MORELICA

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
ja_tutaj
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 27 mar 2010, 07:42
Ulubiony Alkohol: morelica
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: świętokrzyskie
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: ja_tutaj »

Witam wszystkich. Zachęcam gorąco do produkcji morelowej brandy, bo akurat rozpoczął się sezon na te owoce. Robiłem w zeszłym roku, więc już odleżała na tyle żeby stwierdzić - niebo w gębie... Zasady te same co przy produkcji śliwowicy, dojrzałe, najlepiej przejrzałe (ale nie nadpsute!) owoce do beczki, woda, cukier do ok. 20 blg, wiertara z mieszalnikiem do tynków, drożdże bayanus.

Oprócz tego miałem okazję wypróbować wariant z konfitur morelowych, także w beczce, wyszedł również zacny trunek.

No i dodatkowo miazga z osadem z morelowego winka też poszła do kotła, także mniam.

Polecam więc morelki, bardzo dobry surowiec do przerobu.

I jeszcze jedno, brandy rozcieńczyłem do 50% w dwóch butlach. Do jednej poszły wióry dębowe, do drugiej kilka szczap wysezonowanego morelowego drewna. Mi osobiście bardziej podchodzi wariant z drewnem morelowym niż z dębem, choć mieszanka obu też jest niezła. Drewno z moreli (suche) po rozłupaniu ma niesamowity waniliowy zapach, który przechodzi do alkoholu, barwi także brandy na słomkowo-brązowy kolor.

Jeszcze raz polecam i zachęcam do eksperymentów...

pozdrowienia z Sandomierza
promocja

Bimberpołudnie
30
Posty: 46
Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 19:55
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: MORELICA

Post autor: Bimberpołudnie »

Właśnie jutro wpadnie mi większa ilość tego zacnego materiału, więc spróbuję. Wartościowa uwaga z tą wodą c cukrem do 20blg.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: MORELICA

Post autor: radius »

Ooo, kolega archeolog?
złota łopata.jpg
A co do wtrącenia o wodzie i cukrze, to proponuję jednak zrobić tradycyjnego ortodoksa, bo tak wychodzi najlepsza, nie tylko śliwowica ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: MORELICA

Post autor: Pretender »

Radius pogromca archeologów ;)
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: MORELICA

Post autor: Lootzek »

Aż strach się przyznać że liznąłem rok tego kierunku :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”