Witam wszystkich forumowiczów. Jestem początkujący wiec proszę o wyrozumiałość i pomoc. Do tej pory działałem tylko w piwowarstwie. Teraz przyszedł czas na coś nowego. Zakupiłem sprzęt od znajomego, który sam go wykonał przy pomocy kolegów z forum a oto link do niego
wehikul-czasu-t9340.html
Zamierzam przepędzić gruszki. Mam ich ok 35 kg słodkie. Potnę je drobno bo nie mam maszynki odrzucę szypułki i dodam wody (ile jej dodać?). Do tego dorzucić drożdże owocowe z tutejszego sklepu? Ile mniej więcej cukru dodać i ile dni to musi fermentować?
Nadepnie po fermentacji chce odrzucić owoce i sklarować ciecz i to przedestylować. Ile dodać wody na druga destylację? Co o tym sadzicie i o tym sprzęcie czy do owocówek się nadaje? Jeśli coś pominąłem to proszę o poradę.
Mój pierwszy raz z gruszkami.
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Mój pierwszy raz z gruszkami.
Dodaj pektoenzym żeby uwolnić jak najwięcej soku
Cukru na zasadzie: im mniej tym lepiej,
a najlepiej wcale nie dodawać, chyba że chcesz bimbrowo-buraczaną gruszkownicę .
Z 35kg gruszek bez dodawania wody powinno wyjść ok 20l soku 9blg
Sprzęt masz b.dobry do owocówek, tylko nie używaj refluksu jak chcesz dobry trunek.
Pierwszy odpęd ciągnij wszystko (bez cięć) do "zera" ok 99'c w kegu
Drugi już z cięciem na przedgony, serce (90:70vol) i pogony
Powodzenia
Tomek
Cukru na zasadzie: im mniej tym lepiej,
a najlepiej wcale nie dodawać, chyba że chcesz bimbrowo-buraczaną gruszkownicę .
Z 35kg gruszek bez dodawania wody powinno wyjść ok 20l soku 9blg
Sprzęt masz b.dobry do owocówek, tylko nie używaj refluksu jak chcesz dobry trunek.
Pierwszy odpęd ciągnij wszystko (bez cięć) do "zera" ok 99'c w kegu
Drugi już z cięciem na przedgony, serce (90:70vol) i pogony
Powodzenia
Tomek
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Mój pierwszy raz z gruszkami.
Jeszcze pytanie czy te drożdże się nadają? https://czerwonadynia.pl/Gorzelnictwo/Drozdze-gorzelnicze/Drozdze-Puriferm-Fruit-Turbo-.html Piszę że posiadają enzym do zmiękczania owoców wiec pektoenzymu nie trzeba dawać?
lub inna propozycja https://czerwonadynia.pl/PAKIETY-PROMOCYJNE/Drozdze-Alcotec-Aromatic-Wine-Complex-5szt.html
Są dostępne u mnie w mieście i mogę je mieć od ręki.
lub inna propozycja https://czerwonadynia.pl/PAKIETY-PROMOCYJNE/Drozdze-Alcotec-Aromatic-Wine-Complex-5szt.html
Są dostępne u mnie w mieście i mogę je mieć od ręki.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 paź 2018, 12:29 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Mój pierwszy raz z gruszkami.
I jedne i drugie się nadają, robiłem na obu
ale aromatic jakoś bardziej mi podchodzą
Tyle że fermentacja na nich to ok 2 tyg, a na purifermach tydzień.
Gruszki są na tyle "ciężkie" że zawsze daję ekstra pekto w płynie, bez wzgl czy są w saszetce czy nie
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
ale aromatic jakoś bardziej mi podchodzą
Tyle że fermentacja na nich to ok 2 tyg, a na purifermach tydzień.
Gruszki są na tyle "ciężkie" że zawsze daję ekstra pekto w płynie, bez wzgl czy są w saszetce czy nie
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 23
- Rejestracja: piątek, 10 kwie 2015, 00:55
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Mój pierwszy raz z gruszkami.
Ja mam podobną sytuację co ty. Posiekałem dwa dni temu gruszki przystawką do blendera Philips, zajęło mi to prawie 2 godz. Dodałem 1 opakowanie drożdży do wina i pektoenzym i start praktycznie po 3 godzinach, teraz huczy aż miło. Gruszki miałem 100% spady, takie słodkie i soczyste tak że sok natychmiast pojawiał się w wiadrze. na wierzchu... Oczywiście nie dodaję żadnego cukru i wody, dla mnie liczy się jakość i smak. Pozdrawiam