Destylatory miedziane zwane alembikami.

Autor tematu
Jakub_Dreptak
50
Posty: 52
Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 22:06
Załączniki
Na raz czy na dwa razy?

Postautor: Jakub_Dreptak » czwartek, 7 sie 2014, 09:23

Mam do puszczenia około 6l 35% surówki rumowej, którą chcę rozcieńczyć do 20% (tak robiłem do tej pory).
Niestety dysponuje tylko 10l alembikiem i nie ma opcji zeby się to zmieściło na raz ( teoretycznie wychodzi ponad 10l po rozcieńczeniu).

Zastanawiam się więc czy lepiej rozcieńczyc do 20% i puścic na dwa razy czy np. do 27% (wyjdzie 8l) i pogonić wszystko na raz? Dużo łatwiej byłoby mi to zrobic na raz ale nie wiem jak będzie z jakością urobku. Jeśli podzielę to na 2 partie to nie wiem czy za dużo nie strace na cięciu przed- i po- gonów.

Doradzicie coś?

Pzdr,
Jakub


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

wawaldek11
2000
Posty: 2197
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Na raz czy na 2?

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 7 sie 2014, 16:59

Ja widzę jeszcze jedno rozwiązanie: rozcieńcz do 20%, a to co zostanie dasz do kolejnej destylacji. Jeśli rumu nie planujesz w najblizszym czasie, to można dodawać do jakiejkolwiek smakówki - może być ciekawie :D
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Na raz czy na dwa razy?

Postautor: gr000by » piątek, 8 sie 2014, 15:15

Ja surówkę rumową rozrabiałem do 30-40% do obróbki na pot stillu (deflegmator z wypełnieniem z rurek szklanych), więc nie widzę przeszkód w starcie z ~27%. Możesz się pokusić o nieco wolniejszy odbiór na początku (lepsze oddzielenie przedgonu), troszkę szybciej niż normalnie przy sercu i znów wolniej pod koniec - nie będzie wtedy problemu z mocniejszym wsadem na start.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Wróć do „Alembiki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości