Rozumiem że po powyższych odpowiedziach rozjaśni się trochę.
Największą bolączką nastawu jest LENISTWO NASTAWIACZA.
Temat jak najbardziej zbędny, ponieważ wszystko tu jest, opisywane wielokrotnie, ale po co szukać, z partyzanta założyć nowy temat.
Poza tym, twoje ostatnie pytanie świadczy o tym że w ogóle nie przeczytałeś odpowiedzi i moich i kolegów.
Chętnie pomagamy na starcie nowym, lecz bez przesady.
Dajemy ci wędkę, to kurde robaka wykop sobie sam, na haczyk mamy go jeszcze nadziać za ciebie?
Daj coś z siebie.
Moskva 9 kg cukru i stop
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop
Serwus. @rozrywek, pozwolisz?
@mariussmm, pytasz co w przypadku przekroczenia 22Blg. Sądzę, że im wyższe stężenie cukru w nastawie stworzysz, tym więcej produktów ubocznych fermentacji zyskasz co bezpośrednio przełoży się na jakość wyrobu końcowego. Moim zdaniem nie warto i lepiej mieć mniej dobrego niż więcej byle jakiego. Pozdrawiam
@mariussmm, pytasz co w przypadku przekroczenia 22Blg. Sądzę, że im wyższe stężenie cukru w nastawie stworzysz, tym więcej produktów ubocznych fermentacji zyskasz co bezpośrednio przełoży się na jakość wyrobu końcowego. Moim zdaniem nie warto i lepiej mieć mniej dobrego niż więcej byle jakiego. Pozdrawiam
-
- Posty: 302
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop
Co Ty wiesz ogólnie o fermetacji, destylacji czy reatyfikacji?
Weź się za czytanie i najlepiej czytanie ze zrozumieniem forum. Bez podstawowej wiedzy możesz zrobić w najlepszym przypadku śmierdzący bimber, a w najgorszym krzywdę sobie lub komuś.
Po takim wpisie wypada się zapytać:mariussmm pisze:Nasuwa się mi pewne pytanie czy blg ma wpływ a końcowy efek? Co w przypadku przekroczenia 22 blg na starcie? Jak obliczyć blg 9kg cukru a 25 l wody?
Co Ty wiesz ogólnie o fermetacji, destylacji czy reatyfikacji?
Weź się za czytanie i najlepiej czytanie ze zrozumieniem forum. Bez podstawowej wiedzy możesz zrobić w najlepszym przypadku śmierdzący bimber, a w najgorszym krzywdę sobie lub komuś.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop
Zacytowane słowa to sama prawda.
Dodam od siebie jeszcze jedną kwestię.
Wyższe stężenie alkoholu powoduje u drożdży większą produkcję niechcianych związków.
Także większe blg, to więcej alko, a co za tym idzie, więcej gówienek w nastawie.
Rzekłem. Hough.
@Defacto pozwolisz?defacto pisze:Serwus. @rozrywek, pozwolisz?
@mariussmm, pytasz co w przypadku przekroczenia 22Blg. Sądzę, że im wyższe stężenie cukru w nastawie stworzysz, tym więcej produktów ubocznych fermentacji zyskasz co bezpośrednio przełoży się na jakość wyrobu końcowego. Moim zdaniem nie warto i lepiej mieć mniej dobrego niż więcej byle jakiego. Pozdrawiam
Zacytowane słowa to sama prawda.
Dodam od siebie jeszcze jedną kwestię.
Wyższe stężenie alkoholu powoduje u drożdży większą produkcję niechcianych związków.
Także większe blg, to więcej alko, a co za tym idzie, więcej gówienek w nastawie.
Rzekłem. Hough.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............