Dobry wieczór.
Dopiero od kilku lat bawię się wytwarzaniem bimbru głownie z nastawu cukrowego i sporządzaniu nalewek miodowowych. Z pierwszej próby uzyskałem najlepszy trunek-nalewka miodowa o łagodnym posmaku i lekko ciągnącego się płynu-trunku przy nalewaniu do kieliszka. I to było tylko raz, przy kolejnych próbach mimo że wszystkie czynności wykonywane były podobnie czyli tak samo jak przy pierwszym razie ale już nalewka nie była taka oleista. Moje pytanie jest następujące: co wpływa na oleistość-gęstość nalewek ? Korzystałem z przepisu : 1L spirytusu-bimbru o mocy 78 %; 1/2 kg miodu; 650 ml wody z kranu; 1/2 laska wanilii; i po pół łyżeczki gałki muszkatałowej i cynamonu. Po rozpuszczeniu się miodu i podgrzaniu oraz zagotowaniu i odstawienia do ostudzenia po czym dolewałem alkohol dodając skórki z jednej pomarańczy. Wszystko to przelewałem do szczelnego słoja i odstawiałem na 24 godziny a następnie filtrowałem. Problem jest w tym, że nie mogę uzyskać gęstości trunku jak przy pierwszym podejściu. Czy może ktoś mi podpowiedzieć co powoduje, że trunek jest trochę ciągnącym się płynem. Z góry dziękuję za komentarz z podpowiedzią.
Pozdrawiam - rysman
Nalewka miodowa - gęstości trunku
-
- Posty: 55
- Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 21:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nalewka miodowa
Tak sobie myślę, że na to ma wpływ jakość miodu, nie zawsze jest taki sam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 sty 2020, 20:27 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 133
- Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
- Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
- Ulubiony Alkohol: Miód pitny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: nalewka miodowa
Temperatura panie, spróbuj tylko podgrzać miodek
by miał pół płynną konsystencję, i wówczas łączyć składniki (po ostudzeniu wiadomo). Dziwi mnie też że dolewasz tyle wody, wiadomo każdy ma swój smak, jednakże ja preferuję mocne miodówki i dolewam może kieliszek na kilogram, a reszta to miód i alko, i jest gęsta jak trza :p
by miał pół płynną konsystencję, i wówczas łączyć składniki (po ostudzeniu wiadomo). Dziwi mnie też że dolewasz tyle wody, wiadomo każdy ma swój smak, jednakże ja preferuję mocne miodówki i dolewam może kieliszek na kilogram, a reszta to miód i alko, i jest gęsta jak trza :p