Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Miód MPChP

Postautor: Juliusz » sobota, 25 cze 2016, 04:38

Lata temu nastawiałem miód pitny trójniak bez żadnych szczególnych dodatków czyli standardowe: pieprz czarny, ziele angielskie, goździk, kwas tanionwy.

Brzeczka na miód (niesycona) była już gotowa; drożdże szampańskie dodane, rurka wciśnięta. W tym samym czasie karmelizowałem skórki pomarańczowe a było tych skórek uzbierane może kilogram może więcej... Wszystko szło dobrze do momentu kiedy sąsiad przyszedł prosić mnie abym mu pomógł szukać kury (wieczorem), która gdzieś w ogrodzie jemu (czy kogutowi już nie pamiętam) się zapodziała. Kurę znaleźliśmy na wysokich krzakach, złapaliśmy ją w taki spory kasarek na ryby i dostarczyliśmy ją na noc kogutowi.

Wracałem do domu gdy na schodach poczułem swąd - wiadomo skórki szlag trafił (nie będę tu cytował moich komentarzy w danej chwili bo dzieci mogą post czytać).

Skórek było dużo. Praca, jak wiecie, przy skórkach jest żmudna, dałem już około 1 kg cukru (używamy tylko ciemny cukier trzcinowy) szkoda było. Zaglądam go rondla nic złego nie widać, niby wszystko dobrze, skórki na wierzchu dobre i smakowite. Zadrapałem dno a tu pod spodem dość gruba 10mm warstwa, w zasadzie, węgla drzewnego. Wyżej oczywiście też skórki trochę zniszczone też. Udało mi się uratować może jeden mały słoiczek a reszta do śmieci. Do śmieci? Było mi szkoda i pracy i zbierania skórek - jakoś mną lekka chytrość powodowała więc myślę może da się je jakoś użyć w miodzie? Jak pomyślałem tak zrobiłem. Zalałem te zwęglone skórki wodą i gotowałem może 10-15min. Powstał dość ciemny płyn, lekko gorzki. Całkowicie spalone skórki na samym dnie prawie się nie zmiękczyły więc wstawiłem garnek do lodówki na noc. Rano z dna coś poodklejało się ale węgiel został przyklejony. Nalew miał trochę bardziej gorzki smak ale ogólnie był atrakcyjny i bardzo słodki karmelowy. Było tego jakieś 2 litry. Zaniosłem do szopki, oddzieliłem te spalone na węgiel resztę (razem ze skorkami) dodałem do 20L balonu z brzeczką.

Reszta to już legenda. Po 6 miesiącach fermentu i zlewania pojawił się przepiękny kolor miodu - coś jak stare złoto. Smak był już miły i wyraźnie było czuć olejek pomarańczowy. Po jakichś 15 miesiącach rozlałem miód do 4L butli i zadałem dębem francuskim mocno pieczonym (na trzy miesiące). Pierwsza publiczna degustacja odbyła się po dwóch latach - magiczny, pięknie złoty, mocno dębowy (można było wywąchać skórki pomarańczowe w starej dębowej studni). Miód był pyszny, wyraźnie wytrawny.

Odstania butelka została opróżniona dawno temu, za siedmioma morzami i za siedmioma lasami ...

Pa.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: kmarian » sobota, 25 cze 2016, 12:10

I tego Gościa i tych tekstów mi tu brakowało.
Jak miło się czyta. Potrafi Juliusz przekazać rzecz prostą barwnie i tak, że jak powieść się kończy, to czytającemu coś brakuje, chciałby się jeszcze.

Awatar LUX ...... ja bym już nie zmieniał.

Co do miodu, no nie wiem, stary już jestem i sknera, miód drogi. Ten opis jednak zachęca do poważnego zastanowienia się i do przeróbek miodu w pitny miód.

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: Pretender » sobota, 25 cze 2016, 16:52

Nono, powiedz tylko sąsiadowi, żeby kura mu uciekła :-)

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: kmarian » wtorek, 28 cze 2016, 20:15

Sknera nie sknera. Zamówiłem 5 litrów miodu (może mało).
Podaj, jeśli możesz przepis na ten miód pitny. Jak już zamówiłem to chcę go wykorzystać.
Juliusz, tak zaglądam na te literki "MPChP" i się zastanawiam. Próbowałem go na wiele sposobów rozgryźć i nic. M i P to miód pitny, a co dalej? Myślałem, że ktoś zapyta, to będę wiedział co one oznaczają i też nic. Nie doczekawszy się (pewnikiem dla wszystkich jest to jasne), pytam: co znaczy skrót "MPChP"?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: Pretender » wtorek, 28 cze 2016, 20:17

Nie o to mi chodziło, żeś Ty sknera :-)
Cały sekret tkwi w tej kurze :-)
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 cze 2016, 20:17 przez Pretender, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: kmarian » wtorek, 28 cze 2016, 20:19

Dzięki
No faktycznie, "Gapcio" ze mnie na całego.
Pozdrawiam

Hehe
zmieniłeś post?


eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: eldier » wtorek, 28 cze 2016, 20:21

Miód Pitny Cholernie Przypalony? :D

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: RE: Re: Miód MPChP

Postautor: Pretender » wtorek, 28 cze 2016, 20:23

kmarian pisze:Dzięki
No faktycznie, "Gapcio" ze mnie na całego.
Pozdrawiam

Hehe
zmieniłeś post?

Tak, nie wiem gdzie tam przeczytałem o chmielu :-)

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: kmarian » wtorek, 28 cze 2016, 20:28

Opowiadanie jest pyszne.
Że ja sknera to się nie da ukryć.
Ale już wiem, bo podpowiedziałeś „ Miód Pitny Chmielowo Pieprzowy”. Wytłumaczenie @eldiera tez trafione. :-)
Pogubiłem się bo posty szybko wchodzą.:twisted:

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: Pretender » wtorek, 28 cze 2016, 20:45

Ale skąd chmiel?
P to może być pomarańcza :-)

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: kmarian » wtorek, 28 cze 2016, 21:00

Chmiel mi błysnął nim zniknął.
Ech, do czorta, namieszałeś mi z tym P. No tak może być. :D Jak jest kogut po aborygeńsku?
Bez Juliusza nie rozgryziemy.
Jeszcze chwile i przepis na jajecznice mi sprzedasz, zamiast na miód pitny. :twisted:
Znikam.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: Pretender » wtorek, 28 cze 2016, 21:08

Hahaha, ok, poczekajmy na wyjaśnienia Juliusza.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: Juliusz » środa, 29 cze 2016, 01:56

kmarian pisze:Że ja sknera to się nie da ukryć. .:twisted:


kmarian dobrze pomyśl...
Początek MP już rozwiązany 'Miód Pitny'. Drugie 'P' nie ma nic wspólnego z pomarańczami. Proszę zgadywać dalej... ;) Być może, że po rozwiązaniu zagadki nikt nie będzie chciał tego miodu robić... :evil:

========================================
MPChP - słabo już pamiętam bo nie notowałem - był to przypadek. Podane tu namiary są przybliżone ale myślę, że i takie powinny dać miły rezultat.

17 L całość nastawy - 17L Blg 34 (po skórkach Blg 35)

Pieprz 1 łyżeczka

Ziele ang. 5-7

Goździk 1 sztuki (zmiażdżony)

Kwas taninowy 1 łyżeczka

Dostałem około 50L wody miodowej z tego 10 L sycone około godziny, dorobione później do 37 Blg (ale było lekko ciepłe. Reszta wody miodowej zrobiona na brandy miodową.)

Miażdżone zioła.

3L garnek prawie pełny skórek, 1kg cukier ciemny, 1L wody. Woda dodawana w czasie karmelizowania. Karmelizowane jakieś 3 godziny.

Przypalenie - przypadek (trzeba mieć sąsiada, który ma kury. Sąsiadka mająca kury, w wypadku gdy jest atrakcyjna, nie jest dobrą opcją bo skórki mogą się spalić całkowicie na węgiel).

Do miodu dodane około 3L płynu i skórek po nocy w lodówce. Skórki dodane po dwóch dniach zadania brzeczki drożdżami - już dobrze pracowały..

Drożdże winne szampańskie.

Po trzech miesiącach pierwszy zlew czystego miodu pitnego, wszystkie dodatki (pieprz, skorki itp) wyrzucone. Drugi zlew znad osadu po kolejnych +- 3 miesiącach. Zlewanie między szklanym balonem a beczką s/s. Drugie zlanie dodałem tabletki Campden. Trzecie zlanie po kolejnych 3 miesiącach.

Zlewanie zawsze przeprowadzałem ostrożnie aby miód pienił się jak najmniej (rurka lewarowa dotyka dna naczynia).

Rozlanie do butli 4L dodany tylko dąb francuski mocno pieczony: 4 szczapki około 80mm x 5mm x 20mm na butlę - uzyskałem cztery butle miodu.

Ostatnią butlę wypiliśmy przy ognisku (z sąsiadami i znajomymi) do goleni jagnięcych pieczonych w tym właśnie miodzie ze śliwkami suszonymi. Pieczenie w tzw. - Dutch oven z grubego żeliwa na ogniu - przysypana żarem.
Ostatnio zmieniony środa, 29 cze 2016, 10:14 przez Juliusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

Awatar użytkownika

Roger
250
Posty: 253
Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 11:14
Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: Roger » środa, 29 cze 2016, 09:02

Miód Pitny Cholernie Przypadkowy .. ;)
Pozdrawiam

Robert ;)
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć :(

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: kmarian » środa, 29 cze 2016, 19:05

Dziękuję Ci Juliuszu za dokładny przepis. Problem mogę jedynie napotkać z kurą. Bliżej jesieni spróbuję, będzie to mój pierwszy raz (chodzi mi o miód pitny a nie o kurę). :twisted:
Jeśli napotkam trudności bądź pojawią się jakieś niewiadome to będę Ci się kłaniał.

Główkuję, myślę i doszedłem do jednego wniosku w sprawie "MPChP".
@Pretender, podpowiedziałeś mi, że "Chmielowo Pieprzowy" i szybko się z tego wycofałeś bo nigdzie nie ma nic na temat chmielu. Mnie błysnęło, (zniknęło) i dałbym głowę, że widziałem wspomnienie o chmielu wcześniej w poście Juliusza. Post Juliusza nie był zmieniany, przynajmniej nie ma żadnego śladu, że był.
Zastanawiam się, czy zmiana tematu pozostawia jakiś ślad? Mam wrażenie, że nasz Przyjaciel Juliusz zmienił treść tematu wątku. Może to tam było?
Inna sprawa, że w poście nie ma śladu po chmielu. :-(

Podpowiedź kolegi Roger'a, też brałem pod uwagę. Stawiam jednak na "chmiel" i "pieprz"

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: Pretender » środa, 29 cze 2016, 19:40

No właśnie, nie wiem czemu, ale tak napisałem. Ale skąd ten chmiel...

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: kmarian » środa, 29 cze 2016, 20:14

Właśnie sądzę, że temat pierwotnie brzmiał "Miód Pitny Chmielowo Pieprzowy". Oczywiście mogę się mylić, To Twój znikający post zasugerował/przypomniał mi że .... no właśnie, było czy nie było :?:
Za moje domysły nie dam nawet 5 groszy.
Jedynie Juliusz pomóc może. On jednak swoim zwyczajem (i dobrze) zrobił z tego zagadkę.:-)

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: Pretender » środa, 29 cze 2016, 23:16

Hehe, potrzyma nas w niepewności jeszcze chwilkę...

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6379
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: radius » czwartek, 30 cze 2016, 06:31

Miód MPCHP (Małego Podkurw...nego Chuj..wego Pszczelarza :mrgreen: )
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Autor tematu
Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Miód MPChP

Postautor: Juliusz » czwartek, 30 cze 2016, 15:33

kmarian pisze:Właśnie sądzę, że temat pierwotnie brzmiał "Miód Pitny Chmielowo Pieprzowy". Oczywiście mogę się mylić, To Twój znikający post zasugerował/przypomniał mi że .... no właśnie, było czy nie było :?:
Za moje domysły nie dam nawet 5 groszy.
Jedynie Juliusz pomóc może. On jednak swoim zwyczajem (i dobrze) zrobił z tego zagadkę.:-)


Nie jest zbyt ładnie aby własny brak obserwacji czy automanipulacji zamieniać na oskarżenie o oszustwa. :shock:
Nic nie zmieniałem, żadnego chmielu tam nie było - od dnia 1. był skrót MPChP. Ale co tam.

@kmarian nie zauważyłeś na co ja Ci zwróciłem uwagę, na które słowo/słowa.

W zasadzie oprócz radiusa nie posypało tym razem zbytnią wyobraźnią :D Radius, eldier i Roger wygrywają po punkcie :klaszcze:
(sorki za pominięcie)
:)

Miód
Pitny
Chytrego
Palanta.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne


Wróć do „Miody Pitne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość