Tak, zgadza się. Wszystkie dwuskładnikowe klary dają lepsze efekty przy nieco wyższej od pokojowej temperaturze. To normalne.thxluk pisze:BLG -3, po 5 dniach. Czas na klarowanie, czy ktoś z was używał KLAR -ZYME środek klarujący do win trudnych?
Czy można go użyć do powyższego nastawu? Pytam bo wczoraj znalazłem 10 ml tego środka a napisane w instrukcji iż środek najlepiej pracuje w temperaturze 30-35 stopni?
I nie jest to herezja, bo nie chodzi o klarowanie grawitacyjne, a o "klejenie" się drobinek do składników tych klarów.
Natomiast wszelkie grawitacyjne klarowanie ( bez niczego, bentonit ) działa lepiej i szybciej w niskich temperaturach, co również nie może dziwić. Niższa temperatura = niższa średnia prędkość cząstek w winie, a tym samym wszelkie większe elementy mają łatwiej opaść na dno. Można to porównać do przemieszania się w tłumie - łatwiej nam się idzie, gdy tłum stoi, niż gdy wszyscy poruszają się chaotycznie.