Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
molo550
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2018, 15:42
Załączniki
Moc nastawu a jakość

Postautor: molo550 » poniedziałek, 28 sty 2019, 22:57

Witam. Moje pytanie takie: czy warto robić mocną cukrowkę tzn. osiagać 20% nastaw. Czy lepiej tak do 15%? Jak jest z jakością takiego urobku z dużego procentu?
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 sty 2019, 00:43 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.


Rabat 5%
Alembik Miedziany Rotating Column 10 litrów (1464)
Cena: 1,290.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
150
Posty: 198
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Moc nastawu a jakość

Postautor: jatylkonachwile » wtorek, 29 sty 2019, 00:55

Im więcej cukru tym więcej alkoholu a to przekłada się na bardziej stresujące warunki dla drożdży i będą produkowały mniej przyjazne substancje, dlatego niektórzy uważają że 12% to już dużo.


Drupi
500
Posty: 540
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Moc nastawu a jakość

Postautor: Drupi » wtorek, 29 sty 2019, 06:26

Dla mnie czym większy procent tym trudniej oddzielić odpady, serce niedobre, ostre, piekące. 12 % to max.

Awatar użytkownika

.Gacek
950
Posty: 994
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Moc nastawu a jakość

Postautor: .Gacek » wtorek, 29 sty 2019, 06:56

Ja też jestem zwolennikiem słabych wsadów. Moje nastawy z reguły robię do 15%. Uważam tak samo jak @Drupi serce jest bardziej piekące, w dodatku kiedyś przy mocnym wsadzie miałem problemy ze stabilizacją niespowodowane warunkami zewnętrznymi.
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 sty 2019, 13:34 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.


johnex
400
Posty: 417
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Moc nastawu a jakość

Postautor: johnex » wtorek, 29 sty 2019, 07:56

Rób słabsze nastawy. Przy mocnych tak jak było wcześniej destylat wychodzi "piekący". Dodatkowo prawie pewne będą problemy z przerobieniem do końca całego cukru. Przy 20% idealne końcowe BLG powinno pewnie wynosić z -6-7. Dla mnie idealne startowe BLG wynosi 22-23.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości