Co można używać do budowy aparatury, a czego unikać.
Awatar użytkownika

Autor tematu
wingrul
100
Posty: 132
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 14:18
Załączniki
Mosieżna osłona jako port termometru

Postautor: wingrul » czwartek, 6 paź 2022, 12:39

Witam
Kupiłem mosiężną osłonę która miała posłużyć mi jako port termometru w moim kociołku, ale teraz mam wątpliwości czy się nadaje....
Mosiężne wiem, że tak ale czym to jest łączone tzn widać jakiś czarny materiał.
Zdjęcia w załącznikach
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


profimator_1200x350

MastaMari
150
Posty: 160
Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
Załączniki
Re: Mosieżna osłona jako port termometru

Postautor: MastaMari » czwartek, 6 paź 2022, 12:48

Ja tam widzę cynę po lutowaniu elementów

Awatar użytkownika

Autor tematu
wingrul
100
Posty: 132
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 14:18
Załączniki
Re: Mosieżna osłona jako port termometru

Postautor: wingrul » czwartek, 6 paź 2022, 12:59

20221006_135955.jpg
Jeśli to cyna to też luz ale wydaje się dziwnie ciemna.
Były 3 foty ale się nie wyświetlają dodam jeszcze końcówkę.

Jest limit załączników?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 paź 2022, 13:39 przez wingrul, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Rebeli@nt
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 17:51
Załączniki
Re: Mosieżna osłona jako port termometru

Postautor: Rebeli@nt » piątek, 7 paź 2022, 19:16

Wygląda na klej do miedzi...są takie do spożywki, ale nie nadające się do pracy w agresywnym środowisku i wysokich temperaturach, z drugiej strony jak już lutował, to również mógł zlutować to denko :scratch:
Poza tym ja bym tam nie używał tej osłonki z mosiądzu. Mosiądz może się składać z miedzi i cynku, ale również z wielu innych składników, które są szkodliwe takich jak ołów, aluminium.


rastro
2000
Posty: 2280
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Mosieżna osłona jako port termometru

Postautor: rastro » piątek, 7 paź 2022, 19:55

Bez jaj... ten port będzie w baniaku, nawet jak coś będzie reagował to i tak wszystko zostanie w baniaku...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


wawaldek11
2500
Posty: 2691
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Mosieżna osłona jako port termometru

Postautor: wawaldek11 » piątek, 7 paź 2022, 20:21

Dodam, że środowisko w kotle jest bardzo agresywne, wysoka temperatura też swoje dodaje. Miałem pochewkę z Cu na sondę i po kilku latach odpadła, bo ją przeżarło. Mosiądz jest chyba bardziej oporny, ale cieniutka ścianka i tak się podda.
Na szybko w czasie maratonu zrobiłem też z Cu, ale w planie jest z KO. Bezwładność cieplna w kotle nie ma wielkiego znaczenia.
Pozdrawiam,
Waldek


rastro
2000
Posty: 2280
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Mosieżna osłona jako port termometru

Postautor: rastro » piątek, 7 paź 2022, 21:28

Ja używam czegoś takiego: https://allegro.pl/oferta/oslona-czujnika-mosiezna-kapilara-1-2-200mm-9728993564 , w przeciwieństwie do zaprezentowanej przez autora tematu, to wydaje się być wykonane z jednego kawałka mosiądzu. Coś podobnego z nierdzewki kosztuje trzy razy tyle.
Ostatnio zmieniony piątek, 7 paź 2022, 21:28 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

Autor tematu
wingrul
100
Posty: 132
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 14:18
Załączniki
Re: Mosieżna osłona jako port termometru

Postautor: wingrul » piątek, 7 paź 2022, 22:02

To moje to jest dokładnie to z allegro z linku powyżej i też myślałem że będzie z jednego kawałka. Niestety nie jest takie ładne jak na fotach sprzedażowych i stąd moje pytanie czy się nadaje czy olać bo w sumie majątku nie kosztowało.

Awatar użytkownika

george1255
350
Posty: 358
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Mosieżna osłona jako port termometru

Postautor: george1255 » wtorek, 11 paź 2022, 21:26

Jakiego gwintu szukasz? Mam kilka takich kapilar z nierdzewki, z gwintem.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/


rastro
2000
Posty: 2280
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Mosieżna osłona jako port termometru

Postautor: rastro » wtorek, 11 paź 2022, 21:28

No jeżeli to jest takie lub podobne do tego co pokazywałem na alledrogo to jest to typowy gwint 1/2"
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

Autor tematu
wingrul
100
Posty: 132
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 14:18
Załączniki
Re: Mosieżna osłona jako port termometru

Postautor: wingrul » środa, 12 paź 2022, 18:15

To moje ma 1/2 ale jeszcze nie montowałem musze rozwiercić otwór.
Nierdzewka była by napewno lepsza.
Daj znać co masz tzn długość, średnica no i cena ;)


Wróć do „Materiały”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości