Miód a ilość cukru

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
PiotrusPan
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: PiotrusPan »

Witam Brać. Mam pytanie odnośnie dosładzania nalewek miodem. Doczytałem się na forum, że aby uzyskać nalew np półsłodką należy ją dosłodzić w granicach 120 do 200 gramami cukru. Natomiast jak to ma się do ilości miodu? Odnośnie miodu, dostałem od teściowej litrowy słoik mocno ciemnego wyrazistego miodu (nie wiem z czego) i planuję wykorzystać go na nalewkę z mrożonych wiśni (mam 5 kg) i ziaren kardamonu. Zastanawiam się jednak czy miód ten nie zdominuje całości nastawu, ale nawet gdyby tak było to i tak raczej wyjdzie coś dobrego. Spirytus zamierzam dać ok 70 % ze względu na sok z mrożonki.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
Awatar użytkownika

Airacobrator
100
Posty: 134
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
Krótko o sobie: Wielohobbysta
Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Miód a ilość cukru

Post autor: Airacobrator »

Ja robiłem nalewkę wiśniową na 2-2.5 kg wiśni szedł litr spirytusu litr wódki i po sześciu tygodniach do nastawu kilogram miodu (ok. 0,9). Wychodziło w sam raz dla mnie.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Miód a ilość cukru

Post autor: Doody »

Miody są różne i dlatego doradzam dosładzanie stopniowe połączone z próbami organoleptycznymi ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
PiotrusPan
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Miód a ilość cukru

Post autor: PiotrusPan »

No ok, ale ile gramowo cukru może zastąpić np. 1l miodu, tak orientacyjnie?
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 gru 2018, 19:39 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Miód a ilość cukru

Post autor: W_TG »

Nie szukałem u wujka G...
Ale jeśli dobrze pamiętam to roztwór nasycony glukozy to coś około 90 % wag
Przyjął bym +- kilo miodu = do 900 gr glukozy ( cukru).
W kalkulacji należy uwzględnić że miód jest mniej słodki od cukru.
Więc próba organoleptyczna = najlepsza dawka :D
Ostatnio zmieniony środa, 19 gru 2018, 15:02 przez W_TG, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

Autor tematu
PiotrusPan
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Miód a ilość cukru

Post autor: PiotrusPan »

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Tak więc na pięciolitrowy nastaw z tarniny dodałem 800 gram wielokwiatowego, a do słoja z wiśniami mrożonymi (5 kg owoców 4 l spirytusu) 1l. kwiatowego + 300 gram cukru trzcinowego. Uzbrajam się w cierpliwość i do usłyszenia w temacie za kilka miesięcy.
Ostatnio zmieniony środa, 19 gru 2018, 16:27 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Miód a ilość cukru

Post autor: Doody »

Dosładzałeś nalewkę czy nastaw?
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
PiotrusPan
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Miód a ilość cukru

Post autor: PiotrusPan »

O moja pomyłka oczywiście nalewkę.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”