Myśliwska - Jägermeister

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Lich555
50
Posty: 70
Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 07:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: Lich555 »

Witam.
W przyszłym tygodniu planuję zrobić nalewkę myśliwską, ponoć podobną w smaku do Jägermeister'a. Oto przepis:

Składniki:
Po lekko czubatej łyżce suszonych, stłuczonych w moździerzu:
• Owoców jałowca
• Owoców kminku
• Ziela majeranku
• Ziela mięty
• Ziela rozmarynu
• Ziela tymianku

Po dwie płaskie łyżeczki suszonych, lekko przetartych w moździerzu:
• Ziela bazylii
• Ziela estragonu
• Kłącza imbiru
• Ziela piołunu
• Kłącza tataraku

• Łyżeczka lawendy
• Cytryna - drobno posiekana skórka bez albedo
• 0,8 kg cukru lub lepiej - 1 kg miodu gryczanego
• 1 l wody
• 3 l spirytusu 50%

Przygotowanie:
• Wszystkie suche składniki ziołowe starannie przetrzeć w moździerzu i zalać spirytusem
• Odstawić na tydzień, ale codziennie wstrząsać
• Nalew zlać, filtrując przez gęstą tkaninę
• Ugotować syrop z wody i cukru, odszumować, a po przestudzeniu połączyć z nalewem
• Leżakować minimum rok w ciemnym i chłodnym miejscu
• Potem zawsze przechowywać w ciemnym albo nawet ceramicznych butelkach

Nie miałem do tej pory do czynienia z leżakowaniem prawie samych ziół. Czy tydzień to nie jest za krótko? Nie lepiej wydłużyć do 2-3 tygodni? Autor książki z której jest przepis ("Nalewki, kordiały i likiery oraz inne domowe spirytualia") wspomina, żeby nie wydłużać za bardzo maceracji ziół, ponieważ bardzo łatwo z nimi "przedobrzyć". Jak myślicie, zostawić ten tydzień czy wydłużyć?

prodwin
20
Posty: 29
Rejestracja: poniedziałek, 21 gru 2015, 23:29
Ulubiony Alkohol: Piwo musi być! :)
Lokalizacja: Czeladź
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Myśliwska - Jägermeister

Post autor: prodwin »

Mam tą samą książkę i robiłem kiedyś z tego przepisu. Wyjdzie Ci bardzo dobra ziołowa nalewka ale nie będzie Jager ;) Macerowałem wg. zaleceń autora.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Myśliwska - Jägermeister

Post autor: jakis1234 »

Nie wydłużaj, z ziołami faktycznie można przedobrzyć. Mam przepisy na benedyktynkę, w których niektóre zioła maceruje się 15 minut!
Skoro tak jest w przepisie, to się tego trzymaj.
I dzięki za przepis :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 wrz 2021, 22:06 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Lich555
50
Posty: 70
Rejestracja: piątek, 28 gru 2018, 07:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Myśliwska - Jägermeister

Post autor: Lich555 »

prodwin pisze:Mam tą samą książkę i robiłem kiedyś z tego przepisu. Wyjdzie Ci bardzo dobra ziołowa nalewka ale nie będzie Jager ;) Macerowałem wg. zaleceń autora.
W sumie to pierwsze w nazwie jest "Myśliwska". Do tego w opisie autor mówi, że nalewka ta przypomina Jagera. Nigdzie nie napisał, że starał się go jak najdokładniej odtworzyć.

Dzięki. W takim razie zrobię jak w przepisie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”