Moje nalewki - foto

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Durik »

Tydzień temu zrobiłem kilka "nalewek"
-wisielec
-daktyle
-rodzynki
-śliwka kalifornijska
-żurawina
-śliwka + żurawina
-rodzynki białe??

Maceruję już tydzień. W palnie jest jeszcze 2-3 tygodni. Jakieś uwagi, porady??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Moje nalewki - foto

Post autor: gr000by »

Żurawinę (jak jest świeża) koniecznie pognieć i trzymaj 6-10 tygodni w alkoholu, nie krócej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

krzysto79
50
Posty: 90
Rejestracja: niedziela, 18 gru 2011, 20:35
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem
Ulubiony Alkohol: Z wlasnej piwniczki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Moje nalewki - foto

Post autor: krzysto79 »

Daktyle bardzo pyszna naleweczka ,po roku w smaku wyczuwalna jest nutka miodowa.
Jednym problemem jest jej filtracja tragedia.
Krzysiek.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Moje nalewki - foto

Post autor: Durik »

Wszystkie owoce (poza pomarańczą) są suszone.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Moje nalewki - foto

Post autor: gr000by »

To tak czy tak, żurawinę potrzymaj dłużej, bo nie odda wszystkich smaczków do alkoholu. Ze świeżej wychodzi bardzo ciekawa wytrawna wódka, ale jednak ją nieco dosłodziłem i czekam na efekty.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

wypass
30
Posty: 35
Rejestracja: poniedziałek, 30 lip 2012, 19:57
Krótko o sobie: Miłośnik Yerba Mate, gatunku Fantasy, ciężkiej muzyki no i dobrych trunków ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Radom
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: Moje nalewki - foto

Post autor: wypass »

Ładnie się prezentują...Będzie dużo ciekawych smaczków :)
...powaga jest wrogiem wyobraźni....

Jan Brymucha
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 17:21
Re: Moje nalewki - foto

Post autor: Jan Brymucha »

Pięknie wyglądają, ciekawe jak będą smakowały.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Moje nalewki - foto

Post autor: Durik »

Mam nadzieję. Bo szczerze mówiąc...... nalewki jeszcze się macerują.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”