Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
1650
Posty: 1677
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Muczka Janka Okowity

Postautor: JanOkowita » poniedziałek, 31 paź 2011, 16:08

Czasami bywa tak, że kobieta jest jakaś nieswoja, tak trochę muczy (albo ryczy) więc postanowiłem przygotować mojej Żonce Marysi nalewkę prostą, acz skuteczną w leczeniu wydawania dziwnych dźwięków. :D

Składniki:

mleko zagęszczone niesłodzone 411 g (3,20 zł)
masa kajmakowa "Krówka" 400 g (5 zł)
przegotowana woda 150 ml
500 ml mocy 96%

Pierwsze trzy składniki wrzucamy do garnka, lekko podgrzewamy i traktujemy blenderem, aby nie bawić się w godzinne machanie łyżką. Po ostygnięciu dolewamy 1/2 litra mocy 96%, energicznie wstrząsamy śpiewając przy tym ulubioną piosenkę. Następnie wstawiamy do lodówki i po schłodzeniu do 8-12 st C podajemy kobiecie odpowiednie dawki aż do ustania muczenia. Zazwyczaj następuje to przy 3 lub 4 -tej dawce w zależności od pojemności naczynia. Potem definitywnie zabieramy nalewkę, aby muczenie nie przeszło w ryczenie.

Następnie siadamy przy kompie i spokojnie kontemplujemy Forum AD... :piwo:

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: klodek4 » poniedziałek, 31 paź 2011, 18:36

Potem definitywnie zabieramy nalewkę, aby muczenie nie przeszło w ryczenie.


Koniecznie zabrać w odpowiednim momencie bo ryczenia to ciężko będzie znieść, przepisik warty sprawdzenia, pozdrawiam!!!!!!

Awatar użytkownika

skarabelusz
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 24 lip 2010, 19:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: skarabelusz » sobota, 26 lis 2011, 19:29

Piłem tą nalewkę na sklepowym spirytusie kiedyś u znajomej i muszę przyznać delikatna jak dla mnie, ale za to chole**** smaczna :D

Awatar użytkownika

szczurek.g
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 19:35
Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Kontakt:
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: szczurek.g » sobota, 24 mar 2012, 04:24

POLECAM !!! :klaszcze:

Przy okazji "prac kuchennych" zrobiłem i ten likierek. Wszystko zgodnie z przepisem, bez modyfikacji. Bardzo smaczne, szybko się robi (pomimo mieszania łyżką). Ponad litr pyszności. Zapowiada się sporo dobrych wieczorów :)

Doradź proszę Janku w jaki sposób mógłbym to zagęścić odrobinę. Alkohole takiego typu wolę nieco gęstsze, ale nie do przesady.

Mam postać kupnego syropu malinowego a chciałbym farby do metalu (wybacz porównanie)

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
1650
Posty: 1677
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: JanOkowita » niedziela, 25 mar 2012, 14:47

Ja trzymam ten trunek w lodówce i właściwie to jest problem, że jest gęsty i przed podaniem trzeba go doprowadzić do temperatury pokojowej. Może warto zwiększyć ilość masy kajmakowej ? Bo takich naturalnych zagęszczaczy to nie znam.

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

fantik1
30
Posty: 48
Rejestracja: sobota, 28 sty 2012, 00:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człekiem... :)
Ulubiony Alkohol: DD - dobry, domowy ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Zielona Wyspa
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: fantik1 » niedziela, 25 mar 2012, 16:06

Witam
Ciocia podpowiada ;) , że można dodać troszkę śmietanki kremowej, lub poeksperymentować zagotowując mleczko w puszce przed miksowaniem :) .
Pozdrawiam
Slainte!

Awatar użytkownika

szczurek.g
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 19:35
Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Kontakt:
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: szczurek.g » niedziela, 25 mar 2012, 19:24

Mleczko wydaje mi się, że za dużo nie da. Robiąc następnym razem spróbuję dodać jedno ubite żółtko, mam nadzieje, że smaku nie zmieni.


Jan Brymucha
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 16:21
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: Jan Brymucha » wtorek, 25 lut 2014, 20:23

Mleko skondensowane wkładamy wraz z całą puszką do garnka. Zalewamy je zimną wodą w takiej ilości, by woda przykryła dokładnie puszkę. Gotujemy to około 2,5 do 3 godzin, uzupełniając brakującą wodę, która będzie nam odparowywała. Po upływie tego czasu wyjmujemy puszkę z garnka, czekamy aż przestygnie. Mieszamy wszystkie składniki i powinno wyjść gęste :piwo:

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5291
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: Zygmunt » wtorek, 25 lut 2014, 22:52

http://gotujmy.pl/wafel-z-mlekiem-skond ... 30833.html

Wszystkie Twoje posty to kopiowanie i wklejanie czegoś z Internetu?

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Jan Brymucha
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 16:21
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: Jan Brymucha » środa, 26 lut 2014, 04:56

Ale ja tak zrobiłem i wyszło git :piwo:

Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 17:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: gaviscon » środa, 26 mar 2014, 01:01

JanOkowita pisze:Składniki:

masa kajmakowa "Krówka" 400 g (5 zł)

Mam problem ze zdobyciem tego cuda, w "stonce" tego nie widziałem.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4127
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: lesgo58 » środa, 26 mar 2014, 09:03

Bo trzeba robić zakupy w polskich sklepach.

Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
1650
Posty: 1677
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: JanOkowita » środa, 26 mar 2014, 09:36

Racja, ja kupiłem w malutkim osiedlowym sklepiku.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: gr000by » środa, 26 mar 2014, 13:59

Masę kajmakową można bez problemu dostać w Delikatesach Centrum, Tesco, E.Leclercu, Społem i sklepach osiedlowych. W dyskontach (Lidl, Biedronka) nie zawsze są, zależy od wielkości oddziału - w większych Biedronkach można ją znaleźć w okolicy miodów, kremów czekoladowych i bakalii.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

forbik
100
Posty: 100
Rejestracja: sobota, 8 lut 2014, 16:45
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Lasek Koło Drogi
Załączniki
Muczka Janka Okowity

Postautor: forbik » środa, 26 mar 2014, 23:14

Witam.
Jeśli do tej nalewki zamiast 0.5l spirytu 96% dodam 1l już rozrobionego do 50%, to też będzie powodować MUCZENIE ? :odlot:
"Alkohol jest największym wrogiem człowieka, ale w Biblii zostało napisane... ...Kochaj swoich wrogów". ~ Frank Sinatra ~

Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
1650
Posty: 1677
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: JanOkowita » czwartek, 27 mar 2014, 07:35

Prawdopodobnie tak, ale może być takie połączone z ryczeniem :kumple:
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

forbik
100
Posty: 100
Rejestracja: sobota, 8 lut 2014, 16:45
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Lasek Koło Drogi
Załączniki
Muczka Janka Okowity

Postautor: forbik » czwartek, 27 mar 2014, 21:20

Muuuuuuuuszę powiedzie, że trunek wychodzi wyśmienity!!!
Muuuuuuuusicie koniecznie spróbować!!!

Zrobiłem troszkę inaczej, tzn trochę inne miałem proporcje produktów.
1) Mleka dałem dwa kartoniki po - 350g,
2) Masy krówkowej Kajmak (kupionej w Kauflandzie) - 510g,
3) Alkohol 50% - 2 litry.
Mleko i masę wymieszałem blenderem, wlałem do 3-litrowego słoja i dodałem alkohol. Ma smaczek, nie jest za słodkie i mdłe, a i czuć MOC.

Pozdrawiam.


P.S. MUUUUUUUUUUUU :pije:
"Alkohol jest największym wrogiem człowieka, ale w Biblii zostało napisane... ...Kochaj swoich wrogów". ~ Frank Sinatra ~

Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 17:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: gaviscon » czwartek, 3 kwie 2014, 21:43

Dziś poczyniłem owy eliksir, dobry ale dość mocny :pije: może dlatego że jeszcze się nie przegryzł...

Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: wojs40 » piątek, 11 kwie 2014, 15:06

Zrobiłem ów elixir wg. pierwotnego przepisu, z tym że dałem dwie puszki mleka niesłodzonego. Jak dla mnie to moc piekielna, :odlot: muszę to troszeczkę zmodyfikować aby uzyskać łagodniejszy smak. Wiem o gustach się nie dyskutuje, jeżeli komuś smakuje większa moc to na zdrowie, ja wolę nieco słabszą nalewkę. :D
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 17:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Muczka Janka Okowity

Postautor: gaviscon » piątek, 11 kwie 2014, 17:04

Ja zrobiłem z 80% i ryje beret równo, a co dopiero z 95%. Osobiście takich trunków praktycznie nie spożywam, zrobiłem troszkę na święta na ewentualny przyjazd gości płci żeńskiej. Przy takiej mocny to kto wie co dziewczyny ze mną zrobią... :bicz:


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości