Miód na dzikusach.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Miód na dzikusach.
Wystartowałem z miodem. Blg startowe 25. Dzikusy startowałem w słoiku z miodem tak jak pisałem wyżej, dodając małe partię wody. W sumie MD mialem około 0,8l. wysokie blg. Co dziwne czym bardziej zbijałem blg w matce tym mniej widoczne były oznaki fermentacji. MD w sumie miała cos ponad 4 tygodnie. Na poczatku 3 tygodnia dodałem odrobine pożywki z Browinu. Zainfekowany miodek po zlaniu wierzchniej warstwy( i dwóch łyżeczek miodu) na MD wrócił do piwnicy jako zapas dzikusów.
Nastaw ruszył i z dnia na dzień nabiera rozpędu. Może dzisiaj wieczorem z reanimuje kompa i wrzucę fotki.
Nastaw ruszył i z dnia na dzień nabiera rozpędu. Może dzisiaj wieczorem z reanimuje kompa i wrzucę fotki.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 2382
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 630 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Miód na dzikusach.
Ja zrobiłem matkę o 15blg i jak po tygodniu nie ruszyła to zrezygnowałem. W świetle Twoich działań moja matka była za słaba i za krótko trzymałem. W jakiej temperaturze trzymałeś matkę i w jakiej teraz stoi nastaw?ramzol pisze:.....W sumie MD mialem około 0,8l. wysokie blg. Co dziwne czym bardziej zbijałem blg w matce tym mniej widoczne były oznaki fermentacji. MD w sumie miała cos ponad 4 tygodnie. ........
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Miód na dzikusach.
Temperatura domowa 20-26 stopni. Nastaw został w domu stoi w tym samym miejscu co MD. Szczerzę mówiąc myślałem że nie wystartuje bo MD po dodaniu ostatniej ilości wody (około 2 setki) jak by stanęło. Po Twoim poprzednim wpisie odnośnie MD stwierdziłem że nie będę szedł książkowo tylko pokombinuje. Zobaczymy ile zjedzą i jaką mają odporność. Jak zapas w piwnicy nagazuje słoik (ruszy) to odpalę drugi nastaw w niższej temperaturze 10-16'C.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.