Miód a ilość cukru
-
Autor tematu - Posty: 56
- Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Witam Brać. Mam pytanie odnośnie dosładzania nalewek miodem. Doczytałem się na forum, że aby uzyskać nalew np półsłodką należy ją dosłodzić w granicach 120 do 200 gramami cukru. Natomiast jak to ma się do ilości miodu? Odnośnie miodu, dostałem od teściowej litrowy słoik mocno ciemnego wyrazistego miodu (nie wiem z czego) i planuję wykorzystać go na nalewkę z mrożonych wiśni (mam 5 kg) i ziaren kardamonu. Zastanawiam się jednak czy miód ten nie zdominuje całości nastawu, ale nawet gdyby tak było to i tak raczej wyjdzie coś dobrego. Spirytus zamierzam dać ok 70 % ze względu na sok z mrożonki.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
-
Autor tematu - Posty: 56
- Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Miód a ilość cukru
No ok, ale ile gramowo cukru może zastąpić np. 1l miodu, tak orientacyjnie?
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 gru 2018, 19:39 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Miód a ilość cukru
Nie szukałem u wujka G...
Ale jeśli dobrze pamiętam to roztwór nasycony glukozy to coś około 90 % wag
Przyjął bym +- kilo miodu = do 900 gr glukozy ( cukru).
W kalkulacji należy uwzględnić że miód jest mniej słodki od cukru.
Więc próba organoleptyczna = najlepsza dawka
Ale jeśli dobrze pamiętam to roztwór nasycony glukozy to coś około 90 % wag
Przyjął bym +- kilo miodu = do 900 gr glukozy ( cukru).
W kalkulacji należy uwzględnić że miód jest mniej słodki od cukru.
Więc próba organoleptyczna = najlepsza dawka
Ostatnio zmieniony środa, 19 gru 2018, 15:02 przez W_TG, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
Autor tematu - Posty: 56
- Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Miód a ilość cukru
Dzięki serdeczne za odpowiedź. Tak więc na pięciolitrowy nastaw z tarniny dodałem 800 gram wielokwiatowego, a do słoja z wiśniami mrożonymi (5 kg owoców 4 l spirytusu) 1l. kwiatowego + 300 gram cukru trzcinowego. Uzbrajam się w cierpliwość i do usłyszenia w temacie za kilka miesięcy.
Ostatnio zmieniony środa, 19 gru 2018, 16:27 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
-
Autor tematu - Posty: 56
- Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy