NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 194
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Post autor: grzesieksz7 »

Dużo zależy czym się zalewa, np zalewając porzeczki, maliny czy też wiśnie żytniówką z parnika, zatraca ona swój smak i nie czuć jej nic, ale właśnie muszą dobre kilka miesięcy siedzieć owoce zalane. Przypalonka też traci swój przykry aromat, ale do tego trzeba czasu.
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
promocja
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: rozrywek »

Pretender, nie pisałem konkretnie do ciebie :respect: post był ogólny. Ale widzę że zdanie mamy takie same. Czasu maceracji nie ma sensu przedłużać. Jak aromat ma przejść do nalewu to i tak przejdzie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: Pretender »

Zapomniałem dopisać, że gruszkówce też to nie zaszkodziło ;D
Tak jak koledzy piszecie, lepiej krócej niż za długo.
Rozrywku, Twoje zdrówko ;D
Awatar użytkownika

kochanek Kranei
150
Posty: 187
Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: EU
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: kochanek Kranei »

Moje doświadczenie, jak i moja "półkowa inteligencja" potwierdza uwagi Kolegów. Myślę, że trzeba trzymać się kilku podstawowych zasad jeśli chodzi o czas macerowania. Reguła najważniejsza to minimum 3 miesiące. Wyjątek, to poziomki, truskawki i maliny. W moim przypadku szczególnie poziomki mnie rozczarowały po półrocznej maceracji. Nalewka była obrzydliwie gorzka. Co do innych owoców, to półroczne "moczenie" wystarczy zupełnie. Musimy brać też pod uwagę, że słoje nie są aż się tak szczelne. Mi np. po 2 latach spirytus wyparował z klasycznego słoika na gumkę i druciane zapięcie. Ja i tak z braku miejsca wszystko najpierw mrożę a dopiero potem zalewam. Ostatnie derenie zalewałem w lutym, po tym jak się słoje zwolniły po lipcowych dereniach.
NUNC EST BIBENDUM!
kochanek Kranei

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: henik »

Moje doświadczenia z maceracji owoców.
Owoce miękkie z pestkami np: truskawka, poziomka, malina do 10 dni, jeżyna do 21 dni macerowane w alkoholu, za długo - goryczka.
Owoce twarde z pestkami np. porzeczki, agrest 21 dni, za długo goryczka, aronia, tarnina, dereń, winogrono ciemne PL miesiąc.
Owoce drylowane np. morela, wiśnia i owszem poprawia smak długie kilku miesięczne macerowanie. Natomiast jak robiłem gruszkowe, to trzymałem do roku owoce w alkoholu, ale należy wyciąć gniazda nasienne. Według mnie najlepsze są gruszki polne :odlot:
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: Pretender »

Przepis przepisem, ale życie i tak weryfikuje nasze poczynania. Warto jednak na tak zacnym forum dzielić się doświadczeniami.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: gr000by »

Po raz kolejny czytam o goryczy z malin, truskawek i poziomek. I dalej zachodzę w głowę, o jaką goryczkę chodzi? Truskawki moczę 2-3 tygodnie, maliny 3-6 tygodni, poziomki podobnie - i tu mowa o pierwszym zalaniu alkoholem. Może mam taki nieczuły język, że jej nie czuję? Albo to kwestia odmiany owoców wykorzystywanych do robienia nalewek, tylko żeby to była aż taka różnica?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: Pretender »

Być może ;P
Co dla jednych jest goryczką dla innych jeszcze nie. Jeśli ktoś jeszcze nie wie jak długo macerować dany owoc to najlepiej na bieżąco sprawdzać stan naleweczki i w najbardziej odpowiednim momencie przerwać.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: lesgo58 »

Nie konieczna tak to działa. mam nalewki, które w pierwszym roku miały bardzo wyważony bukiet. Ale już po kilkunastu miesiącach na plan pierwszy wysuwał się niepokojący i wyraźny posmak goryczki. I to właśnie w jagodach i malinach. Robiąc nalewki w różnych konfiguracjach i różnymi sposobami mam porównanie. Te nalewki w których w/w owoce macerowały się najdłużej szybciej osiągały ten stan o którym pisałem wyżej.
Tak, że moim zdaniem nalewki w których maliny, truskawki itp. owoce macerują się długo powinny być wypite maksymalnie w okresie kilkunastu miesięcy. Te nalewki, które przeznaczamy do dłuższego leżakowania powinny być robione z owoców macerowanych jak najkrócej. Tak maksymalnie 7-10 dni.
Ostatnio zmieniony wtorek, 10 cze 2014, 08:56 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: henik »

Owoce miękkie należy macerować krótko aby goryczka z tych małych pesteczek nie przeszła do nalewki.Jagody natomiast mają goryczkę w pestkach i skórce.Nalewki dobre są wszystkie,bardzo dobre połowa z tych wszystkich.Ale top nalewek jest kilka oczywiście
dla mnie i najlepsze są jednak jak dobija im dwa lata w piwniczce.

użytkownik usunięty
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: użytkownik usunięty »

Tak sobie odkopałem ten temat i zachodzę w głowę :scratch: Jak koledzy ze swoją wiedzą chcieliby zrobić Ratafie? Jak proponują macerować truskawki kilka dni, maliny kilkanaście itp. itd. Bo ich zdaniem te owoce dają gorzki posmak. Według tego co szanowni panowie piszecie, to można wywnioskować, że nie ma szans zrobić Ratafie, chyba że, będziemy wywalać co jakiś czas z niej niepożądane owoce, ale...to nie będzie wtedy Ratafia.

sylcia
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 24 paź 2016, 08:52
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: sylcia »

W zeszłym roku nastawiłam ratafię w czerwcu, zaczynając od truskawek i czegoś jeszcze. Potem dodałam m.in. maliny - łącznie różnych owoców było około 1,5 - 1,8 kg. Po dodaniu ostatnich owoców, co miało miejsce nie wcześniej niż lipiec/sierpień, całość stała 2 miesiące. Wiem, że to miks rożny, a stosunek 'pestkowych' malin i truskawek do reszty owoców był niewielki, ale żadnych dziwnych posmaków NIE MA. Moim zdaniem, w przypadku ratafii i dużej ilości składników, mała jest szansa, że gorycz z pestek wybije się na pierwszy plan.
Nigdy nie robiłam malinówki, nie mam porównania i zdania, czy ta gorycz istnieje czy nie, ale w ratafii nic takiego u mnie nie wystąpiło.

Robal_2007
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 5 gru 2022, 07:32
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: Robal_2007 »

Pytanie do doświadczonych forumowiczów, co zrobić z nalewka z winogron. Natłok obowiązków spowodował, że zapomniałem o mojej nalewce z winogron i macerowała się około 5 miesięcy. Owoce wrzucałem w całości. W nalewie nie czuć żadnych nut goryczy. Co dalej? Zasypać owoce cukrem jak w przepisie?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Ja nie raz i rok czasu trzymam owoce i żadnej goryczki nie wyczuwam :D
Zasypuj cukrem :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: wawaldek11 »

Winogronowa nie powinna zgorzknieć. Ja lubię posmak pestek i trzymam rok lub nawet dwa.
Gorycz pojawia się niekiedy w starej nalewce. Np. po ok. dziesięciu latach moja wiśniowa złapała goryczkę. inne też. Chyba to wynik utleniania. Jedynie dereniówka, żurawinówka i pigwówka dzielnie się trzymają. Może to zależy też od zawartości kwasów :bezradny: bo te słodsze, łagodniejsze szybciej się starzeją.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1052
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: Kòpôcz »

Generalnie owocowe nalewki bardzo źle się starzeją. Wczoraj wlałem sobie wiśniówkę i porzeczkówkę (smorodinówkę) z 2016 - słodkie deserowe cukierki bez żadnego smaku surowca, obie smakowały podobnie. Porzeczkówka była robiona na wcześniejszej wiosennej listkówce tym bardziej mnie zadziwił brak smaku porzeczki. Jakiś czas temu 5l wiśniówki z 2018 poszło na oczyszczający przerób z tego samego powodu. Wczoraj oddałem siostrze lekko tylko nadpitą sklepową "Nalewkę o smaku babuni" ;) jabłkowo-miętową sprzed paru lat. Tam też tylko jakieś ulepkowate posmaki. Wszystko trzymane w ciemnym w pokojowej temperaturze.
Od tego roku przyjąłem schemat taki, że owocowe robię w niewielkich ilościach (3-5l) do rozdania i spożycia w przeciągu roku. Orzechy i zioła za to starzeją się bardzo dobrze i te także będę robił co roku, ale z założeniem rozlewu z dam za kilka lat.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: JanOkowita »

@Kopocz - wyjątkiem jest chyba nalewka na suszonych śliwkach. Po zalaniu alkoholem zapach jest beznadziejny i odrzuca, ale po pół roku lub dłużej jest ambrozja.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1052
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: Kòpôcz »

Myślę, że to może być cecha wspólna dla suszu - aromaty będą na pewno inne, niż świeżych, ale mogę się nadawać na długoterminowe "inwestycje". Szukam w tym celu przepisu na rodzynki ;)
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

czytam
700
Posty: 729
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 109 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: czytam »

W owocowych najważniejsze, to nie dopuścić do utlenienia (pojemnik do przechowywania napełniony ma być pod korek). W utlenionych - kolor rudy, smak cukierkowaty, nierozpoznawalny surowiec. Zgoda, że owocowe, nawet najlepiej przechowywane, mają swój termin przydatności. W zależności od surowca (najkrótszy maliny, najdłuższy tarnina i dereń) jest to od roku do góra pięciu lat. Oczywiście istnieją wyjątki, ale raczej dotyczą wartości sentymentalnej i osobistego nastawienia przez spożywającego lub kogoś bardzo bliskiego. Na szczęście z takich nieudanych nalewek można odzyskać całkiem ciekawą wódkę - oczywiście pod warunkiem zastosowania dobrej jakości alkoholu przy ich wyrobie.
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: Mrooq »

Mam malinową nalewkę z 2016r, nie jest źle aczkolwiek półroczna była rewelacyjna. Znikła z wiejskiego stołu na weselu siostry w godzinę, potem cytrynówka a najdłużej utrzymała się przepalanka, bo w opinii wujków, stryjków i innych "znafców" wiejskiego bimbru, to nie bimber bo nie śmierdzi.
Posiadam też czereśniową, która już po zlaniu była za słodka, ale pomimo wieku ok 5 lat, znakomicie komponuje się w lato z zimnym piwem. Mam aronię wytrawną, która "ryj wykręca" ale zmieszana z czarną porzeczką znikła jak asystentka na pokazie iluzjonisty.
Ale potwierdzę fakt że szczególnie słodkie nalewki tracą charakter owoców po zbyt długim czasie. Na wytrawnych tego nie zauważyłem.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2587
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: jakis1234 »

Kalinówka była niepijalna 5 lat, apteka. Teraz jest rewelacyjna. Nalewka z jarzębiny po trzech latach straciła goryczkę i stała się zdecydowanie lepsza.
To wszystko zależy od surowca.
Może warto zrobić takie zestawienie owoców i czasu w jakim nalewki z nich są najlepsze.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

Post autor: rozrywek »

Robal_2007 pisze: niedziela, 31 gru 2023, 11:47 Pytanie do doświadczonych forumowiczów, co zrobić z nalewka z winogron. Natłok obowiązków spowodował, że zapomniałem o mojej nalewce z winogron i macerowała się około 5 miesięcy. Owoce wrzucałem w całości. W nalewie nie czuć żadnych nut goryczy. Co dalej? Zasypać owoce cukrem jak w przepisie?
To przypadkiem zrobiłeś nalewce 'dobrze'. Teraz zacukruj owoce. Potem połącz nalewy i będzie pychotka.
Ale nie teraz. Na Wielkanoc. :ok:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”