Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili
-
Autor tematu - Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili
Przepis na sos chyba z YT:
150g ostrych papryczek
5-10 ząbków czosnku
1 szklanka octu 5-6 %
1/4 szklanki cukru +- 2 łyżki stołowe
1 łyżeczka soli
Papryczki kroimy w grube plastry (razem z nasionami), zalewamy octem dodajemy czosnek i gotujemy 15-20minut do miękkości czosnku (tak żeby dało się go rozetrzeć łyżką). Kiedy papryka i czosnek będą miękkie blendujemy je a następnie przecieramy tą papkę w sitku tak żeby zostały same nasiona i skórki. Dodajemy cukier i sól.
Ja używałem papryki ostrej cyklon (polska odmiana) i kilku papryczek habanero własnej uprawy.
150g ostrych papryczek
5-10 ząbków czosnku
1 szklanka octu 5-6 %
1/4 szklanki cukru +- 2 łyżki stołowe
1 łyżeczka soli
Papryczki kroimy w grube plastry (razem z nasionami), zalewamy octem dodajemy czosnek i gotujemy 15-20minut do miękkości czosnku (tak żeby dało się go rozetrzeć łyżką). Kiedy papryka i czosnek będą miękkie blendujemy je a następnie przecieramy tą papkę w sitku tak żeby zostały same nasiona i skórki. Dodajemy cukier i sól.
Ja używałem papryki ostrej cyklon (polska odmiana) i kilku papryczek habanero własnej uprawy.
-
- Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 9 maja 2016, 19:49
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: amarena
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Nalewka na pomidorkach koktajlowych i papryce chili
http://moonbit.co.in/?ref=d121da9f62dd
http://moondash.co.in/?ref=DE98E1A886E7
http://moondoge.co.in/?ref=669770900e56
http://moonliteco.in/?ref=9100e8926921
Ja swoją pierwszą naleweczkę, zrobiłem w ten sposób, że zalałem habanero spirytusem. Postało to miesiąc i okazało się, że jest super.
Ćwiarteczkę wypiłem ze swoją lubą w ciągu miesiąca.
Stwierdziłem, że zrobię kolejne podejście i przy drugim razie dałem już alkohol 70-cio procentowy, a nie 96 jak przy pierwszym (zrobiłem dwie "próbki", z czerwonego habanero i żółtego "jalapenho").
Smak i działanie się nie zmieniło, a 70% zawsze tańsze niż 96
Ogólnie naleweczka ma wyraźny smak papryki i porządną ostrość - idealna na niskie temperatury zwłaszcza teraz.
Ćwiarteczkę wypiłem ze swoją lubą w ciągu miesiąca.
Stwierdziłem, że zrobię kolejne podejście i przy drugim razie dałem już alkohol 70-cio procentowy, a nie 96 jak przy pierwszym (zrobiłem dwie "próbki", z czerwonego habanero i żółtego "jalapenho").
Smak i działanie się nie zmieniło, a 70% zawsze tańsze niż 96
Ogólnie naleweczka ma wyraźny smak papryki i porządną ostrość - idealna na niskie temperatury zwłaszcza teraz.
http://moonbit.co.in/?ref=d121da9f62dd
http://moondash.co.in/?ref=DE98E1A886E7
http://moondoge.co.in/?ref=669770900e56
http://moonliteco.in/?ref=9100e8926921