[ANKIETA] Najlepsze drożdże TURBO do nastawów cukrowych
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: [ANKIETA] Najlepsze drożdże TURBO do nastawów cukrowych
Że tak dopytam jakie drożdże zamówiłeś.
Frank pisze:
Witam.
Właśnie poszło duże zamówienie. Jak tylko przyjdzie to część mogę odsprzedać, nie wykorzystam wszystkiego.
Że tak dopytam jakie drożdże zamówiłeś.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: [ANKIETA] Najlepsze drożdże TURBO do nastawów cukrowych
Co do ankiety-Black Label prestige.
12kg inwertu w 43l wody dało niecale 22blg. Minęło 2,5 doby pracy i stężenie cukru spadło o 10blg.
Oczywiście mowa o 1 paczce tych drożdży. Poczekam jeszcze co by nie przechwalić, ale puki co, całkiem fajnie pracują. W takich warunkach nie są szybkie, pozostawiają delikatny zapach w pomieszczeniu- nastaw nie śmierdzi a poprzednie ładnie i szybko się sklarowały dając łagodny finał.
12kg inwertu w 43l wody dało niecale 22blg. Minęło 2,5 doby pracy i stężenie cukru spadło o 10blg.
Oczywiście mowa o 1 paczce tych drożdży. Poczekam jeszcze co by nie przechwalić, ale puki co, całkiem fajnie pracują. W takich warunkach nie są szybkie, pozostawiają delikatny zapach w pomieszczeniu- nastaw nie śmierdzi a poprzednie ładnie i szybko się sklarowały dając łagodny finał.
-
- Posty: 314
- Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: [ANKIETA] Najlepsze drożdże TURBO do nastawów cukrowych
Nie zdążyłem zagłosować ,ale moich faworytów na liście nie było. Zaznaczam że długo szukałem tych właściwych i pewnie jeszcze długo będę szukał ale moją uwagę zwróciły PROFESSIONAL VODKA PURE YEAST. Lubię też drożdże ze stajni TURBO STAR , natomiast mowa była o "TURBO'' to dla mnie bezkonkurencyjne są DRAGON POWER pewnie dlatego że bynajmniej dla mnie wszystkie TURBO dają taki sam alkohol.a te DRAGON POWER robią najszybciej i szybko się klarują.Są drożdże które nie mają tendencji do klarowania z racji tego że potrzebują więcej czasu na fermentacje.Bazuję tylko na:
-Dragon power
TURBO STAR
-ALCOTEC
Wszystkie są ok. Różni je czas fermentacji .
-Dragon power
TURBO STAR
-ALCOTEC
Wszystkie są ok. Różni je czas fermentacji .
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
Re: [ANKIETA] Najlepsze drożdże TURBO do nastawów cukrowych
Głosowałem w tej ankiecie ponad rok temu i teraz mogę powiedzieć z całą odpowiedzialnością, że nie da się wybrać jednych najlepszych drożdży.
W moim przypadku byłyby to trzy rodzaje, a jeszcze wiele drożdży do testowania przde mną.
Druga sprawa to klarowanie. Nie spotkałem się z drożdżami które nie chciały się mi jeszcze sklarować na tzw kryształ.
Klarowanie załatwiam w 7 dni i zawsze grawitacyjnie.
Wszystkie drożdże jakie do tej pory testowałem przerabiają cukier w 4-5 dni, a jestem w stanie ujetnolićic dla nich jeden czas, ale wymagałoby to innej temperatury startowej i pracy, a co za tym idzie, to musiałbym innym drożdżom wydłużyć czas fermentacji, a innym skrócić co pewnie odbiłoby się na końcowej jakości produktu.
W moim przypadku byłyby to trzy rodzaje, a jeszcze wiele drożdży do testowania przde mną.
Są bardzo dobre, nastaw naprawdę ma przyjemny zapach, a wódka jest delikatna. Nie zgodzę się z tezą, że dłużej pracują, chociaż to nawet sugeruje producent, u mnie one pracują max 4 dni i jak kończą brakuje podziałki na Balingomierzu. Nie napiszę do ilu schodzi, bo i tak wielu w to nie wierzy, a ja nie jestem w stanie tego wytłumaczyć, chociaż wiem co jest tego przyczyną...Drupi pisze:Alcotek Vodka Star turbo są niezłe, choć dłużej pracują i czasem nie chcą się składować nawet płynnymi klarami. Delikatny produkt końcowy.
Druga sprawa to klarowanie. Nie spotkałem się z drożdżami które nie chciały się mi jeszcze sklarować na tzw kryształ.
Klarowanie załatwiam w 7 dni i zawsze grawitacyjnie.
Oj jest różnica. Jeżeli zapach każdego produktu jest w miarę podobny, to smak rozcieńczonej wódki do 20% jest już każdy inny.forma pisze:bezkonkurencyjne są DRAGON POWER pewnie dlatego że bynajmniej dla mnie wszystkie TURBO dają taki sam alkohol.a te DRAGON POWER robią najszybciej i szybko się klarują.
Wszystkie drożdże jakie do tej pory testowałem przerabiają cukier w 4-5 dni, a jestem w stanie ujetnolićic dla nich jeden czas, ale wymagałoby to innej temperatury startowej i pracy, a co za tym idzie, to musiałbym innym drożdżom wydłużyć czas fermentacji, a innym skrócić co pewnie odbiłoby się na końcowej jakości produktu.
Tak, ale nieznacznie i to na tyle, że można powiedzieć, że nie ma żadnej różnicy.forma pisze: Wszystkie są ok. Różni je czas fermentacji .
Re: [ANKIETA] Najlepsze drożdże TURBO do nastawów cukrowych
Trzeba wziąć pod uwagę jeszcze jedną rzecz.
Wódka zrobiona na takich samych drożdżach w podobnych warunkach, nastawach, procesach, parametrach lecz na kolumnach wykonanych z innych materiałów - KO /Cu, będzie smakować inaczej. Degustowałem różne i wydaje mi się, że Cu nieznacznie wygrywa. Dla mnie wódeczka z miedziaka jest troszkę bardziej miękka w smaku i tym samych nieco bardziej delikatniejsza. Jeśli dorzucisz do tego, że to z nastawu na inwercie, po dwóch pełnych rektyfikacjach to wódeczka czysta już wymiata.
Wódka zrobiona na takich samych drożdżach w podobnych warunkach, nastawach, procesach, parametrach lecz na kolumnach wykonanych z innych materiałów - KO /Cu, będzie smakować inaczej. Degustowałem różne i wydaje mi się, że Cu nieznacznie wygrywa. Dla mnie wódeczka z miedziaka jest troszkę bardziej miękka w smaku i tym samych nieco bardziej delikatniejsza. Jeśli dorzucisz do tego, że to z nastawu na inwercie, po dwóch pełnych rektyfikacjach to wódeczka czysta już wymiata.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: [ANKIETA] Najlepsze drożdże TURBO do nastawów cukrowych
Skoro masz takie rewelacyjne efekty, to chętnie się dowiemy gdzie my wszyscy popełniamy błędy.......
PS. Powiedz ilu cennych rzeczy nauczyłeś się tu, na forum? Oczywiście sam sobie odpowiedź.....
Kolego nie jestem upierdliwcem, ale Ty znowu swoje: WIEM ALE UJ WAM W NIE POWIEMjapitole pisze:..... i jak kończą brakuje podziałki na Balingomierzu. Nie napiszę do ilu schodzi, bo i tak wielu w to nie wierzy, a ja nie jestem w stanie tego wytłumaczyć, chociaż wiem co jest tego przyczyną....
Skoro masz takie rewelacyjne efekty, to chętnie się dowiemy gdzie my wszyscy popełniamy błędy.......
PS. Powiedz ilu cennych rzeczy nauczyłeś się tu, na forum? Oczywiście sam sobie odpowiedź.....
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
Re: [ANKIETA] Najlepsze drożdże TURBO do nastawów cukrowych
Wielokrotnie stosowalem alcotec vodka star i faktycznie, wódeczka zacna w smaku wychodzi a nastaw ładnie się klaruje i nie śmierdzi podczas pracy. Natomiast ciężko mi uwierzyć jest, że kończą w max. 4 dni. U mnie to trwało minimum dni 14 w dobrych warunkach i tylko ze względu na czas fermentacji, zaprzestalem ich stosowania na rzecz BL.
Re: [ANKIETA] Najlepsze drożdże TURBO do nastawów cukrowych
Muszę to po testować, bo nie wiem czy był to przypadek/zbieg okoliczności, w każdym bądź razie przeczy to "promowanym" teoriom, że do cukrówki nie trzeba używać miedzi, a już na pewno przy rektyfikacji jest zbędna. Mój przypadek pokazał, że jest przeciwnie i nie tracę przy tym żadnych półek gdyż czy jest to odpęd z sprężynkami Cu w buforze, czy też sprężynkami KO, to i tak alkoholomierz wskazuje 96+
Więc ta nieznaczna ilość sprężynek CU nie wpływa na %, ale na jakość jak najbardziej.
Ciekawie zapowiadał się temat poniżej, ale jak to zwykle znajdzie się jeden czy drugi, który nie umie tego uszanować i jeździ personalnie po człowieku.
post223513.html#p223513
To samo zauważyłem, a stało się to przez przypadek...Gdzieś już o tym pisałem na tym forum, że po prostu zapomniałem wymienić sprężynki miedziane z bufora przed rektyfikacją, zajarzyłem dopiero jak spróbowałem rozcieńczonego spirytusu, gdyż wódka była wyjątkowo gładka, delikatna.defacto pisze: Dla mnie wódeczka z miedziaka jest troszkę bardziej miękka w smaku i tym samych nieco bardziej delikatniejsza.
Muszę to po testować, bo nie wiem czy był to przypadek/zbieg okoliczności, w każdym bądź razie przeczy to "promowanym" teoriom, że do cukrówki nie trzeba używać miedzi, a już na pewno przy rektyfikacji jest zbędna. Mój przypadek pokazał, że jest przeciwnie i nie tracę przy tym żadnych półek gdyż czy jest to odpęd z sprężynkami Cu w buforze, czy też sprężynkami KO, to i tak alkoholomierz wskazuje 96+
Więc ta nieznaczna ilość sprężynek CU nie wpływa na %, ale na jakość jak najbardziej.
Ciekawie zapowiadał się temat poniżej, ale jak to zwykle znajdzie się jeden czy drugi, który nie umie tego uszanować i jeździ personalnie po człowieku.
post223513.html#p223513
Ostatnio zmieniony piątek, 17 kwie 2020, 02:31 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 2 razy.