Najlepszy destylat - z jakiego zboża?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy

Post autor: rozrywek »

Panowie!!!.
Basta. Opisaliście tyle typów aparatow i tyle różnych procesów do jednego biednego ducha winnego zbożątka.

Ile aparatów to tyle róznych pomysłów na destylat.
A tu każdy zaleca inaczej sugerując się swoim sprzętem.
Pólkowa. Pierwszy odpęd czyszczący.
Drugi z podziałem na frakcje.
I tu jest kwestia i kwintesencja całego procesu.
Jak to uciąć.

Ale jest jeszcze coś:
Masakra napisał..opiszę wyniki w 2023 roku.
Nie wcześniej.
A który mamy rok?
No właśnie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
alembiki
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Najlepszy destylat - z jakiego zboża?

Post autor: Doody »

Moja m-beczka leży od 03.05.2020 na dnie suchej studni i nie zaglądałem tak od dnia złożenia. Plan jest taki aby tam nie zajrzeć przez następne 2 lata. Czy się uda? zobaczymy.
Pozdrawiam
Darek

KRWI
30
Posty: 41
Rejestracja: sobota, 4 lip 2020, 10:24
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Najlepszy destylat - z jakiego zboża?

Post autor: KRWI »

Żyto, Żyto i jeszcze raz Żyto - według mnie Żyto ma największy potencjał, oczywiście starzone bo potrzebuję ułożenia i zaokrąglenia. Żyta nie da się go z niczym pomylić bo zawsze posmak i aromat surowca będzie oczywisty - pieprzne, charakterne... porostu Żyto przez duże Ż.
Według mnie najlepsze rezultaty: zacieranie na lenia, fermentacja na Safspirit M-1, destylacja kolumna półkowa na 4 półkach sitowych do 50-45%, starzenie m-beczka ewentualnie m-kamionka na szczapkach z m-beczki. Zastepczo z braku powyższych interesująco wypadają też płatki dębowe aroneo douceur 1g/l + aroneo intense 1g/l...
Żyto jest fajne, obiecujące, z przyszłością ale i z tradycyją... wdzięczne, polskie, NASZE

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Bartosz963255
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 30 sty 2021, 13:08
Podziękował: 1 raz
Re: Najlepszy destylat - z jakiego zboża?

Post autor: Bartosz963255 »

@psotamt, mógłby kolega się wypowiedzieć jak zachował się destylat jęczmienny po procesie dojrzewania ? A jak reszta czystych wódek po rektyfikacji?

Mod.
Nie cytuj całych postów.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 maja 2021, 19:59 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”