Moc grzałek do Kega 50l regulator?
-
Autor tematu - Posty: 2
- Podziękował: 1 raz
Witam serdecznie
Posiadam aparaturę jak na zdjęciu w załączniku
Obecnie robię na taborecie gazowym, ale zależy mi bardzo na oszczędzaniu czasu i chciałbym przejść na grzałkę elektryczna.
Keg 50 l
Nie zamierzam wlewać więcej niż 30 l do kega podczas destylacji
Wymiary aparatury to rura fi 50 wysokość 120cm
Jakie grzałki potrzebuję ? Czy 2x2000 W wystarczy?
No i najważniejsze.. czy potrzebuje regulator do grzałek?
To mój pierwszy post. Proszę o wyrozumiałość i pomoc.
Pozdrawiam
Posiadam aparaturę jak na zdjęciu w załączniku
Obecnie robię na taborecie gazowym, ale zależy mi bardzo na oszczędzaniu czasu i chciałbym przejść na grzałkę elektryczna.
Keg 50 l
No i najważniejsze.. czy potrzebuje regulator do grzałek?
To mój pierwszy post. Proszę o wyrozumiałość i pomoc.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Moc grzałek do Kega 50l regulator?
Przy tej średnicy rury i w dodatku z zimnymi palcami, regulator będzie koniecznością. Do rozgrzania wsadu możesz użyć grzałek 2x2kW, ale do pracy to tylko jedna i do tego przez regulator. Zmniejszysz moc do ok. 1500W a dalszą regulację poprowadzisz przepływem wody przez ZP.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 2
- Podziękował: 1 raz
Witam, żeby nie zakładać nowego tematu, jaka moc będzie optymalna do kolumny fi 76mm, na kegu 50l
3.5kw czy 4 kw? kolega chce bez regulatorów i chce mniej więcej dopasować moc roboczą. wypełnienie to sprężynki pilipek prawdopodobnie, kolumna standardowy aabratek ,
3.5kw czy 4 kw? kolega chce bez regulatorów i chce mniej więcej dopasować moc roboczą. wypełnienie to sprężynki pilipek prawdopodobnie, kolumna standardowy aabratek ,
-
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
-
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Fi76mm na 50l kegu to jak silnik od Lamborghini w 126p - przerost formy nad treścią. Taka średnica kolumny tylko w zbiornikach >100l.
Pamiętaj, że jeśli chcesz robić czysty spirytus, warto zalewać kolumnę. A 4kW na pewno nie wystarczy. Będziesz potrzebować grzałek do 8kW ( co by zalewanie na 6kW nie trwało wieczność, jak spadnie napięcie ).slasz129 pisze:Witam, żeby nie zakładać nowego tematu, jaka moc będzie optymalna do kolumny fi 76mm, na kegu 50l
Fi76mm na 50l kegu to jak silnik od Lamborghini w 126p - przerost formy nad treścią. Taka średnica kolumny tylko w zbiornikach >100l.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Krótko o sobie: Lubię chyba wszystko :)
No nie wątróbka odpada, nie lubię.
Destyluję na aabrateku
Nalewki robię z soku pigwowca
Trochę strzelam z wiatrówki
Dużo czasu spędzam na rowerze
Spaceruje
Chyba jestem stary ;) - Ulubiony Alkohol: Własna nalewka z pigwowca
Nie jestem może specjalistą, ale sądzę że szkoda lać tak mało. Robota na pół gwizdka
45L to będzie miało sens.
Praca na 2x2000 W spoko ja tak mam i działa elegancko.
Co do regulatora to raczej tak
Jest przydatny do utrzymania stabilniej temperatury.
Polecam bo praca jest spokojniejsza i bez pilnowania temperatury co chwilę.
Cześćcogonieznajom pisze: Keg 50 l
Nie jestem może specjalistą, ale sądzę że szkoda lać tak mało. Robota na pół gwizdka
45L to będzie miało sens.
Praca na 2x2000 W spoko ja tak mam i działa elegancko.
Co do regulatora to raczej tak
Jest przydatny do utrzymania stabilniej temperatury.
Polecam bo praca jest spokojniejsza i bez pilnowania temperatury co chwilę.
-
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Serwus. Pytanie mam:
Czy mając rure 60,3 (wewnatrz 57mm) długości 120cm i stosując wypełnienie KO plipek można grzać 2,5kw roboczo? Czy konieczny jest regulator w celu zmniejszenia?
Plipek opisuje ze 100cm rury 60,3 na jego sprężynkach KO ma maksymalnej mocy 2800w
Czy mając rure 60,3 (wewnatrz 57mm) długości 120cm i stosując wypełnienie KO plipek można grzać 2,5kw roboczo? Czy konieczny jest regulator w celu zmniejszenia?
Plipek opisuje ze 100cm rury 60,3 na jego sprężynkach KO ma maksymalnej mocy 2800w
-
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
2500W to za dużo. 2200W to Max a i 2000W nie będzie źle.AAmatorek pisze:Serwus. Pytanie mam:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Po teście- Zalewa bardzo wolno przy 3kw.
Czyli to co Plipek opisuje w tabeli sprawdza się (mimo wszystko test wymagany). Podejrzewam ze warunek jest jeden kluczowy maks odcinek 100cm (jak chcemy więcej to podział i luźny zasyp) może @plipek1 kiedyś to przeczyta i się wypowie?
Czyli to co Plipek opisuje w tabeli sprawdza się (mimo wszystko test wymagany). Podejrzewam ze warunek jest jeden kluczowy maks odcinek 100cm (jak chcemy więcej to podział i luźny zasyp) może @plipek1 kiedyś to przeczyta i się wypowie?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 gru 2022, 16:26 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podziękował: 4 razy
Szukam w necie, ale ciężko coś znaleźć na temat maksymalnego grzania. Zastanawiam się, czy w czasie rektyfikacji moc grzania ma znaczenie?
Wiem, że w zależności czy ma się rurę 50, 60, 70 itd i jakie ma się wypelnienie to się dobiera konkretną moc grzania (roboczą), ale zastanawiam sie czy np jest jakieś ograniczenie w tym przypadku?.
Powiedzmy, że ktoś ma kega 50, kolumnę fi 50 100cm i sprężynki plipek lub henitom. Grzeje sobie 1500w cały czas i kończy np przy 98 w kegu (redukując odbiór)
Następny ma też kega 50, ale kolumnę np fi 70 100cm i sprężynki plipek lub henitom, grzeje sobie 4000w cały czas i kończy np przy 98 w kegu (redukując odbiór)
Czy nie będzie tak, że ten 1 będzie miał lepszy urobek, a ten 2 gorszy bo złapie więcej pogonu przez zbyt duze grzanie na taką samą ilość wsadu?
Szukam w necie, ale ciężko coś znaleźć na temat maksymalnego grzania. Zastanawiam się, czy w czasie rektyfikacji moc grzania ma znaczenie?
Wiem, że w zależności czy ma się rurę 50, 60, 70 itd i jakie ma się wypelnienie to się dobiera konkretną moc grzania (roboczą), ale zastanawiam sie czy np jest jakieś ograniczenie w tym przypadku?.
Powiedzmy, że ktoś ma kega 50, kolumnę fi 50 100cm i sprężynki plipek lub henitom. Grzeje sobie 1500w cały czas i kończy np przy 98 w kegu (redukując odbiór)
Następny ma też kega 50, ale kolumnę np fi 70 100cm i sprężynki plipek lub henitom, grzeje sobie 4000w cały czas i kończy np przy 98 w kegu (redukując odbiór)
Czy nie będzie tak, że ten 1 będzie miał lepszy urobek, a ten 2 gorszy bo złapie więcej pogonu przez zbyt duze grzanie na taką samą ilość wsadu?
-
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
I to jest w miarę dobre rozwiązanie.Glodnywiedzy pisze: ↑wtorek, 5 lis 2024, 10:08 Powiedzmy, że ktoś ma kega 50, kolumnę fi 50 100cm i sprężynki plipek lub henitom. Grzeje sobie 1500w cały czas i kończy np przy 98 w kegu (redukując odbiór)
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
-
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Wybacz, ale nędznie z Twoim Glodemwiedzy, jeśli nie trafiłeś np. na pojęcie maksymalnego obciążenia cieplnego sprężynek, czy progu zalania kolumny.Glodnywiedzy pisze:
Potajemne gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.