywa się w kuchni na parapecie i przychodzą koledzy kiperzy.
Nalewki nie dosładzałem, śliwki zawierają ok 15% cukrów.
Dla mnie taka świeżo po zlaniu była zbyt słodka i mało wyrazista. Podkręcałem ją nalewką 45% ze śliwek suszonych zalewanych spirytusem z beczki dębowej . Teraz dojrzewa ukryta przed kiperami
To co się wyciska z reguły jest bardziej klarowne niż to co zlane, (nie mówię o zlewaniu grawitacyjnym).
Nie wszystko co wycisnę dolewam aby nie obniżyć jakości nalewki. Końcowki idą bezpośrednio do gardła.
Masz tu do porównania moją tegoroczną nalewkę z węgierek zbieranych 20 wrześniaWojtek5 pisze:.
Ilość alkoholu to jakieś 2,5l + 2,5 kg owoców (wszystkich)
owoce bez pestek 2700 g
spirytus 95% 1850 ml
woda 600 ml
po odciśnięciu na prasie zostało 900g wytłoczyn
Matematycznie powinienem uzyskać ok 4,2 litra nalewki o realnej mocy ok 40%.
Jednak udało mi się zlać tylko 3,6 litra.
Tak to jest gdy maceracja odbywa się w kuchni na parapecie i przychodzą koledzy kiperzy.
Nalewki nie dosładzałem, śliwki zawierają ok 15% cukrów.
Dla mnie taka świeżo po zlaniu była zbyt słodka i mało wyrazista. Podkręcałem ją nalewką 45% ze śliwek suszonych zalewanych spirytusem z beczki dębowej . Teraz dojrzewa ukryta przed kiperami
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
-
Autor tematu - Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy
Do praski już przymierzam się od roku i jakoś zawsze zakup się gdzieś rozpływał, ale w końcu będę musiał w nią zainwestować. Odciskanie łyżką na sitku w małych porcjach, albo zawinięte w gazie jest mało wydajne i męczące, a przy okazji zawsze się uświnię przy tym.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody