Cześć,
dostałem dzisiaj 10kg polskiego winogrona. Nie wiem co to za odmiana, ma ciemną skórkę, ale po rozgnieceniu w wiadrze fermentacyjnym kolor jest dziwny, na razie szarawy, może lekko różowy.
Chciałbym zrobić wino półwytrawne, 12%.
Nie mogłem znaleźć konkretnego przepisu, ale jeden z generatorów wygenerował mi takie proporcje.
Owoców [kg]:
Winogrona ciemne 9.0
Cukier [kg]: 1.6
Wody [l]: 2.7
Drożdże [opak.]: 1.00
Pożywka [g]: 3.5
Co o tym sądzicie?
Wodę i cukier mam dodawać w 3 partiach. Na początku 0,53kg, po dwóch dniach 0,5kg i po 5 dniach również.
Owoce mam przecedzić już po 2 dniach.
Co o tym sądzicie?
Z góry dziękuję i proszę o rady
Pozdrawiam
Moje pierwsze wino z winogron.
-
- Posty: 105
- Rejestracja: sobota, 17 sie 2024, 13:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Mój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Moje pierwsze wino z winogron.
Ciekawy generator. Pomiędzy wytrawnym a półwytrawnym jest cienka granica. Odpuść sobie dodanie tego cukru. A jak już musisz koniecznie to połowę tego co jest w przepisie
Może już za późno. Jak nie dałeś to nie dawaj. Celujesz w 12%.
Owoce odcedzić po 2 dniach? Przecież grzybki tego nie zdążą przerobić. Chyba że sypnąłeś 5 paczek turbo.
Może już za późno. Jak nie dałeś to nie dawaj. Celujesz w 12%.
Owoce odcedzić po 2 dniach? Przecież grzybki tego nie zdążą przerobić. Chyba że sypnąłeś 5 paczek turbo.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 paź 2024, 15:47 przez Simplex, łącznie zmieniany 1 raz.
Albo coś robisz dobrze, albo wcale.