Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Załączniki
nalewka miodowa

Postautor: moryske » poniedziałek, 20 sty 2020, 18:42

Dobry wieczór.
Dopiero od kilku lat bawię się wytwarzaniem bimbru głownie z nastawu cukrowego i sporządzaniu nalewek miodowowych. Z pierwszej próby uzyskałem najlepszy trunek-nalewka miodowa o łagodnym posmaku i lekko ciągnącego się płynu-trunku przy nalewaniu do kieliszka. I to było tylko raz, przy kolejnych próbach mimo że wszystkie czynności wykonywane były podobnie czyli tak samo jak przy pierwszym razie ale już nalewka nie była taka oleista. Moje pytanie jest następujące: co wpływa na oleistość-gęstość nalewek ? Korzystałem z przepisu : 1L spirytusu-bimbru o mocy 78 %; 1/2 kg miodu; 650 ml wody z kranu; 1/2 laska wanilii; i po pół łyżeczki gałki muszkatałowej i cynamonu. Po rozpuszczeniu się miodu i podgrzaniu oraz zagotowaniu i odstawienia do ostudzenia po czym dolewałem alkohol dodając skórki z jednej pomarańczy. Wszystko to przelewałem do szczelnego słoja i odstawiałem na 24 godziny a następnie filtrowałem. Problem jest w tym, że nie mogę uzyskać gęstości trunku jak przy pierwszym podejściu. Czy może ktoś mi podpowiedzieć co powoduje, że trunek jest trochę ciągnącym się płynem. Z góry dziękuję za komentarz z podpowiedzią.
Pozdrawiam - rysman


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Egon777
10
Posty: 16
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 20:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: nalewka miodowa

Postautor: Egon777 » poniedziałek, 20 sty 2020, 19:57

Tak sobie myślę, że na to ma wpływ jakość miodu, nie zawsze jest taki sam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 sty 2020, 20:27 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 124
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 12:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: nalewka miodowa

Postautor: czamnian » czwartek, 23 sty 2020, 16:15

Temperatura panie, spróbuj tylko podgrzać miodek
by miał pół płynną konsystencję, i wówczas łączyć składniki (po ostudzeniu wiadomo). Dziwi mnie też że dolewasz tyle wody, wiadomo każdy ma swój smak, jednakże ja preferuję mocne miodówki i dolewam może kieliszek na kilogram, a reszta to miód i alko, i jest gęsta jak trza :p


Wróć do „Poczekalnia Pytań”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości