Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: klodek4 » piątek, 30 gru 2011, 23:18

Drodzy Psotnicy!!!
Czy robił ktoś może z Was nalewkę krzyżacką, bardzo bym prosił
o jakieś sprawdzone przepisy bo w necie mało tego, dzięki i pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 12:51
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: Brzydal » sobota, 31 gru 2011, 08:19

Robiłem wg tego przepisu polecam jedna z lepszych nalewek dla moich kubków smakowych http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... 818&page=2
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=3728
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: klodek4 » piątek, 6 kwie 2012, 22:04

Ha, panowie, dziś nie dało rady, musiałem spróbować tego specyfiku choć zaledwie ma 3 miesiące, jeszcze jest bez miodu ale smaczek :odlot: , polecam wszystkim tego rodzaju próby :punk: :piwo: :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 12:51
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: Brzydal » sobota, 7 kwie 2012, 07:41

Robiłeś z tego przepisu wyżej, czy coś innego bo kolor jakiś dziwnie czerwonawy.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: klodek4 » sobota, 7 kwie 2012, 10:57

Robiłem z tego przepisu powyżej, z tym że orzechy zalałem psotą o mocy 45%, a co do koloru to jest bardziej brązowy /może fotka trochę przekłamuje/, ale smaczek rewelacja :!: :!: :!:


Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 12:51
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: Brzydal » sobota, 7 kwie 2012, 16:02

To jeszcze nic jak dodasz miodu i się przegryzie to dopiero będzie rozkosz dla kubków smakowych pod językiem :odlot:
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: klodek4 » poniedziałek, 7 maja 2012, 22:42

Odcedziłem orzechy i dodałem miodu, smak niesamowity, te wymoczone orzechy zalałem raz jescze ale destylatem o mocy 60 % z pszenicy i jęczmienia,
i teraz dalsze czekanie :bardzo_zly: :freak:


lukasz206
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 lut 2011, 07:03
Krótko o sobie: Byle miec klimat :D
Ulubiony Alkohol: Whiskey, Cytrynówka
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: lukasz206 » wtorek, 8 maja 2012, 18:29

O co chodzi z tym, iż po odcedzeniu orzechów, można je zalać miodem i zjeść.. Nie znalazłem innego przepisu jak na orzechy w karmelu, ale je smaży się w piekarniku.. Podajcie jakieś przepisy, bo właśnie tworze ten trunek i będę miał orzechy :)
(: ʎɹǝʇıl ǝıs ıɯ ʎ˙˙qǝɾʎʍ

Awatar użytkownika

pith
350
Posty: 376
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 11:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: pith » czwartek, 10 maja 2012, 21:00

Mam pytanie.
Bo nie mam wagi :-)

Jaką objętość ma 0,5 lub 1 kg orzechów łuskanych?
Przymierzam się do tej nalewki. Łuskam i łuskam i nie wiem czy jest dostatecznie dużo.
Nałuskałem jakoś tak 10 szklanek.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: klodek4 » piątek, 11 maja 2012, 13:54

Mniej więcej 1 do 2 czyli 0,5 kg to objętościowo ponad 1 litr.

Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 164
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Kontakt:
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: waz_2000 » niedziela, 13 maja 2012, 18:58

Dziś zalałem orzechy. Mam nadzieję, że ta mi zasmakuje, bo ta zeszłoroczna, na zielonych orzechach, jakoś mi nie leży...
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

Awatar użytkownika

Autor tematu
klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: klodek4 » piątek, 24 sie 2012, 13:19

Wczoraj przypomniałem sobie o mojej nalewce krzyżackiej i pomyślałem trzeba to spróbować, Panowie coś genialnego!!!! w każdym bądź razie jeśli chodzi o moje kubki smakowe!!! miodzio!!!! Polecam z całym sercem :D :ok:

Awatar użytkownika

JanOkowita
1750
Posty: 1795
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: JanOkowita » czwartek, 13 cze 2013, 18:36

Uwaga ! Orzechy już się zawiązały !
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


mociumpan
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 22 kwie 2010, 13:00
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: mociumpan » czwartek, 13 cze 2013, 21:06

Nalewkę krzyżacką robimy z orzechów przynajmniej rocznych

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4386
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: lesgo58 » czwartek, 13 cze 2013, 22:11

Jan pewnie miał na myśli Nocino

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5600
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: radius » piątek, 14 cze 2013, 06:08

...na, które w naszym klimacie jeszcze ciut za wcześnie ;)
Za 2-3 tygodnie przymierzam się kolejny raz do NOCINO, po prostu poezja i niebo w gębie :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


LGba
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 27 cze 2013, 15:43
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: LGba » czwartek, 27 cze 2013, 15:52

Witam,
to mój pierwszy post na tym forum, i spieszę z pytaniem odnośnie tego ile nalewki wyjdzie nam z podanego przepisu?? To będzie moja pierwsza nalewka, którą planuje zrobić dlatego też nie chciał bym czegoś zepsuć, wydaje mi się ze tego powinno wyjść ok. 1l.

Awatar użytkownika

Jeżosław
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 12 sie 2015, 10:45
Krótko o sobie: Jak to Jeż na pierwszy rzut oka szorstki i kłujący,
ale przy bliższym poznaniu całkiem sympatyczny ;)
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, śliwowica, wśniówka, orzechówka i dobre zimne piwo.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wielkopolska - kraina lasów i jezior "Małe Mazury"
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: Jeżosław » środa, 23 mar 2016, 20:40

Pozwolę sobie zamieścić przepis na naszym forum, bo są tylko dwa linki do przepisu z innych for, do tego z brakami w składnikach.
Przepis dla bardzo cierpliwych ;)

Składniki:
- łupane orzechy włoskie 1 kg (dojrzałych, najlepiej rocznych NIE ZIELONYCH) nie należy ich miażdżyć, lecz starać się pozostawić w jak największych częściach
- miód 1 kg (w zależności od miodu uzyskamy odpowiednią nutę smakową w nalewce)
- spirytus 95% 1 l
- woda przegotowana 0,6 l
- ciemny rum 40% 2 szklanki
- laska wanilii 1 szt lub 2 łyżeczki cukru z wanilią (nie cukier wanilinowy)
- szczypta kardamonu
- kora cynamonu 1/2 szt
- kilkanaście przegródek z orzechów (dodaje koloru i aromatu)

Przepis:
1. Orzechy w jak największych częściach oraz kilka przegródek z orzechów przenieść do słoja i zalać spirytusem, dodając rumu. Szczelnie zamknąć i odstawić w miejsce nasłonecznione na 4-5 tygodni. Orzechy nie będą w pełni „zalane” alkoholem – trzeba co 2 dni mieszać słojem tak, żeby orzechy oddawały stopniowo smak i aromat.

2. Po 4-5 tygodniach miód rozpuścić z wodą (wodę dolać do miodu, a nie odwrotnie), dodać laskę wanilii, kardamon, cynamon i dolać do słoja, wymieszać i pozostawić w miejscu nasłonecznionym na 1 tydzień.

3. Po tym czasie zlewamy nalew, odsączając orzechy na sitku. Orzechy można zalać miodem i smakują wyśmienicie solo, bądź jako dodatek do placków i tortów, .

4. Nalewkę przelać do butelek i na 4-5 miesięcy do piwniczki. Osad w nalewce stopniowo osiądzie.

5. Po tym czasie nalewkę starannie przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić w ciemnym i chłodnym miejscu na kolejne 6-7 miesięcy :( najgorsze to czekanie, ale warto.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: Wald » czwartek, 31 mar 2016, 10:13

Przepis ciekawy i dużo z niego wykorzystam. Trzeba próbować bo chyba będzie lepsze.
Zaproponowałeś nalewkę z tych mocnych, około 40%. Tu jak kto lubi, można to skorygować.
Kilogram miodu w 1,8 nalewu, bez żadnego kwasu. W smaku bardziej likier niż nalewka.
Dla porównania w nalewce "plebana" 1,4 kg miodu na 4,5 litra.
No i tam są cytryny, a w smaku i tak jest bardzo słodki.
Piszesz jeszcze:
Jeżosław pisze:- kilkanaście przegródek z orzechów (dodaje koloru i aromatu)
Spróbuję, ale nalew na samych orzechach ciemnieje dość mocno od łusek. Robiłem z dość świeżych owoców i część łusek dało się usunąć. "Na oko" niemal połowę. Chciałem uzyskać mniej goryczy, stąd zabawa z obieraniem. Kolor i tak miałem dość ciemny. W 5 litrowej damie nalew był czarny, dopiero w butelce 0,5 l był ciemny brąz (sepia) i przebijało przez niego światło.
Na koniec chyba pomyłka przy przepisywaniu:
Jeżosław pisze:- ciemny rum 40% 2 szklanki...
...Orzechy zalać spirytusem, dodając szklankę rumu...

Chyba, że druga szklaneczka rumu ma nas uzbroić w cierpliwość? (poprawione)
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

Jeżosław
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 12 sie 2015, 10:45
Krótko o sobie: Jak to Jeż na pierwszy rzut oka szorstki i kłujący,
ale przy bliższym poznaniu całkiem sympatyczny ;)
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, śliwowica, wśniówka, orzechówka i dobre zimne piwo.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wielkopolska - kraina lasów i jezior "Małe Mazury"
Załączniki
Re: nalewka na orzechach - krzyżacka

Postautor: Jeżosław » czwartek, 31 mar 2016, 20:46

Dzięki Wald za czujność jak możesz poprawić mój post to poproszę. Oczywiście dolać obie szklanki rumu. Przepis miałem w dwóch różnych proporcjach i przez to wkradł się chochlik.

Z tego przepisu dopiero robię pierwszy raz, ale znalazłem u babci w barku 1 butelkę tego trunku i zakochałem się w orzechach :)
Co do koloru nalewka była bardzo ciemna wręcz czarna jak orzechówka ze świeżych zielonych orzechów więc dodałem tych przegródek profilaktycznie.
Jedno co zmieniłem to rum, dałem mocniejszy 54%.


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości