Wino z jagody (czernica z maliną) - potwierdzona dyplomem

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy

Post autor: inblue »

Proszę o wpisywanie się w tym wątku osób, które są dumne ze swoich recept/przepisów na trunki,
których jakość została potwierdzona nagrodą lub dyplomem, oraz pragną się nim podzielić z innymi forumowiczami.

Zacznę od mojego przepisu:
Wino z jagody (czernica z maliną).
Wykonanie. Sok z czarnych jagód rozcieńczyć syropem cukrowym 1:1 fermentować do pełnej wytrawności - 11% alkoholu.
Po skończonej fermentacji dodać 0,5 litra soku malinowego na każde 10 litrów wina. Pozostawić do dojrzewania zlane "pod korek" na dwa lata.
Weryfikacja dostępna jest tutaj.

PS - Celem wątku jest propagacja wszelakiej maści trunkotwórstwa domowego.
Jest konieczne, żeby do przepisu był dołączony skan/link dokumentu potwierdzający medalową ocenę trunku (dyplom, zestawienie).
Proszę więc o rozważne publikowanie postów.
Wpisy noszące znamiona pouczania lub hejtu (np. ja zrobiłbym to tak i tak) będą usuwane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 sty 2024, 10:35 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
promocja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”