Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy

Post autor: Góral bagienny »

@Jakiś1234 Nie ma takiej opcji by pestki przejęły smak i aromat :)
Ja nawet gotuję śliwowicę z pestkami i migdałowy smak jest daaaaleko za śliwką :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
koncentraty wina
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2585
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Post autor: jakis1234 »

To zostaw w nalewce na kilka miesięcy, na przykład wiśnie z pestkami. I porównaj z nalewką bez pestek.
Różnica nie będzie wielka, ale posmaki migdałowe w nalewce z pestkami się pojawią.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Post autor: Góral bagienny »

Nalewka z wiśni stoi jeszcze nie odciśnięta :D
Jedna z pestkami druga bez.
Napisałem posta że smak pestek nie zdominuje surowca.
Jeżeli ktoś lubi takie posmaki to trzymać z pestkami i tyle.
Nigdzie nie napisałem że pestki nie będą wyczuwalne :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2585
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Post autor: jakis1234 »

I o to chodzi.
Jak ktoś lubi posmaki pestek (a ja też lubię), to nie ma sprawy. Zostawiamy pestki.
Masz rację, głównego surowca nie zdominuje.
Pozdrawiam z opolskiego.

wawaldek11
2500
Posty: 2916
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Post autor: wawaldek11 »

Lubię pestki i robię z nich esencję - z wiśniowych, śliwkowych i pigwowcowych. I tym delikatnie dosmaczam nalewki bezpestkowe. Zalewam pestki alko o mocy 40%, bo kiedyś zalałem pigwowcowe 70% i po zlaniu na górze zrobił się jakby tłusty kożuch. Mocny alko chyba intensywniej ekstrahuje woski i tłuszcze, które w słabszym alko wytrącają się.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Ziojo
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2015, 20:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Post autor: Ziojo »

Ja śliwki zalalem 65%, śliwki późno wytrząsaniete z drzewa, lekko pomarszczone, moc po maceracji idealna do picia, nie wymaga rozcieńczania, a owoce oddały tyle słodyczy, że nie wymaga dosłodzenia, najprostsza nalewka :D
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Post autor: rozrywek »

Widzisz Ziojo jak prostota jest piękna?
Destylat i owoce. I tyle.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

robert.michal
300
Posty: 308
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 75 razy
Kontakt:
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Post autor: robert.michal »

Kolego jeżeli robisz nalewki kup sobie najmniejszą włoską praskę bodajże 1,3 litra ( z damy 5litrowej owoców jest na dwa tłoczenia ) po pierwszym razie jak uzyskasz dodatkowy litr jarzębiny, czy pigwowca będziesz wniebowzięty.
To co się wyciska z reguły jest bardziej klarowne niż to co zlane, (nie mówię o zlewaniu grawitacyjnym).
Nie wszystko co wycisnę dolewam aby nie obniżyć jakości nalewki. Końcowki idą bezpośrednio do gardła. ;)
Wojtek5 pisze:.

Ilość alkoholu to jakieś 2,5l + 2,5 kg owoców (wszystkich)
Masz tu do porównania moją tegoroczną nalewkę z węgierek zbieranych 20 września

owoce bez pestek 2700 g
spirytus 95% 1850 ml
woda 600 ml

po odciśnięciu na prasie zostało 900g wytłoczyn

Matematycznie powinienem uzyskać ok 4,2 litra nalewki o realnej mocy ok 40%.
Jednak udało mi się zlać tylko 3,6 litra.
Tak to jest gdy maceracja odbywa się w kuchni na parapecie i przychodzą koledzy kiperzy. :lol:

Nalewki nie dosładzałem, śliwki zawierają ok 15% cukrów.
Dla mnie taka świeżo po zlaniu była zbyt słodka i mało wyrazista. Podkręcałem ją nalewką 45% ze śliwek suszonych zalewanych spirytusem z beczki dębowej . Teraz dojrzewa ukryta przed kiperami :D
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Nalewka - Śliwka Węgierka - Rozcieńczenie mocy

Post autor: Wojtek5 »

Do praski już przymierzam się od roku i jakoś zawsze zakup się gdzieś rozpływał, ale w końcu będę musiał w nią zainwestować. Odciskanie łyżką na sitku w małych porcjach, albo zawinięte w gazie jest mało wydajne i męczące, a przy okazji zawsze się uświnię przy tym.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”