Moskva 9 kg cukru i stop

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy

Post autor: rozrywek »

Rozumiem że po powyższych odpowiedziach rozjaśni się trochę.

Największą bolączką nastawu jest LENISTWO NASTAWIACZA.

Temat jak najbardziej zbędny, ponieważ wszystko tu jest, opisywane wielokrotnie, ale po co szukać, z partyzanta założyć nowy temat.

Poza tym, twoje ostatnie pytanie świadczy o tym że w ogóle nie przeczytałeś odpowiedzi i moich i kolegów.

Chętnie pomagamy na starcie nowym, lecz bez przesady.
Dajemy ci wędkę, to kurde robaka wykop sobie sam, na haczyk mamy go jeszcze nadziać za ciebie?

Daj coś z siebie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

użytkownik usunięty
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus. @rozrywek, pozwolisz?
@mariussmm, pytasz co w przypadku przekroczenia 22Blg. Sądzę, że im wyższe stężenie cukru w nastawie stworzysz, tym więcej produktów ubocznych fermentacji zyskasz co bezpośrednio przełoży się na jakość wyrobu końcowego. Moim zdaniem nie warto i lepiej mieć mniej dobrego niż więcej byle jakiego. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: Mrooq »

mariussmm pisze:Nasuwa się mi pewne pytanie czy blg ma wpływ a końcowy efek? Co w przypadku przekroczenia 22 blg na starcie? Jak obliczyć blg 9kg cukru a 25 l wody?
Po takim wpisie wypada się zapytać:

Co Ty wiesz ogólnie o fermetacji, destylacji czy reatyfikacji?

Weź się za czytanie i najlepiej czytanie ze zrozumieniem forum. Bez podstawowej wiedzy możesz zrobić w najlepszym przypadku śmierdzący bimber, a w najgorszym krzywdę sobie lub komuś.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: rozrywek »

defacto pisze:Serwus. @rozrywek, pozwolisz?
@mariussmm, pytasz co w przypadku przekroczenia 22Blg. Sądzę, że im wyższe stężenie cukru w nastawie stworzysz, tym więcej produktów ubocznych fermentacji zyskasz co bezpośrednio przełoży się na jakość wyrobu końcowego. Moim zdaniem nie warto i lepiej mieć mniej dobrego niż więcej byle jakiego. Pozdrawiam
@Defacto pozwolisz?

Zacytowane słowa to sama prawda.

Dodam od siebie jeszcze jedną kwestię.

Wyższe stężenie alkoholu powoduje u drożdży większą produkcję niechcianych związków.

Także większe blg, to więcej alko, a co za tym idzie, więcej gówienek w nastawie.

Rzekłem. Hough.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Moskva 9 kg cukru i stop

Post autor: seneka »

A ja dodam od siebie że ryzykujesz dodatkowo sytuacją. Pracowało i po dwóch dniach zdechło. Ratujcie.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”