Modernizacja destylatora ZP

Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.

Autor tematu
Bennoss
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 17 lut 2018, 14:57

Post autor: Bennoss »

Witam wszystkich forumowiczów.Mam kilka pytań odnośnie modernizacji mojego sprzętu.Posiadam kega 100l do tego kolumnę o długości 120 cm i średnicy 50 mm, 8 sztuk zimnych palców,2 odstojniki i do tego chłodnicę.Podgrzewam na taborecie gazowym.Myślalem nad usunięciem odstojników i zamontowaniu termometru tablicowego zamiast tarczowego.Co o tym myślicie czy jest sens takie coś zrobić i czy to coś zmieni.Do tej pory smak destylatu lekko palący dlatego myślę o jakiejś zmianie.
promocja

panmufinek
100
Posty: 104
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 09:59
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: panmufinek »

Zmieni ................termometr tarczowy na tablicowy.
Od lutego jesteś Kolego na forum i jeszcze nie doczytałeś.
Weź poczytaj, a potem pytaj. W takiej kolejności.
Awatar użytkownika

KS2507
400
Posty: 416
Rejestracja: środa, 3 paź 2012, 18:47
Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
Ulubiony Alkohol: Czysty.
Status Alkoholowy: Destylator
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 67 razy
Kontakt:
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: KS2507 »

Najtańszym rozwiązaniem względem cena/jakość będzie zmiana obecnej kolumny na kolumnę z katalizatorem fi 76.1 z głowica Aabratek wypełnienie pryzmatyczne, zmiana taboretu na grzałki elektryczne.
I masz rakietę do produkcji czystego trunku 96%.
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL

https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw

Autor tematu
Bennoss
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 17 lut 2018, 14:57
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: Bennoss »

Nowy termometr umieścić w miejscu starego czy gdzie indziej ? Do tej pory byl na samym szczycie.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: ramzol »

Termometry, garnek- według jego wskazań wiemy ile %ma wsad i ile zostało do wygotowania (tzw rybka destylacyjna/wykres) można też podpierać sie tym termometrem przy odbiorze pogonu.
10 półka- wysokość zależy od wypełnienia, na tym termometrze opieramy proces rektyfikacji. Przy OO dobrze jest mieć termometr poniżej jako uzupełniający.
Głowica/góra deflegmatora- ten termometr mówi nam o % jaki mają pary alkoholu. Główny termometr do smakowek, używany też jako wskaźnik przedgonu przy rektyfikacji.

Poszukaj wykresu parowania alkoholu (rybka).
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Autor tematu
Bennoss
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 17 lut 2018, 14:57
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: Bennoss »

20 cm miedzi i zmywaki czyli jak teraz wyliczyć 10 półkę ? Czytałem ale nie wiem czy nie zrozumiałem czy nie znalazłem tego konkretu
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: lesgo58 »

Daj termometr 20cm nad miedzią.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: ramzol »

W wypełnieniu rozchodzi się o to by uzyskać jak największe pole powierzchni przenikalności par przy jak najmniejszej wysokości zasypu. Każde wypełnienie ma tak zwany HETP. Zajrzyj tu https://pracowniametaloplastyczna.pl/pl/2-uncategorised
10 połka to wysokość zasypu wypełnienia która pozwala otrzymać spirytus. Jedyne co to musisz wiedzieć jaki HEPT ma Twoje wypełnienie albo poczekać na dobrą duszyczkę (pan przede mną ;) ) i dostać gotowca.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Autor tematu
Bennoss
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 17 lut 2018, 14:57
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: Bennoss »

Dziękuję ślicznie !

Autor tematu
Bennoss
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 17 lut 2018, 14:57
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: Bennoss »

Witam, panowie żeby nie zaśmiecac zapytam tutaj.Wstawilem termometr na 10 półce tak jak radziliście, lecz dziś psocę i mam dziwna sytuację otóż na beczce mam temperaturę 83 stopnie na 10 półce 78.4 a na samej górze 77.8.Mowicie aby proces kontrolować z 10 półki lecz u mnie to nie zda egzaminu bo jak zjadę do 78.2 powiedzmy na 10 półce to zatrzymam cały proces

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: arTii »

Ale 78,3°C to jest temperatura wrzenia etanolu w warunkach idealnych. Również przy idealnie zeskalowanym termometrze.
Masz dobrą temperaturę na 10 półce i ją utrzymuj.
Dzisiaj u mnie jest ciśnienie 1030hPa czyli o 18hPa wyżej niż wczoraj.
Więc dzisiaj u mnie temperatura wrzenia wynosi 78,45°C a wczoraj 78,3°C
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Autor tematu
Bennoss
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 17 lut 2018, 14:57
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: Bennoss »

No właśnie też podejrzewałem ciśnienie ! To mnie uspokoiłeś, lecz teraz pytanie kiedy zacząć odbierać pogony(pewnie po skoku o 0.2??)

70-MAREK
150
Posty: 162
Rejestracja: środa, 15 sie 2012, 20:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: 70-MAREK »

Temperatury na obu termometrach nie mają znaczenia,
Istotne aby były stabilne, nie zmieniały się za bardzo, powiedzmy o 0,3 stopnia,
Po przekroczeniu jej należy korygować odbiór
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 paź 2018, 19:40 przez 70-MAREK, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
Bennoss
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 17 lut 2018, 14:57
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: Bennoss »

Wszystko ładnie pięknie ustabilizowane na 78.4 przez dłuższą chwilę i powrót za 30 minut a tu 91 na 10 półce ... teraz nagle spadło do 80 ? Termometr przekłamuje?

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: PETER29 »

Za szybki odbiór lub za mocne grzanie i zalewało kolumnę.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: ramzol »

Bennoss pisze: ... .Podgrzewam na taborecie gazowym.. .
Bennoss pisze:Wszystko ładnie pięknie ustabilizowane na 78.4 przez dłuższą chwilę i powrót za 30 minut a tu 91 na 10 półce ... teraz nagle spadło do 80 ? Termometr przekłamuje?
Zostawiłeś kolumnę na gazie na 30minut, do tego zalaną :angry:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: arTii »

Proszenie się o (nie)małe bum? Kto to widział na gazie zostawiać alkohol...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: Drupi »

Miałem ZP. Na zdrowy rozum z takiego poziomu jak jest zrobiony ten ZP, nie opłaca się przerabiać, bo to tak jak z hulajnogi zrobić motocykl. Lepiej to sprzedać i dołożyć kupić Aabratka, bo przeróbki wyjdą drożej, jeśli chcesz żeby z tego zrobić przyzwoity sprzęt.
I like noble drinks.

Autor tematu
Bennoss
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 17 lut 2018, 14:57
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: Bennoss »

Panowie a o co może chodzić jeżeli na kegu mam 91 stopni a na 10 półce mam 95 ?
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 paź 2018, 07:11 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: arTii »

Za szybki odbiór, albo co bardziej prawdopodobne zalana kolumna
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Modernizacja destylatora ZP

Post autor: zzibii »

Albo termometry tak skalibrowane. Mój główny termometr na wrzącej wodzie pokazuje około 93'C. Na 10 półce pokazuje około 73'C (zależy od temp dnia). Termomert z odświerzaniem 1sek kupiony w dedykowanym sklepie za prawie 50 zł.
Ostatnio zmieniony wtorek, 16 paź 2018, 08:54 przez zzibii, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy i pytania”