NALEWKA PLEBANA

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

grabi75
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 7 lut 2018, 11:03
Podziękował: 1 raz

Post autor: grabi75 »

Zrobiłem nalewkę plebana, ale mam mały problem. Robiłem to w słoiku po ogórkach kiszonych i chociaż myłem go z 5-6 razy i nie było aromatu, to ewidentnie alkohol wydobył ukryte smaczki i czuć "ogora" w nalewce ;-). Idzie się tego pozbyć? Sam trunek jest ok (chociaż mało kwaśny bo robiłem tylko pół porcji i chyba za mało cytryn jednak) ale ma ogórkowy finisz. Został mi litr więc nie ma tragedii, niby się rozejdzie i tak, ale na przyszłość jak pozbyć się złych smaków, czym je zasłonić?
alembiki
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: radius »

grabi75 pisze:na przyszłość jak pozbyć się złych smaków,
Zainwestować w nowy, nieużywany słoik :D
grabi75 pisze:czym je zasłonić?
Najlepiej innym, większym słoikiem :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Searcher
100
Posty: 125
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 12:42
Krótko o sobie: To skomplikowane :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: wielkopolskie
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: Searcher »

Kolego, to nie słoik daje niechciane aromaty, tylko zakrętka. Szkło generalnie pozostaje neutralne, więc wystarczy używać czystych / nowych nakrętek. Kiedyś słoiczek pigwowca tak zakaziłem ogórkami :) ale zjadło się...

A co do samej nalewki, to jednak te kilka miesięcy trzeba poczekać. Na początku uznałem ją za niewypał trochę, ale po czasie złagodniała i uszlachetniła się. Chociaż i tak preferuję owocowe.

grabi75
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 7 lut 2018, 11:03
Podziękował: 1 raz
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: grabi75 »

Zasłonić 3L słoik po ogórkach , 5L słoikiem po ogórkach? :scratch:

Z tą pokrętka(?) to ciekawe, ale nie wiem czy będę ryzykował. Mam jeszcze kilka dużych słoików wciąż z ogórki(?). Gdzie kupujecie rozsądnie cenowo małe gąsiorki , słoje itp.? Allegro, markety czy jakieś specjalne sklepy?

Mod:
Pisz poprawnie po polsku.

tatkow
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 19:17
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: tatkow »

Są sklepy w których można kupić duże słoiki, poszukaj takich co mają artykuły do kuchni dla pań ja w takich kupuję. Generalnie mam spory zapas dużych słojów 4l i 5l i używam ich tylko do nalewek i oczywiście jak wcześniej zauwazono zakrętki też muszą być tylko do tego stosowane. Zresztą są one niedrogie więc nie ma problemu z wymianą.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: Zygmunt »

Słoje 3 i 5l dostaniesz za darmochę w każdej pizzerii lub restauracji- kiszone, konserwowe, paprykę i inne pikle kupują w słoikach, a słoiki utylizują.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Kapusta
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 21 sie 2016, 20:44
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: Kapusta »

Czy wielkim błędem będzie jak spirytus i wódkę dodam np. po miesiącu?

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: zaradek »

Nalewka poczyniona. Teraz tylko to czekanie....
Ale na krupnik się doczekałem, to i tu dam radę ;-)
Dla zainteresowanych - z 13 dużych cytryn wyszło mi 880ml soku (nie dawałem za dużo miąższu i pestek, prawie sam sok).
Z moich obliczeń wynika, że nalewka będzie miała ok. 30% - tak akurat.
Dzięki za przepis!
PS.: żółte skórki z cytryn (bez albedo) zalałem spirytusem - będzie na limoncello.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: sargas »

Poczytałem trochę wasze posty i jeżeli chodzi o cytryny to podobnie jak w cytrynówce kluczowa ilość to wielkość cytryn a właściwie ilość soku w ml pozyskana po wyciśnięciu przy czym wielkość nie zawsze idzie w parze z soczystością.

bercik99
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 17 maja 2019, 14:51
Podziękował: 3 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: bercik99 »

Powitać wszystkich,

Poczytałem na temat tej nalewki plebana i oczywiście chce ją mieć :-)
Czy mogę zastosować miód spadziowy ?

Dzięki za przepis i dużo informacji od innych forumowiczów.

pozdrawiam i smacznego :-)

sylcia
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 08:52
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: sylcia »

grabi75 pisze:Robiłem to w słoiku po ogórkach kiszonych i chociaż myłem go z 5-6 razy i nie było aromatu, to ewidentnie alkohol wydobył ukryte smaczki i czuć "ogora" w nalewce ;-).
Miałam to samo - w słoiku wcześniej robiłam syrop z mięty i cytryny, wymyłam, było ok. Potem wlałam do niego chyba ałycz i czuć było w niej miętę. Zakrętka faktycznie przeszła aromatem i później oddała. Teraz baczniej przyglądam się, co gdzie wlewam :D

Celtics
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 21 lip 2019, 23:04
Podziękował: 1 raz
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: Celtics »

Ile taki nektar Bogów z przepisu podanego na pierwszej stronie będzie miał %? W obliczeniu tego przeszkadza mi miód. Nie wiem jak go traktować.

kwik44
1250
Posty: 1259
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: NALEWKA PLEBANA

Post autor: kwik44 »

Mnie wychodzi ~25% wagowo. Założyłem, że 1l miodu to 1400g i że soku z cytryn też jest 1l
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”