Witam chciałem dziś się pochwalić moimi pierwszymi przygodami z nowym hobby. Trochę mi zajęło napisanie tego, ale do rzeczy.
Od kilku dobrych lat robię wina, miałem także krótką przygodę z warzeniem piwa ale nie o tym dziś mowa. Pod koniec 2017 roku pomyślałem że czas by zrobić coś mocniejszego. Po wielu rozmowach ze znajomymi i informacjach wyszukanych w internecie, postanowiłem że nastawie cukrówkę.
W listopadzie 2017 roku zrobiłem 30 litrowy nastaw z 9kg dekstrozy. Sprzęt miał mi udostępnić kolega, który ma aabrateka(w tamtych czasach nie wiedziałem co to ). Miałem jednak dużo innych zajęć i temat na jakiś czas ucichł. Powrócił dopiero w sierpniu 2018 roku, postanowiłem że kupię własny sprzęt wybór padł na 15 litrowy szybkowar z kolumną na zimne palce (proszę się nie śmiać … za głośno). Zamówiłem sprzęt przez internet i czekam cierpliwie tydzień, dwa… (sprzęt według producenta miał być w 3 dni) w międzyczasie dużo czytałem o sprzętach i procesie destylacji. Po ok 3 tygodniach od złożenia zamówienia i braku kontaktu ze sprzedającym wysłałem meila z rezygnacją zamówienia, postanowiłem kupić jednak trochę lepszy i bardziej „przyszłościowy” sprzęt. Wybór padł na aabrateka dość znanego producenta o następujących parametrach:
- zbiornik 30l ocieplony pianką ze spustem 1/2”, grzałkami 2x2000w, dodatkowym wlewem 1,5”, oraz wejściem na termometr (nie mogłem wziąć 50l bo nie zmieściła by mi się kolumna w domu)
- Katalizator o wysokości 20 cm. wypełniony sprężynkami miedzianymi
- Kolumna o średnicy 60,3 mm. i standardowej wysokości 120 cm, wypełniona jest sprężynkami pryzmatycznymi producenta PLIPEK, o współczynniku HETP około 20 mm. (cokolwiek to znaczy;)Pomiar temperatury zlokalizowany jest na 10 półce, kolumna wyposażona jest we wziernik płaski i system OVM.
- głowica aabratek z wejściem na termometr
Po złożeniu sprzętu i podłączeniu do odpowiednich instalacji postanowiłem zrobić test i przedestylować trochę wody(uprzednio czyszcząc zbiornik, kolumnę, głowice oraz gotując sprężynki).
Szczęśliwy zalałem zbiornik wodą i wziąłem się do „produkcji”, rozgrzewam wsad gdy zaczyna rosnąć temp w kolumnie odkręcam wodę (chłodzenie) i tu niespodzianka para z kolumny przedostała się przez chłodnicę i zaczęła się dość mocno wydostawać na zewnątrz przez otwór na końcu chłodnicy. Grzałki stop i co jest?? Za pewne za mało otworzyłem chłodzenie. Otwieram mocniej wodę i ponownie uruchamiam grzałki, po kilku minutach to samo :[[[ „oRzeszKu włoski” tak sobie myślę ale że jest już późno to sprzątam i idę spać.
Kilka dni później wracam do tematu, tym razem biorę mój roczny zacier na graty i zaczynam (wszystko zgodnie z metodą na „2,5”). Rozgrzewam wsad, uruchamiam chłodzenie i czekam aż we wzierniku ukaże mi się płyn. I tu powtórka z rozrywki, gejzer pary (tym razem destylat a nie woda kuźwa śmierdziało okropnie).Grzałki stop i kombinuje co robię źle. Aż w końcu wydumałem, okazało się że kupiłem dwie szybkozłączki ogrodowe pół cala i jedna z nich(ta na wyjściu wody z chłodnicy LM) miała funkcje stop(czyli nie puszcza wody do puki nie zamkniesz jej z męską szybkozłączką) i to ona za słabo się otwierała i blokowała mi odpływ wody z chłodnicy, po wymianie wszystko już przebiegło bez zarzutu.
Nie będę opisywał całego procesu, dopowiem tylko że uzyskałem 4 litry 96% oraz prawie litr pogonu o mocy ok 90%. Przedgonu było mało bo większość poleciała w „świat” w trakcie awarii.
I tak oto wyglądał mój pierwszy raz.
Teraz jestem już po trzech „procesach” metodą „2,5” a wygląda to mniej więcej tak:
Nastawiam zacier 2x 25l (najczęściej na dekstrozie), cukier(dekstrozę) dodaje w dwóch partiach, aby drożdże nie szalały za bardzo z nadmiaru szczęścia fermentacje rozpoczynam w temp ok 22-25*C po „rozpędzeniu” się drożdży przenoszę pojemniki do temp ok 16-18*C i tam sobie spokojnie pracują ok 2-3 tygodnie, na koniec przenoszę pojemniki do temp ponad 20*C aby przyspieszyć końcówkę procesu. Jeszcze tylko ok tydzień klarowania i do kotła.
Procesu destylacji nie będę opisywał bo jest identyczny z opisem użytkownika lesgo58
opis metody 2,5
Dodam jeszcze że średnio na 1 proces zużywam
ok 12-16kwh prądu
210-260 l wody
Niedawno też kupiłem czwarty termometr, który umieściłem na wylocie wody z chłodnicy LM dzięki czemu mogę kontrolować temp wody(bardzo użyteczna rzecz;).
Na koniec chciałem podziękować społeczności tego forum (i nie tylko tego;) za ciekawe pomysły i dobre rady,a w szczególności użytkownikowi lesgo58 za Kolumna a rektyfikacja. Kompendium wiedzy w pigułce to naprawdę kawał fachowej wiedzy opisanej w prosty i przystępny sposób, bardzo mi pomógł.
Jestem otwarty na propozycje poprawy/uproszczenia procesu, jeśli macie jakieś (dobre) rady z chęcią wysłucham.
Moj pierwszy raz
Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: poniedziałek, 12 lis 2018, 11:20
- Krótko o sobie: Szukam szczęścia w życiu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik