miodowy rum - czy ma ktoś przepis?

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

Autor tematu
scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: scrabie »

Właśnie powróciłem z urlopu i udało mi się skosztować rumu miodowego. Czy ktoś z was, posiada może przepis ? Teoretycznie wydaje się to proste, ale jak znam życie są jakieś niespodzianki po drodze

PiotrSz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 13 mar 2015, 16:45
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?

Post autor: PiotrSz »

Zgaduję, że gościłeś na Wyspach Kanaryjskich? Ron Miel, czyli miodowy rum to jeden z najsłynniejszych produktów Kanarów, duma gorzelni Arehucas. Z tego co kojarzę to raczej nalewka miodowa na rumie i ja poszedłbym w tym kierunku. Zrobiłbym klasyczną miodówkę z przyprawami (skórką pomarańczy, gałką muszkatołową, wanilią), macerowaną w roztworze spirytusu i rumu.

Autor tematu
scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?

Post autor: scrabie »

Dobrze zgadujesz, dokładnie chodzi mi o taki https://www.weinquelle.com/artikel/Ron_ ... 789_e.html masz jakieś propoprcje tych dodatków?

PiotrSz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 13 mar 2015, 16:45
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?

Post autor: PiotrSz »

Przepis pochodzi ze strony Pracownia Nalewek http://pracownianalewek.blogspot.com/20 ... dna-z.html

1 l spirytusu 96%
250 ml rumu
500 ml wrzątku
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
suszona skórka z 1/4 pomarańczy
2 czubate łyżki kawy

Ja dodałbym jeszcze ze 2 goździki, pół laski wanilii, trochę suszonej figi, żeby bardziej przypominało oryginał. Kawę w zasadzie można wyrzucić, choć może dać fajny aromat.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?

Post autor: Kamal »

Ja bym spirytus pominął.
Pozdrawiam
Kamal
Obrazek
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?

Post autor: robert4you »

....i wrzątek też.
************************************************************************

JosephZ
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 27 paź 2016, 15:09
Podziękował: 1 raz
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?

Post autor: JosephZ »

Przeczytałem ten przepis i muszę się zgodzić, że wrzątek jest tu niepotrzebny. Sam nigdy nie syciłem miodu, bo dla mnie to strata aromatu, smaku i cennych właściwości odżywczych. Trzeba tylko brać dobry miodek ze sprawdzonej pasieki :)

Autor tematu
scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?

Post autor: scrabie »

Czyli po prostu rozgrzać miód?

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?

Post autor: koli_7 »

Weź pod uwagę że nalewka na miodzie klaruje się latami.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?

Post autor: wawaldek11 »

Kamal pisze:Ja bym spirytus pominął.
Pozdrawiam
Kamal
Jeśli rum glinojecki, to pominąłbym kawę - moja surówka pachnie mocno (s)paloną kawą ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?

Post autor: scrabie »

Rum glinojecki, ale u mnie przewaga kakao i wanilii. Spirytus pominę, sam miód , skórka i rum, zobaczę jak z kawą później. Na razie chwilowy brak czasu na zabawę.

PiotrSz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 13 mar 2015, 16:45
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?

Post autor: PiotrSz »

Pewnie o tym wiesz, ale tak na wszelki wypadek piszę - jeśli będziesz dodawał świeżą skórkę, to obieraj pomarańczę bardzo cienko. Skórka powinna być prawie przezroczysta, bez białej warstwy (albedo), które powoduje gorzknienie nalewek. Ewentualnie można dodać ekstrakt ze skórek i wódki (albo spirytusu wymieszanego pół na pół z wódką), którym można aromatyzować też inne nalewki albo wódki.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: miodowy rum - czy ma ktoś przepis?

Post autor: Kamal »

Ale skórki muszą być dobrze umyte.
Zygmunt to opisał. :-)
Niestety, to popularny błąd- nie należy sparzać cytrusów wrzątkiem! Wtedy konserwanty wnikają w skórkę głębiej i nie da się ich z niej zetrzeć. Wyłącznie woda z detergentem i szorowanie.
Jeżeli cytrusy są "z daleka", to najlepiej umyć je w wodzie kwaśnej (np. z kwaskiem cytrynowym), następnie alkalicznej (np. sodą oczyszczoną), a na końcu w czystej wodzie.
:-)
http://alkohole-domowe.com/forum/post14 ... ml#p149613
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”